שתף קטע נבחר

שרון הסכים להוסיף סעיף השולל את זכות השיבה

הממשלה מכונסת מאז שעות הבוקר לדיון מכריע בעניין מפת הדרכים. "גם עבורי זהו יום קשה", אמר רה"מ, שביקש מהשרים לתמוך בהצהרתו בדבר קבלת המפה. "14 ההסתייגויות הן קווים אדומים, ואף גורם ישראלי לא יקיים מו"מ מבלי להתחשב בהן", הדגיש. מסתמן: רוב השרים יתמכו בתוכנית. נתניהו יימנע

יום גורלי בדרך ליישום תוכנית "מפת הדרכים": הממשלה מכונסת מאז שעות הבוקר (יום א') לישיבה מכרעת, במהלכה מבקש ראש הממשלה משריו לאמץ את המסמך. בניסיון להדוף את התנגדות השרים, הבהיר שרון כי "בכל מקרה, ישראל לא תוותר על 14 ההסתייגויות שהעבירה, והן בבחינת קווים אדומים".
במוקד הוויכוח עמדה דרישת השרים לשלילה מוחלטת, כבר בשלב הזה, של זכות השיבה. שר החוץ סילבן שלום, שלדברי מקורביו - יתמוך בתוכנית, זימן לישיבה את היועץ המשפטי של משרדו, אלן בייקר, כדי שיסביר לשרים על הסכנות הכרוכות בסוגיית זכות השיבה. השרה ציפי ליבני, שאף היא צפויה לתמוך, העבירה בין השרים נייר עמדה, המדבר על שלילה מוחלטת של עיקרון השיבה.
מאמצי השרים בעניין נשאו פרי: במהלך הישיבה הנחה שרון את מנהל לשכתו, דב וייסגלס, להוסיף סעיף להצעת ההחלטה, לפיו "המדינה הפלסטינית אמורה להוות את הפתרון הבלעדי לבעיית הפליטים ולקליטתם" - סעיף ממנו משתמע שישראל מסרבת להכיר בזכות השיבה.
את מחנה המתנגדים לתוכנית בתוך שרי הליכוד מוביל השר עוזי לנדאו. הוא אמר לשרים ש"מפת הדרכים היא המסמך המדיני והביטחוני המסוכן ביותר לישראל ב-50 השנים האחרונות". לדבריו, "אסור לתלות תקוות גדולות מדי במחויבות האמריקנית ובידידות עם הנשיא בוש, מכיוון שנשיאים מתחלפים". גם השר נתן שרנסקי הזהיר מ"התקדים המסוכן של חציית הקווים האדומים", ומכך ש"נותנים לפלסטינים מדינה כמקדמה, מבלי לחכות עד סוף הרפורמה".
בפתח ישיבת הממשלה התייחס שרון למחיר שתיאלץ ישראל לשלם במסגרת התוכנית. "מי שמכיר את ההתיישבות היטב", אמר, "יודע שכל מה שהגענו אליו כאן, מקביעת גבולות המדינה ועד הקמת כוח המגן העברי, תחילתם במפעל התיישבות".
כרמז לכיוונו של שר האוצר בנימין נתניהו, שהבהיר תחילה כי יצביע נגד המסמך, אמר שרון כי "יש קשר ישיר בין המצב המדיני לכלכלי. התקווה להסדר צריכה להיות בראש מעיינינו, ומי שרוצה לצאת מן המצב הכלכלי הקשה, חייב להסכים עם מפת הדרכים". בסופו של דבר הודיע נתניהו על הימנעות, בטענה ש"הוא זה ששיכנע בדבר הצורך להוסיף את 14 ההסתייגויות".
עימות קולני נרשם בין השרים בני אלון מהאיחוד הלאומי ליוסף פריצקי משינוי. אלון זעם על-כך שפריצקי כינה אמש אותו ואת עמיתו למפלגה, השר אביגדור ליברמן, "ההזוי והטרנספריסט, שלא יקרה דבר אם יהיו מחוץ לממשלה". הוא הטיח בפריצקי: "אתם לא שפויים, יש בכם שנאה תהומית לדתיים ולחרדים". פריצקי לא נשאר חייב, והשיב כי אמירתו "מתגמדת מול הקללות והנאצות שאלון וחבריו משמיעים השכם והערב בכלי התקשורת הדתיים החרדיים".

"גם עבורי זהו יום קשה"

נוסח ההחלטה שהובא לשרים מסוייג הרבה יותר מהצהרתו של שרון בסוף השבוע, לפיה "מדינת ישראל מוכנה לקבל את הצעדים המוגדרים במפת הדרכים, והדבר יובא לאישור הממשלה". שרון מסר את ההצהרה במסגרת הסכמה עם האמריקנים, לאחר שהבית-הלבן הודיע שהוא "מכיר בחשיבות" ההערות הישראליות למפה.
קודם לישיבת הממשלה הבוקר התכנסו שרי הליכוד, כדי לדון בתוכנית השלום. שרים דיווחו על אווירה קשה מאוד בישיבה, בה ביקש ראש הממשלה את תמיכתם בתוכנית השלום. "כולנו - גם אלה שנחשבים לתומכים במפה - שאלנו שאלות קשות, ולחצו לקבל תשובות", אמר שר בליכוד ל-ynet.
"גם עבורי זה יום קשה", אמר שרון בישיבת השרים. עם זאת, הוא הוסיף כי "אין מה לחשוש, בשל ההבנות עם האמריקנים". ראש הממשלה הוסיף כי הוא מודע לכך שישנם "שיקולים זרים" (כלומר פוליטיים) בשיקולי ההצבעה של עמיתיו לממשלה.
במהלך הישיבה הציעה שרת החינוך לימור ליבנת להתנות את אישור "מפת הדרכים" בהודעה ממשלתית, לפיה "ישראל מסכימה לקבל את הצעדים המוגדרים במפה, אך קובעת כי לא תהיה פשרה בנושא זכות השיבה, לא תהיה חזרה לגבולות 67', לא יהיה ויתור על ירושלים ולא תהיה הסכמה למדינה פלסטינית, לפני שבסיסי הטרור ייעקרו מן היסוד". ההצעה עלתה לדיון גם בישיבת הממשלה.

מסתמן: רוב השרים יתמכו בהצעה

בלשכת ראש הממשלה מעריכים כי בקרב 23 שרי הממשלה, מובטח רוב שיתמוך בהצעתו של שרון. רה"מ ומנהל לשכתו, עו"ד דב וייסגלס, שוחחו בסוף השבוע עם השרים וניסו לשכנע אותם לתמוך ב"מפת הדרכים". השניים הזהירו כי אי-אישורה יגרום למשבר עם ארצות-הברית. עוד הוסיפו כי גם בנושא זכות השיבה - שבו דחתה ארה"ב את דרישות ישראל - "קיימות הבנות עם האמריקנים".
בין המתנגדים למפה - שרי הליכוד עוזי לנדאו וישראל כץ. גם חמשת שרי המפד"ל, האיחוד הלאומי וישראל בעלייה יצביעו נגד. השר בני אלון ציטט בישיבה מתוך מאמר שכתב שרון בשנות ה-80, לפיו "הטעות הגדולה ביותר של הציונות הייתה שלא הכירה בכך שהמדינה הפלסטינית צריכה לקום בירדן". עם זאת, עמיתו לסיעה, השר אביגדור ליברמן, הבהיר שהאיחוד הלאומי "אינה מאיימת בשלב זה בפרישה".
התומכים במסמך האמריקני הם בראש ובראשונה חמשת שרי שינוי, כולל אברהם פורז ומודי זנדברג השוהים בחו"ל - אשר יעבירו את עמדתם בכתב. יו"ר שינוי, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי "זהו צעד ראשון לקראת אפשרות של הסדר עם הפלסטינים, ואם יתברר שהוא לא מוביל להסדר המקווה, עדיין תהיה אפשרות לעצור את התהליך".
חיזוק משמעותי לשרון הגיע היום מכיוונו של שר הביטחון שאול מופז, שהבהיר כי יתמוך בהצעה - חרף התבטאויותיו על-כך שהיא "רעה לישראל". לדברי מופז, "ההצבעה אינה רק על תוכנית השלום, אלא גם על מכלול ההבנות עם ארה"ב - אחרת, לא הייתי מצביע כך".
גם שרי הליכוד אהוד אולמרט, מאיר שטרית, גדעון עזרא, ציפי ליבני וככל הנראה גם סילבן שלום צפויים להצביע בעד. צחי הנגבי ולימור לבנת צפויים להימנע. עדיין לא ברור כיצד יצביע דני נווה - שהביע בעבר התנגדות למפה.
אמש התלוננו כמה שרים, כי שרון הפר את הבטחתו לאפשר להם די זמן ללמוד את הנושא ולהעיר את הערותיהם, לפני שהמפה תובא לאישור הממשלה. לדבריהם, בפועל הם קיבלו את "מפת הדרכים" בפקס במוצאי שבת, שעות אחדות לפני שהתבקשו להצביע עליה. חלק מהשרים העריכו ששרון מעדיף למנוע דיון וביקורת ציבורית.
בקרב חברי סיעת הליכוד ישנה התנגדות ניכרת ל"מפת הדרכים". יו"ר הסיעה והקואליציה, ח"כ גדעון סער, אמר כי במתכונתה הנוכחית, המפה היא "מסמך מדיני מסוכן, הכולל את היוזמה הסעודית, שמחלקת את ירושלים ומחזירה את ישראל לקווי 67' בכל הגזרות". כמה חברים בסיעה דרשו לדחות את ההצבעה בממשלה, ולכנס דיון סיעתי דחוף בנושא.

למי שמורה זכות האחרונים?

בשלבי הסיום של ישיבת הממשלה הסתבר כי השרים שאמורים לדבר אינם נמצאים באולם. כששר החוץ נכנס לפתע, ביקש ממנו ראש הממשלה לשאת את דבריו, כי האחרים אינם נמצאים. שלום אמר כי הוא "מעדיף שלא לדבר כעת, משום שביקש את זכות אחרון הדוברים".
אחריו נכנס השר אולמרט. שרון ביקש ממנו לדבר, אך אולמרט השיב כי גם הוא ביקש את זכות האחרונים. נתניהו שלף אף הוא את אותו הטיעון. "אולי בכל זאת מישהו ידבר?", ביקש שרון. לבסוף נעתר נתניהו להיות הדובר הלפני אחרון. שרים בממשלה התבדחו על כך, ש"בשעה שהממשלה דנה על 'מפת הדרכים', ראש הממשלה צריך לשמש גננת לשריו".

העבודה: נעניק לשרון "רשת ביטחון"

סיעת העבודה הודיעה שתעניק לשרון "רשת ביטחון" בכנסת, אם יתקדם ביישום תוכנית השלום. יו"ר הסיעה והאופוזיציה, ח"כ דליה איציק, קראה לשרון "לא להיכנע לקיצונים בממשלתו ולעשות כל מאמץ לקדם את התהליך המדיני".
גם במרצ קוראים לראש הממשלה לקבל את מפת הדרכים ללא הסתייגויות. ח"כ יוסי שריד אמר כי "לא רק אבו מאזן ומוחמד דחלאן עומדים למבחן המעשים, אלא גם ראש הממשלה ושר הביטחון". לדבריו, "לא די לעסוק רק בניירות ובמפות, השינוי במדיניות חייב להתבצע בשטח. רק כאשר יחלו ההתנחלויות לזוז ממקומן, נוכל לברך על מדיניות חדשה".
ח"כ אחמד טיבי, שנועד אתמול עם אבו-מאזן ברמאללה, אמר כי אם הממשלה תאשר את המפה, יוכלו שרון ורה"מ הפלסטיני להיפגש שוב כבר בימים הקרובים, כשהפעם - "יהיו אלה שני מנהיגים שקיבלו את תוכנית השלום, והם יצטרכו לנקוט צעדים במקביל".
ואילו בתנועת ש"ס טענו כי "דם הפיגועים לא יבש וממשלת ישראל מייסדת את פלסטין". בהודעת התנועה נאמר כי "הממשלה מקימה את פלסטין ללא ויתור על זכות השיבה וללא שמירה על ירושלים. שרון כתואם ברק מאשרר את אוסלו".

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
שרון. נוסח החלטה מסויג?
צילום: גלי תיבון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
לנדאו. מסמך מסוכן
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו. בכל זאת יימנע
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
לבנת. הסתייגויות רבות
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים