שתף קטע נבחר

סליחה שנפגענו. על האטימות כלפי נפגעי האלימות

אוהדים שנפגעו במגרשים נאלצים לא פעם לעמוד בפני טרטורים ומאבקים בירוקרטיים בדרך לשיקום. אביו של אמיר רנד: "אם קורה למישהו אסון, 'כדאי' שהוא יהיה חייל או שזה יהיה בתאונת דרכים, אחרת לא מקבלים עזרה...". אלימות בספורט - כתבה שלישית

בתוך כל העיסוק באלימות בספורט - עם הדיונים, ועדות החקירה, מסעות הפרסום וההמלצות כיצד למגר את התופעה - נשכחים לעתים הנפגעים עצמם, אלו שהלכו לראות את הקבוצה שהם כל כך אוהבים וחזרו הבייתה עם חבלות גופניות, לעתים קשות ביותר ובלתי הפיכות. מסתבר שאחרי שההד התקשורתי שוכח וכולם מתפנים לטפל באירוע הבא, נאלצים הנפגעים, שגם כך סובלים מכאבים פיזיים, לעמוד בפני מאבקים בירוקרטיים כדי לממן את הטיפולים והשיקום - מאבקים אשר ברוב המקרים מתבררים כחסרי סיכוי.
שניים מהמקרים הללו הם אלו של אמיר רנד ועידו אסף. רנד, כזכור, איבד את הכרתו בעת התפרצות האוהדים בקרית אליעזר במשחק האליפות של מכבי חיפה לפני שנתיים ועד היום כמעט ולא חלה הטבה משמעותית במצבו. אסף, אוהד הפועל תל אביב, הוכה על ידי שוטר בסיום משחק קבוצתו מול מכבי חיפה השנה בקריית אליעזר, ונגרם לו נזק קשה באשכיו. הגורמים האמורים, כביכול, לשאת בהוצאות הכספיות עבור הטיפולים, לא מוכנים לפי שעה להשתתף במימון במקרה של אמיר ובורחים מלקיחת אחריות במקרה של עידו.

הלוך וחזור לבית החולים, סיעוד במשך 18 שעות ביממה

לאמיר רנד כבר לא תעזור החקיקה החדשה בכנסת, השיטור באצטדיונים או המצלמות שהותקנו בקריית אליעזר כדי למנוע אלימות של אוהדים. בני משפחתו של אמיר אשר שוכב קרוב לשנתיים מחוסר הכרה בביתו, העבירו את המלחמה על כספי הטיפול בו לבית המשפט ולבית הדין לעבודה. אותם פחות מעניין בשלב זה שהמגרשים יהיו בטוחים יותר, אלא רק שיאפשרו להם לטפל באמיר.
עיון בפרוטוקול בית המשפט הדן בתיקו של אמיר מעלה תמונה עגומה של משפחה אשר כל עולמה חרב עליה מבחינה נפשית וכלכלית, מאחר והיא נאלצת להתמודד, לבדה, מול קשיים אדירים בנוסף לעוגמת הנפש מהפגיעה שספג הילד.
לדברי אביו של אמיר, המשפחה הוציאה כבר סכומים אדירים כדי לטפל בו, בעיקר משום שאף גוף רשמי במדינת ישראל, כולל קופות החולים, משטרת ישראל או מכבי חיפה, לא נרתם לסייע. עו"ד אריה יונגר, המייצג את משפחת רנד, ציין בבית המשפט כי המשפחה מוציאה כל חודש כ-60 אלף שקלים כדי לממן את הטיפולים באמיר.
"אנחנו עוברים סיוט כבר מעל ל-20 חודשים", מספר אביו של אמיר. "מעבר לקושי הנפשי שכרוך בהשקעה האדירה באמיר, יש לנו עניינים בירוקרטיים שמקשים עלינו. אנחנו משקיעים באמיר המון, את כל החסכונות שלנו הוצאו, לקחנו הלוואות. אני לא עובד כבר במשך 10 חודשים. כל החיים שלנו סובבים סביב אמיר, עם התקוות והאכזבות. אם חס וחלילה קורה למישהו אסון, 'כדאי' שהילד יהיה חייל או שזה יהיה בתאונת דרכים. אחרת לא מקבלים עזרה".
בהמשך הדיונים פירט עו"ד יונגר את אופן הטיפול באמיר: "במשך 600 ימים נאלצה המשפחה לנסוע הלוך וחזור לבית החולים רמב"ם ולבית חולים אלישע ולקבל סיעוד במשך 18 שעות ביממה. אי אפשר להעמיס את כל העלויות על משפחה מהמעמד הבינוני ללא כל עזרה של הרשויות".
משפחת רנד מנהלת את המאבק, כאמור, בבית המשפט כדי שהמשטרה, מכבי חיפה וקופת החולים יעזרו לה לממן את הטיפולים היקרים באמיר. במשפחה כבר לא מדברים על הפגיעה ועוגמת הנפש, רק מבקשים שייתנו להם את הכלים הכספיים לנסות ולהציל את הילד.

שמות החשודים הועברו לפרקליטות. ושם זה נעצר

לפני כשלושה חודשים נכח עידו אסף במשחקה של הפועל תל אביב בקריית אליעזר מול מכבי חיפה. השמחה לאחר עצירת הפנדל של שביט אלימלך בדקות הסיום עלתה לו בכריתת שליש מהאשך ופגיעה נפשית בלתי מבוטלת, בעקבות מהלומות שספג משוטר שעלה ליציע בו ישב. מאז הלך עידו לעוד שני משחקים בלבד בליגת העל, לאחר שבמשך שנים לא החמיץ אף משחק של קבוצתו.
בסיום אותו משחק בחיפה סיפר עידו ל-ynet: "כאשר שביט עצר את הפנדל, נעמדנו על הכיסאות. עמדתי בשורה הראשונה והרענו לשחקנים שניגשו אלינו ומחאו כפיים. פתאום, משום מקום, הגיע שוטר ושאל אותי 'למה אתה שמח, מה קרה?'. לפני שהספקתי לענות לו הוא בעט בי באשכים והמשיך להכות אותי כאשר אני שרוע על הרצפה. כל אותה עת צעקתי לו 'למה את מכה אותי? מה עשיתי לך?' והוא לא מפסיק. חבר שלי, שעמד במרחק מספר כיסאות ממני, קרא מיד לאחי שהגיע בריצה כאשר הוא צועק לעברו של השוטר ומבקש ממנו להפסיק.
"הגענו לחדר המיון ועוד לפני בדיקת האולטרסאונד אמר לי הרופא שבדק אותי שיש לי נזק חמור ושאזדקק לניתוח. אחרי חצי שעה של ניתוח דחוף ושעה וחצי נוספות של התאוששות, התברר לי שנגרם לי נזק בלתי הפיך. אי אפשר לתאר את מה שעברתי באותו רגע - הכאב הפיזי והנפשי - ואני אפילו לא יודע מהו הנזק הסופי. אני גמור מבחינה נפשית ולא יודע מה לעשות. הכדורגל היה החיים שלי. מעכשיו אני אפילו לא גבר".
במח"ש (מחלקת חקירות שוטרים) כבר מצאו את האשמים והעבירו את החומר לגביהם לפרקליטות, כדי שתחליט האם להעמיד לדין את השוטרים שפגעו בעידו. עם זאת, בפרקליטות מתלבטים במשך למעלה מחודשיים כיצד לטפל בתיק וברור שהנושא בוער להם פחות מאשר לעידו, אשר כמו משפחת רנד, נאלץ בינתיים לממן מכיסו את הטיפולים הרפואיים שעבר.
עידו ניסה לפעול כדי לברר מה בכוונת הפרקליטות לעשות בעניינו אך נתקל בקיר ממסדי אטום: "פניתי כבר מספר פעמים ולא קבלתי תשובה. לא ייתכן שאני כבר שלושה חודשים אדם אחר ולא הולך למשחקי כדורגל בגלל הפחד, והפרקליטות לא מוצאת את הזמן להחליט האם להעמיד לדין את השוטרים ואף לא מוכנה לומר את שמות החשודים.
"עברתי בדיקה שקבעה שלמרות כל מה קרה אני עדיין יכול להביא ילדים לעולם והפגיעה היא 'רק' באשך ולא בזרע. אבל אני כועס ופגוע. זה לא היה צריך לקרות ויש להעניש את מי שהיה אחראי לכך. בדרך כלל אתה מפחד מאוהדי הקבוצה השנייה, אבל הפעם זה הגיע מכיוון לא צפוי וכל החיים שלי נראים אחרת בגלל זה. אולי אם השוטרים יועמדו לדין, אוהדים אחרים לא יעברו את מה שאני נאלצתי לעבור".
כיום ממתין עידו לראות מה תהיה החלטת הפרקליטות בעניין השוטרים שהיכו אותו ובכל מקרה בכוונתו לתבוע את אותם שוטרים ואת המדינה על העלויות הכספיות שהיו כרוכות בטיפולים ועל עוגמת הנפש שנגרמה לו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
סבל מתמשך (תמונה מהאסון בקריית אליעזר)
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: ראובן שוורץ
ממתינים להחלטת הפרקליטות (שוטר עוצר אוהד)
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים