שתף קטע נבחר

ארכיאולוגים ואנשי ימין: ישראל "נרדמת בשמירה" בהר הבית

האם מתרחש "מתחת לאפה" של ישראל נזק לעתיקות ולשרידים ארכיאולוגים יהודים במתחתם הר הבית? השבוע הוכנסו למקום משאיות, כחלק מהשיפוצים המתנהלים בשנים האחרונות. אבל השר לביטחון פנים אסר על כניסת "כלים כבדים". ארכיאולוגים: אנחנו חוששים, אין פיקוח

ארכיאולוגים וגורמי ימין טוענים כי השיפוצים המתקיימים במתחם הר הבית בימים אלה - עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך. לטענתם, הגורמים הרשמיים בישראל "נרדמים בשמירה".
ל-ynet נודע כי לראשונה מאז הורה השר לביטחון פנים לשעבר, עוזי לנדאו, שלא לאפשר כניסת כלים כבדים לתוך מתחם ההר, נכנסו לשם בתחילת השבוע שמונה משאיות עמוסות בחומרי בניין ובאריחי אבן. בימין טוענים כי הדבר מוכיח כי הווקף ממשיך לפגוע בשרידים היסטורים יהודיים במטרה לבנות מסגד רחב-ממדים באתר.
גורמים במשטרת ירושלים אישרו ל-ynet כי משאיות אכן נכנסו למתחם הר הבית, בעקבות אישור מיוחד לכך שהתקבל על-ידי הדרג המדיני. "באופן עקרוני", ציינו הגורמים, "אסור בתכלית האיסור להכניס משאיות לאורוות שלמה ולמתחם הר הבית בכלל. ובכל מקרה, רק הדרג המדיני מוסמך לאשר חריגות מנוהל זה".
אלא שכל המשרדים הממשלתיים, שהיו עשויים לתת את האישור, הכחישו קשר כלשהו לעניין. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי הנושא נמצא באחריות המשרד לביטחון פנים. גם במשרד הביטחון ניתנה אותה התשובה. ואילו במשרד לביטחון פנים הדגישו כי "הנהלים בנוגע למתחם הר הבית לא שונו".
ואולם, הכנסת המשאיות מעוררת דאגה רבה בקרב ארכיאולוגים. "התקבל אישור להכניס חומרי בנייה ואבנים, אבל אנחנו מאוד חוששים שהכמויות הגדולות שהוכנסו למתחם ההר נועדו לצרכים אחרים", אומרת ד"ר אילת מזר, מהוועד למניעת הרס העתיקות בהר-הבית, וחוקרת במכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית. "גם הכנסת המשאיות העמוסות האלה זה דבר מסוכן, בגלל המבנה של הר הבית. משאית עם משקל כה גדול יכולה למוטט את כל החללים שיש שם".
לדברי מזר, הסכנה בהכנסת המשאיות וחומרי הבניה טמונה בעיקר בחוסר הפיקוח הקיים על הנעשה בהר-הבית. "שום דבר לא נעשה שם בפיקוח ואנחנו מאוד חוששים", היא אומרת. "אין מי שיוכל לפקח שהחומרים האלה נועדו אך ורק לתיקון הבליטה או שמבוצעות שם עבודות נוספות". לדברי מזר, "קיים רצון של הווקף ושל התנועה האיסלאמית לבנות מסגד אחד ענק בהר-הבית. המטרה הזאת לא השתנתה, ואפשר לומר ששום דבר שקורה בהר הוא לא מקרי". הועד למניעת הרס העתיקות בהר הבית, אגב, הוא גוף א-פוליטי, שחבריו שייכים לכל זרמי החברה הישראלית.

הירדנים משפצים, ישראל אישרה

מה למעשה מתרחש במתחם בחודשים האחרונים? השלב השלישי והמכריע בשיפוץ הכותל הדרומי מגיע בימים אלו לשיאו וארכיאולוגים הבקיאים בנעשה באתר טוענים כי אף גורם רשמי במדינת ישראל לא מפקח על העבודות במקום. לדבריהם, ייתכן מאוד שבשיפוצים שנעשו במקום נגרם נזק בלתי הפיך לשרידים של היסטוריה יהודית.
תחילת הפרשה לפני כשלוש שנים, כאשר "בליטה" התגלתה בכותל הדרומי שליד הר הבית. הבליטה נוצרה, ככל הנראה, מהתנפחות של הקיר. ארכיאולוגים טענו כי הקיר נחלש כתוצאה מעבודות של הווקף באזור ולא כתוצאה משחיקה טבעית. בעקבות פתיחת מנהרת הכותל על ידי ישראל, החליט הווקף להקים מסגד באורוות שלמה, אתר מתחת להר הבית. מדובר במסגד שיכול להכיל כ-20 אלף מתפללים מוסלמים.
במהלך כל אותה תקופה הלך הקיר "והתנפח", עד שנוצר חשש ממשי שיקרוס על המסגד באורוות שלמה ויגרום לאסון. במשך תקופה ארוכה נידונה שאלת האחריות לבעיה בין הווקף לבין ממשלת ישראל. בסופו של דבר הגיעו הצדדים לפשרה: הירדנים הם אלו שיבצעו את השיפוץ. ואכן, השיפוצים במקום החלו - ובמקביל, החלו ארכיאולוגים להתריע מפני הנזק שעלול להיגרם.
לפני כשנה הורה השר לביטחון פנים דאז, עוזי לנדאו, לאסור על כניסת "כלים כבדים" למתחם הר הבית, בעקבות הדאגה מהרס העתיקות במקום.

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הר הבית. המשאיות מזיקות?
צילום: סבסטיאן שיינר
לנדאו. אסר על כלים כבדים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים