שתף קטע נבחר

לנדאו: "אוסלו זה חיית מחמד ליד מפת הדרכים"

מאבק לא קל צפוי לראש הממשלה שרון, שהצהיר כי יציג את המפה לאישור הממשלה כבר בשבוע הבא: שרי הימין, כולל כמה מחבריו למפלגה, לא מתכוונים לעבור לסדר היום על "מתן פרס לטרור בלא תמורה". מנגד, שרים אחרים סבורים שישראל דווקא הגזימה בתביעותיה

ראש הממשלה אריאל שרון צפוי לעמוד בפני ביקורת קשה מצד שריו, בעקבות הודעתו אמש (ו'), לפיה ישראל מוכנה לקבל את מפת הדרכים.
בדיון שיתקיים בשבוע הבא, הצפוי להיות אחד הסוערים שידעה הממשלה הנוכחית מאז הקמתה, יבקש שרון לקיים את הבטחתו לנשיא ג'ורג' בוש ולאשר את מפת הדרכים, אולם כבר עתה נראה כי צפוי לו מאבק לא קל.
לעבר שרון מופנית ביקורת כפולה: מחד, ביקורת משמאל - לפיה לא נכון היה לדרוש כתנאי לכל התקדמות, הצהרה פלסטינית בדבר ויתור על זכות השיבה, כדי שלא לשים מקלות בגלגלי התהליך המדיני כבר עתה. מאידך, מתקפה מימין נגד עצם קבלת המפה.

"הישגים ללא תמורה"

שרי האיחוד הלאומי והמפד"ל, כמו גם חלק משרי הליכוד, כבר מבטיחים לראש הממשלה חיים לא קלים בהעברת "מפת הדרכים" בממשלה. את הקו מוביל השר עוזי לנדאו, שאומר כי המפה מסוכנת הרבה יותר מהסכמי אוסלו. "אוסלו היא חיית מחמד ליד מפת הדרכים", הוא אומר. "צריך להבין שהמפה מתקבלת כהישג לטרור. קבלתה היא בגדר הזמנת טרור הרבה יותר מהזמנת שלום. אם נקבל אותה רק נחריף את המצב".
לנדאו, שהופיע בשבוע שעבר בכנסים תחת הכותרת "מכת הדרכים - סכנה לישראל", אומר כי "המפה מקנה לטרור ולפלסטינים הישגים מרחיקי לכת, בהם עקרון הקמת המדינה שהוגדר מראש, ואינו נתון למו"מ. בעוד שהסכם אוסלו לא נתן לפלסטינים מראש מדינה, מפת הדרכים מדברת על 'קץ לכיבוש 67', ועל חזרה לגבולות שאינם ברי-הגנה, 'גבולות אושוויץ' - כפי שכינה זאת אבא אבן. בנוסף, הפלסטינים מקבלים הקפאת התנחלויות, דבר שאף הוא לא היה באוסלו".
לדברי השר לנדאו, "שרים שיקראו את מפת הדרכים בעיון יבינו, שאין שום אפשרות לקבל אותה ללא שורה של התניות. היא נותנת הישגים לפלסטינים כמעט ללא תמורה". לדבריו, ישנם שני דברים שהפלסטינים חייבים לקבל מראש כהתניות ישראליות: ויתור על חזרת הפליטים וסילוק כל ספרי ההסתה והשנאה ממערכת החינוך.
יו"ר סיעת האיחוד הלאומי, ח"כ יורי שטרן, מסכים עם לנדאו. בתגובה להצהרת ראש הממשלה כי הממשלה תאשר את המפה, אמר ח"כ שטרן כי "אנו מבינים את כל הנסיבות הבינלאומיות שנוצרו והלחצים המופעלים על ממשלת ישראל, אך גם בתנאים אלה, אל לנו ללכת בדרך ההתאבדות הלאומית". לדבריו, "אסור לנו לקבל, ולו בצורה סמלית, את העקרונות המנוגדים לאינטרסים חיוניים של מדינת ישראל".

"סוגיית השיבה יכולה לחכות"

מנגד, שרים בממשלה שמקבלים את עקרון שתי מדינות לשני עמים, מותחים ביקורת על התנהלות ראש הממשלה בסוגיית זכות השיבה. בשיחות מול האמריקנים, אומרים כמה מהשרים, שרון לא מוכן להוריד ולו שני מאחזים. "הוא לא צריך לצפות שאבו-מאזן יסכים להכריז בפתח יישום מפת הדרכים שהוא מוותר על זכות השיבה", אומרים השרים. "ניתן היה לחכות עם זה לשלב קבלת המדינה הפלסטינית".
אחת המחזיקות בעמדה זו, אם כי בהחלט לא היחידה, היא השרה ציפי ליבני. "אני מאוד מוטרדת מהעובדה, שאף שבכותרת מפת הדרכים מדובר על הקמת שתי מדינות לשני עמים, בפועל, תרגומה לשלבים יוצר מדינה פלסטינית, מבלי שהקמתה תוריד את עניין הפליטים מסדר היום. כך עלול להיווצר מצב, בו יינתן לפלסטינים פיתרון בדרך של מדינה, אך עניין הפליטים יישאר תלוי ועומד מעל ראשה של ישראל". עם זאת, מוסיפה ליבני, אפשר היה לדחות את הנושא לשלב השני ביישום המפה, ולא להתעקש על הצהרות מוקדמות כבר עתה.
שר אחר תוהה, "כיצד יוכל ראש הממשלה להעביר את מפת הדרכים בממשלה, שאפילו שר הביטחון שלה אומר כי מדובר במפה המסוכנת לישראל?".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
פרס לטרור: לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום דודו פריד
לדחות את סוגיית הפליטים: ליבני
צילום דודו פריד
צילום: איי פי
המפה מסוכנת: מופז
צילום: איי פי
מומלצים