שתף קטע נבחר

פאוול דוחה את תנאי ישראל: "צריך להתקדם"

מזכיר המדינה האמריקני נחת אמש בארץ והבהיר שזכות השיבה אינה צריכה להוות מכשול להתקדמות, שהוא יסתפק בהפסקת אש בין הרשות לארגוני הטרור, ושצריך "להפסיק את פעולות ההתנחלות". פאוול חותר להצהרה משותפת על תחילת יישום מפת הדרכים. "זו הזדמנות שאסור לאבד", אמר במסיבת עיתונאים

מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, נחת אמש (שבת) בישראל ונועד עם שר החוץ, סילבן שלום. היום ייפגש עם ראש הממשלה, אריאל שרון, ועם שר הביטחון, שאול מופז. בשעות הערב ייצא לפגישות עם בכירים ברשות, בראשם אבו-מאזן. פאוול לא ייפגש עם ערפאת.
מדברי פאוול בפגישה עם שלום ובמסיבת העיתונאים עולה כי הוא דוחה למעשה את התנאים המוקדמים שהציבה ישראל להתקדמות במפת הדרכים. "יש הסכמה מספיקה על מפת הדרכים כדי שנתחיל", אמר, "לא כל האספקטים מוסכמים, ועוד יהיו דיונים רציניים כיצד לנוע קדימה. אבל ככל שאנו חושבים על הנושאים האלה, ומקבלים עוד ועוד הערות על מפת הדרכים, ברור לחלוטין שיש מספיק חומר כדי להתחיל". הוא ציין כי הגיע לאזור "ברגע של הזדמנות גדולה" ואמר כי צריך "לא לחפש את המכשולים כעת, אלא את אזורי ההסכמה. זו הזדמנות שאסור לאבד".
בתשובה לשאלה הבהיר פאוול שהוא אינו מקבל את עמדת ישראל, הדורשת שהפלסטינים יכריזו שהם מוותרים על זכות השיבה כתנאי ליישום מפת הדרכים: "זה אחד הנושאים הקשים ביותר", אמר פאוול, "אני חושב שעל שני הצדדים לדון בכך בבוא העת... אבל אל לנו להפוך זאת למכשול כעת".
בפגישה עם שר החוץ הבהיר פאוול שהוא מוכן להסתפק בשלב ראשון בהפסקת אש בין הרשות לארגוני הטרור, כפי שהפלסטינים מציעים, ואינו מקבל את הדרישה הישראלית שהרשות תילחם באופן פעיל בארגוני הטרור כתנאי לכל התקדמות במפת הדרכים. לעומת זאת, במסיבת העיתונאים, בתשובה לשאלה, אמר כי "אסור לנו להרשות לארגונים שנקטו צעדי טרור להמשיך ולנקוט צעדי טרור או שיהיה להם הפוטנציאל לנקוט בצעדי טרור. אחד האתגרים החשובים שעומדים בפנינו לפני ראש הממשלה הפלסטיני הוא כיצד להתמודד עם ארגונים כמו החמאס והג'יהאד - כיצד להגיע למצב שלא יהוו עוד איום לביטחון העם בישראל. הפסקת אש שלא תדון בנושא הבסיסי של הקבוצות החמושות אינה מהווה פתרון מלא". גורמים מדיניים בישראל הבהירו כי דבריו של פאוול במסיבת העיתונאים התייחסו לטווח האורך - וכי למרות הדברים, הוא מוכן להפסקת אש כעת.
פאוול נשאל במסיבת העיתונאים מה ישראל נדרשת לעשות בעניין ההתנחלויות, וסירב לפרט את הצעדים המעשיים, אבל אמר כי "אנו מצפים שפעולות ההתנחלות יסתיימו, ויש לנו הבטחות ממשלת ישראל שזוהי גם עמדתם. נותרה שאלת הגידול הטבעי ועניינים נוספים מסוג זה".

שלום: "אנחנו מוכנים לחדש את המו"מ"

מקורות מדיניים אומרים כי פאוול חותר להצהרה משותפת של שני הצדדים על כך שהם מקבלים באופן עקרוני את מפת הדרכים ומוכנים להתחיל ביישומה. עמדת ישראל היא שאבו-מאזן צריך תחילה לנקוט צעדים ממשיים נגד הטרור.
שר החוץ, סילבן שלום, הבהיר לפאוול בפגישה כי ישראל עומדת על הדרישה למלחמה בטרור, והיא לא תסתפק בהפסקת אש. הוא הבהיר גם כי ישראל אינה מוכנה לנקוט צעדים צבאיים כל עוד הפלסטינים אינם נלחמים בטרור - מחשש שהסגת כוחות צה"ל תגרום לפיגועים בישראל.
במסיבת העיתונאים אמר שרון בין היתר: "ישראל מוכנה לבצע מחוות הומניטריות לפלסטינים אם יושם קץ להסתה, לטרור ולאלימות נגד אזרחים ישראלים... ההנהגה הפלסטינית החדשה תצטרך לנקוט צעדים נגד הארגונים הקיצוניים, שעדיין מתכננים להפעיל טרור נגד ישראלים, ואם יעשו כך, יהיה לנו קל יותר לנקוט עוד מחוות לפלסטינים. אנחנו עובדים על כך. כפי שאמרתי יותר מפעם, אם הפלסטינים יהיו רציניים, הם ימצאו אותנו כפרטנר לשלום. אנו מוכנים להתחיל מחדש את המו"מ, הגיע הזמן שיהיו לנו פגישות עם המנהיגים הפלסטינים החדשים. זה הזמן שעל הפלסטינים להחליט אם הם רוצים להישאר באותו מסלול של אלימות, או הם רוצים לנוע קדימה למסלול השני, שעשוי להביא לנו שביב של תקווה".
שלום הוסיף כי על הפלסטינים להבין "שממשלה זו לא תצעד בשני המסלולים בו זמנית. כלומר, לא יהיה מסלול שבו נילחם זה בזה מדי יום, ובמסלול אחר נישא וניתן בלילות במלונות נאים".

שרון הסכים להעניק "מחוות מוגבלות"

צה"ל הודיע הלילה על הסרת הסגר המלא מהשטחים. כ-30 אלף פלסטינים יורשו לעבוד החל מהבוקר בשטח ישראל. מדובר במחווה של ישראל לקראת ביקורו של פאוול וכחלק מה"מחוות מוגבלות" בהן נוקטת ישראל כלפי האוכלוסייה הפלסטינית. גורם בכיר המקורב לרה"מ אמר ששרון יסכים לא יסכים לבצע צעדים צבאיים, כמו הסרת כתרים, אלא רק צעדים הומניטריים, כמו הגדלת מספר אישורי העבודה בישראל. נראה כי שרון הסכים להציג את המחוות כעת בעקבות לחץ של ארה"ב, ששידרה בימים האחרונים מורת רוח מעמדותיו של שרון.
בישראל חוששים שארה"ב תסתפק בכך שאבו-מאזן ודחלאן ישיגו הפסקת אש זמנית עם ארגוני הטירור (הודנה), במקום לדרוש פעולה מיידית לפירוק האירגונים החמושים מנשקם כבר בשלב הראשון לישום תוכנית השלום. בישראל אומרים כי הפסקת אש רק תאפשר לארגוני הטרור לבנות את כוחם מחדש. עוד טוענים כי הרפורמות ברשות הפלסטינית רחוקות מלהיות משביעות רצון: ערפאת עדיין שולט על חלק גדול ממנגנוני הביטחון, וגם על כספים שיאפשרו לו להמשיך לממן טרור.

הדרישה מאבו-מאזן: לרסן את הטרור

הדרישה העיקרית של פאוול מהרשות הפלסטינית היא להתחיל לפעול ולרסן את ארגוני הטרור. ברשות הפלסטינית אומרים כי אבו-מאזן יאמר לפאוול שהוא מתקשה לנקוט צעדים כל עוד ישראל ממשיכה להכביד את ידה על השטחים, ממשיכה בחיסולים ובהריסת בתים, ואינה מוכנה להעניק הקלות לאוכלוסיה הפלסטינית. ברשות טוענים כי מדיניותה של ישראל הופכת את ממשלתו של אבו-מאזן ללא-פופולרית, ולכן הוא אינו יכול לפעול נגד החמאס. ברשות אומרים כי בחירתו של אבו-מאזן לראש ממשלה ותחילת הרה-אורגניזציה במנגנוני הביטחון הפלסטינים לקראת צמצומם לשלושה מנגנונים מרכזיים, מהווים יישום של חלק מדרישות מפת הדרכים מן הצד הפלסטיני - וכעת תורה של ישראל להגיב במחוות.
שתי הדרישות העיקריות של הפלסטינים מפאוול הן שישראל תודיע כי היא מקבלת את מפת הדרכים ללא שינויים, ושישראל תודיע על הפסקת ההתנחלויות, כפי שמתחייב ממפת הדרכים האמריקנית.
יחד עם זאת, ברשות הביעו ספק לגבי יכולתו של פאוול להביא לפריצת דרך. שר התקשורת הפלסטיני, עזאם אל-אחמד, אמר ל-ynet כי "ההודעה על ביקור קרוב של ראש הממשלה שרון בוושינגטון משמעותה היא שלא יתרחש שום דבר משמעותי בביקור פאוול", שכן ברור ששרון מתכוון לדון במפת הדרכים עם הנשיא בוש עצמו, ולא עם פאוול.
פגישת פאוול-אבו-מאזן תתקיים בסופו של דבר ביריחו ולא ברמאללה כפי שתוכנן בתחילה, משיקולי ביטחון של הצד האמריקני. הפגישה תתקיים במלון אינטרקונטיננטל, הצמוד לקזינו ביריחו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פאוול ושלום. צריך להתקדם
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון. מחוות הומניטריות, לא צבאיות
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אבו-מאזן. מתקשים בלי עזרה מישראל
צילום: איי פי
מומלצים