שתף קטע נבחר

מופז בישיבת הממשלה: מפת הדרכים רעה לישראל

מחלוקת בישיבת הממשלה סביב תוכנית השלום האמריקנית. שר הביטחון: "המפה לא עולה עם האינטרס הישראלי, ולא ניתן ליישמה במתכונתה הנוכחית". שטרית: "אי אפשר להמשיך ולשלוט על 3.5 מיליון פלסטינים". שרון: אין עלינו שום לחץ אמריקני

שר הביטחון, שאול מופז, תקף הבוקר (יום ד') בישיבת הממשלה את תוכנית השלום "מפת הדרכים", כמו גם את יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת. "המפה במתכונתה הנוכחית רעה לישראל", אמר מופז. "היא לא עולה בקנה אחד עם האינטרסים הלאומיים, ולא ניתן ליישמה כפי שהיא". הדברים עוררו מחלוקת קשה בממשלה סביב תוכנית השלום האמריקנית.
שר הביטחון אמר כי ערפאת מנסה להכשיל את "מפת הדרכים" באמצעות עידוד פעולות טרור של התנזים ושל הפתח. "בשטח לא רואים שום ניסיון אמיתי להילחם בטרור", אמר.
לדברי מופז, "המבחן של ממשלת אבו מאזן זה היכולת להמריא, אלא שמוטת הכנפיים שלה לא מספיק רחבה כדי לקחת אחריות על המלחמה בטרור".

שרון: אין שום לחץ אמריקני

שרון סיכם את סקירתו של מופז, ואמר: "השאלה העיקרית היא האם הפלסטינים גמרו אומר בליבם להילחם בטרור, לא בדיבורים ולא בהצהרות. מה שחשוב הוא הביצוע. יש להם אפשרות לפעול, ואסור לנו להסכים להפסקת אש בלבד. זה יביא צרות עלינו וגם עליהם".
בהתייחס לנסיעתו לארה"ב הכחיש ראש הממשלה כי האמריקנים מפעילים לחץ כלשהו על ישראל. "יש מגעים קונסטרוקטיביים כל הזמן, ואני לא נוסע בתחושת לחץ", הסביר שרון. "המגעים האלה יימשכו. היחסים עם ארה"ב מצויינים, ואין שום לחץ". לדבריו, "אחנו לא עוסקים עכשיו בקבלה או באי קבלה של מפת הדרכים, אלא בחזון הנשיא בוש".
שרון הדגיש כי שני נושאים המרכזיים שעל הפרק כעת הם נושא הביטחון והדמוקרטיזיציה של הרשות הפלסטינית. "לא צריך לתת שום הרגשה של קץ לנושא המדיני", אמר. "יש עניין לקדם את התהליך וכך צריך לנהוג. אמנם לא בוצעו רפורמות כפי שנקבע, אבל אנחנו מקווים שעוד יבוצעו".
ראש הממשלה קרא לשרים להבהיר לכל האורחים מחו"ל, כי פגישות עם ערפאת מזיקות לתהליך המדיני ולמלחמה בטרור."יש סכנות חמורות בהחייאת ערפאת ובקיום מגע איתו", אמר שרון.

שטרית: אי אפשר לשלוט על 3.5 מיליון

בעקבות הסקירה הביטחונית, החלו כמה מחברי הממשלה להעיר את הערותיהם בעניין המפה והפעילות הפלסטינית. "הם לא מתכוונים להילחם בטרור", אמר שר התעשייה והמסחר, אהוד אולמרט. לעומתו אמר השר שטרית, כי "צריך לשמור על התקווה, וראש הממשלה נוהג נכון. אי אפשר לשלוט על 3.5 מיליון פלסטינים, ואי אפשר להניח שאין מה לעשות".
כמה שרים תקפו את שטרית. שרת החינוך, לימור לבנת, הביעה את מחאתה על הדברים, ואמרה: "לא בטוח שהמפה תגיע כמו שהיא לממשלה. יידרשו שינויים. כולנו זוכרים את אוסלו, למדנו את הלקח".
שר המשפטים, יוסף לפיד, הבהיר כי אם הפלסטינים יילחמו בטרור, תצטרך ישראל להתקדם במשא ומתן המדיני ולפרק מאחזים. "אסור להסתייג מעיקרון מפת הדרכים", פתח לפיד. "מדובר ביוזמה משותפת של ארה"ב ואירופה. הממשלה צריכה לקחת בחשבון שאם פירוק ארגוני הטרור יתקיים, הצעד הבא יהיה פירוק מאחזים".
שר התחבורה אביגדור ליברמן התרעם על דבריו של לפיד. "תפסיקו להיות פתטיים", אמר. "תטפלו קודם במאה אלף מבנים בלתי חוקיים בנגב. גם אתה שר המשפטים וגם אתה אדוני שר הפנים". לפיד התעלם מהדברים, והמשיך: "אם לא תפנימו שאחרי המלחמה בטרור יבואו פירוקים של מאחזים, אז אל תאמצו את מפת הדרכים".

"תיזהרו מביקורת על הנסיעות"

במהלך ישיבת הממשלה התפנה רה"מ שרון גם לקצת סרקזם. הוא הזהיר את עמיתיו השרים מביקורת ציבורית, שתחל לדעתו בעתיד הקרוב בעקבות הנסיעות הרבות שעורכים השרים לחו"ל. "לא נעים לי לומר את הדברים האלה כשביום ראשון אני נוסע לארה"ב", אמר, "אבל לא ירחק הזמן שתתחיל המתקפה על נסיעות השרים. אני מציע שמה שלא הכרחי, יידחה".
שרון אמר את הדברים זמן קצר לאחר שהממשלה אישרה את נסיעתם של חמישה שרים לחו"ל בימים הקרובים. מדובר בשרים יוסף פריצקי, המבקש לנסוע לשלושה ימים לאתונה בענייני משרדו, שרת החינוך, לימור לבנת, המבקשת לנסוע ליומיים לפאריז, השר גדעון עזרא שייצג את ישראל בטקס חילופי הנשיאים בארגנטינה במשך לא פחות משמונה ימים, ושר הבריאות, דני נווה, שייצא לכינוס השנתי של אירגון הביראות העולמי שיתקיים בז'נבה. גם נסיעתו הפרטית של שר הפנים, אברהם פורז לפאריז אושרה על ידי הממשלה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
המפה מסוכנת: מופז
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
אי אפשר לשלוט: שטרית
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים