שתף קטע נבחר

עימות קשה בין אבו מאזן לערפאת

ראש הממשלה הפלסטיני עזב בכעס את ישיבת הוועד המרכזי של הפתח ואיים בהתפטרות - אחרי שערפאת סירב לוותר על סמכויות הביטחון ולהעבירן לדחלאן. חברי הוועד הפועל באו לביתו של אבו מאזן, אבל לא הצליחו לשכנעו שיחזור בו מהחלטתו

הבכירים הפלסטינים ממשיכים היום (א') במגעים בניסיון לפתור את המשבר שנוצר סביב הרכב הממשלה הפלסטינית.
ראש הממשלה הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), איים אמש להתפטר מתפקידו. צעדו של אבו מאזן בא בעקבות ישיבה סוערת של הוועד המרכזי של הפתח, שבה דרש יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, להשאיר בידיו את סמכויות הביטחון, ולא למסור אותן לידי מוחמד דחלאן. אבו מאזן סירב. לבסוף הוא עזב בכעס את ישיבת הוועד המרכזי ואמר כי אם אלה הם פני הדברים, הוא מוותר על המינוי לתפקיד ראש הממשלה. חברי הוועד המרכזי של הפתח הלכו לביתו של אבו מאזן וניסו לשכנע אותו לחזור בו, אבל הוא סירב. ישיבת הוועד הפועל של אש"ף, שהייתה אמורה להתקיים אמש, התבטלה בגלל היעדרות אבו מאזן.

המחלוקת המרכזית: סביב מינוי דחלאן

אתמול אחר-הצהריים נראה כי שני הצדדים מתקרבים לסיכום, בעקבות התקדמות במגעים בין ערפאת לאבו מאזן בנוגע להרכב הממשלה החדשה. אבו מאזן קיבל למעשה את מרבית תביעותיו של ערפאת בעניין מינויי השרים בממשלה החדשה (פירוט התביעות שהתקבלו - בהמשך הידיעה). אבל סוגייה מרכזית נותרה במחלוקת: מינויו של מוחמד דחלאן לתפקיד שר מדינה לענייני פנים - מינוי שאפשר לראותו כניסיון של אבו מאזן להשתלט על מנגנוני הביטחון של הרשות.
ערפאת ואנשיו סבורים כי תפקיד "שר המדינה לענייני פנים" שנתפר לדחלאן, בא לעקוף את החלטת ערפאת והנהגת הפתח, לפיה שר הפנים חייב להיות חבר בוועד המרכזי של הפתח. ערפאת חושש כי אבו מאזן מתכוון להפוך את דחלאן לשר הפנים בפועל ולהוציא את כל הסמכויות על מנגנוני הביטחון מידיו של ערפאת. לפיכך הוא מתנגד למינוי דחלאן. במהלך הערב נבחנו כמה פשרות, ביניהן מינויו של דחלאן לשר לענייני המשא ומתן או הגדרת סמכויותיו - אם יישאר בתפקיד שר מדינה לענייני פנים - אולם לא הושגה פשרה.
במסגרת מאבקו של ערפאת על סמכויותיו בענייני מנגנוני הביטחון, הוא מינה את שר הפנים הנוכחי, האני אל חסן, לתפקיד יועץ לענייני ביטחון לאומי. אין ספק שבתפקיד זה מבקש ערפאת, באמצעות אל חסן, לשמר לעצמו מרחב פעילות בנושא הביטחון ומנגנוני הביטחון. לפיכך, לכל מי שימונה לתפקיד בממשלת אבו מאזן, בין אם זה יהיה דחלאן או אבו מאזן עצמו, צפויה יריבות קשה עם אל חסן, מי שנחשב לאחד מנאמני ערפאת, שהודח מממשלת אבו מאזן.
בימים האחרונים הפעילו גורמים בינלאומיים, ביניהם גרמניה והאיחוד האירופי, מצרים ומדינות נוספות, לחצים על ערפאת שלא יעכב יתר על המידה את הכרזתה של הממשלה החדשה.

רשימת הוויתורים של אבו מאזן

במגעים עם ערפאת הסכים אבו מאזן לבטל את מינויו של שר החקלאות המיועד, חיכמת פזייד. ככל הנראה הוא הסכים גם להוציא מהרשימה את סעדי קרונז, שאמור היה לכהן בתפקיד השר לשלטון מקומי במקומו של סאיב עריקאת, מקורבו של ערפאת.
לעריקאת הוצע תחילה תפקיד שר מדינה ללא תיק, האחראי לענייני המשא ומתן. תפקיד דומה הוצע לשר ההסברה הנוכחי, יאסר עבד רבו. ערפאת ואנשיו ראו בכך פגיעה, אולם בימים האחרונים הסכים אבו מאזן לשדרג את מעמדם של השניים: לעריקאת יוצע תפקיד ביצועי, ולעבד רבו, אם יקבל את תפקיד שר המדינה לענייני משא ומתן, יוענקו סמכויות ברורות.
שר נוסף המקורב לערפאת אשר מעמדו נפגע, הוא מאהר אל מסרי, הצפוי לקבל חזרה את תיק המסחר והכלכלה - לאחר שברשימה המקורית של אבו מאזן הוא עבר מתיק זה לתיק האנרגיה, הנחשב לתיק בעל מעמד נמוך יותר.
נראה כי גם אינתיסאר אל וזיר, אלמנתו של אבו ג'יהאד, שרת הרווחה היוצאת המקורבת לערפאת, תמשיך לכהן בממשלת אבו מאזן. זאת לאחר ששמה נפקד מהרשימה המקורית.
שני שרים בממשלה הנוכחית, ששמם נעדר מרשימתו של אבו מאזן ואשר צפויים למצוא עצמם שוב בממשלה, הם שר העבודה רסאן חטיב והשר לענייני אסירים, הישאם עבד אל רזק. הראשון נחשב אף הוא לאחד ממקורבי ערפאת.
שר נוסף בממשלה הנוכחית אשר שמו אינו מופיע ברשימת אבו מאזן וצפוי להישאר בממשלה הוא שר התיירות מיטרי אבו עייטה. בנוסף, גם יאלץ אבו מאזן לוותר על מינויו של נסר יוסף לתפקיד סגן ראש הממשלה ולהסתפק במינויו לשר לאחר הווטו שהטיל ערפאת.
סימן שאלה ממשיך לרחף סביב מועמדותו של נביל עמרו לתפקיד שר ההסברה. עמרו היה עד למבצע חומת מגן ממקורבי ערפאת ולאחריה הפך לאחד ממבקריו הקשים. עם הגשת הרשימה הביע ערפאת את מורת רוחו מהמינוי, אולם נראה כי בעקבות הוויתורים של אבו מאזן, ערפאת יסכים בסופו של דבר למינוי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אבו מאזן. עזב בכעס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ערפאת. סירב לוותר
צילום: איי פי
מומלצים