שתף קטע נבחר

פגישה "חיובית" - שרון הבטיח הקלות לפלסטינים

ראש הממשלה נועד במשך שעתיים וחצי עם אבו מאזן, והבטיח להעניק שורת הקלות: הסרת הסגר בגדה ובעזה, שחרור אסירים מנהליים והענקת עשרות אלפי היתרי עבודה בישראל. הפלסטינים: "יצאנו מעודדים, האווירה החיובית תקרין על הפסגה עם בוש"

אווירה חיובית בדרך לפסגת עקבה: בעקבות פגישתם של ראש הממשלה אריאל שרון ועמיתו הפלסטיני אבו מאזן הלילה בירושלים, מביעים אופטימיות בשני הצדדים באשר לסיכויים ל"דף חדש" בתהליך השלום.
הפגישה, שהחלה אמש (ה') בשעה תשע, נמשכה כשעתיים וחצי. השתתפו בה, בנוסף לשרון ואבו מאזן, גם מנהל לשכתו של שרון, דב וייסגלס, היועץ המדיני שלום תורג'מן, יועץ התקשורת ארנון פרלמן והמזכיר הצבאי יואב גלנט. מהצד הפלסטיני השתתפו השר לענייני ביטחון פנים, מוחמד דחלאן והשר לענייני חוץ ברשות, נביל שעת'.
המשתתפים בפגישה אמרו ל-ynet כי שררה בה "אווירה חיובית מאוד", והושגה התקדמות. לשכת אבו מאזן פרסמה הלילה הודעה ובה נאמר ששני הצדדים קבעו להמשיך להיפגש. בהודעת לשכת אבו מאזן נאמר ש"הגיע הזמן לשלום".
ראש הממשלה הודיע על שורת צעדים להקלת חיי האוכלוסיה הפלסטינית, ובהם:
* הסרת הסגר מיהודה, שומרון ועזה. צה"ל ייצא בהדרגה מריכוזי ערים פלסטיניות, ויקטין את הנוכחות הצבאית בשטחים. שרון הבהיר עם זאת לאבו מאזן, כי בכל מקרה בו תיווצר סכנה מוחשית לחיי ישראלים, והפלסטינים לא יפעלו כדי למנוע אותה, "צה"ל לא יהסס לפעול".
* שחרור אסירים מנהליים שיימצאו ראויים לכך, ובתנאי שיחתמו על מסמך בו יתחייבו שלא לעסוק בטרור. בין האסירים שישוחררו: תייסיר חאלד, ראש ארגון החזית הדמוקרטית בשטחים, ואחמד ג'בארה אבו סוכר, מהוותיקים שבאסירים המוחזקים בידי ישראל.
* מתן 25 אלף היתרי עבודה לפועלים פלסטינים בישראל, מתוכם 15 אלף מרצועת עזה ועשרת אלפים מיהודה ושומרון. תאושר לינה של 2,000 פועלים פלסטינים בישראל. כמו-כן, יוגדל מספר הפועלים הפלסטינים באזורי התעשייה המשותפים.
* הגדלת סכום כספי המסים שמעבירה ישראל לרשות מדי חודש מ-100 מיליון שקלים ל-150 מיליון.
* הענקת אישורי מעבר קבועים לבכירים פלסטינים (V.I.P).
שרון דרש מבני שיחו הפלסטינים לפעול לפירוק תשתיות הטרור, ואמר שישראל לא תסכים להפסקת-אש זמנית. בצד הישראלי התרשמו כי מבחינת הפלסטינים, הפסקת האש היא שלב ביניים בלבד, וכי בסופו של דבר, בכוונתם לפעול לפירוק ארגוני הטרור.
במהלך הפגישה חזר ראש הממשלה על הצעתו בדבר היערכות מחדש בעזה ובגדה, והעברת שטחים לאחריות ביטחונית פלסטינית כמבחן ליכולת הרשות לסכל פיגועי טרור. הפלסטינים הבהירו כי בשלב זה אין לרשות כל יכולת לפעול בגדה, ולו גם בשטח הקטן ביותר. הם דרשו שבהמשך תועבר כל רצועת עזה לידיהם, ותבעו אחיזה גם במספר מוקדים בגדה. במקביל, ביקשו הפלסטינים התחייבות ישראלית, לפיה באזורים בהם ישלטו - כוחות צה"ל לא יפעלו, כולל "סיכולים ממוקדים".
עוד דרישה פלסטינית שעלתה היתה הסרת המצור הישראלי מעל יאסר ערפאת, ומתן חופש תנועה ליו"ר הרשות. שרון דחה את הבקשה, ואמר שערפאת חופשי לעזוב - אך מעדיף להישאר במתחם המוקטעה רק כדי לערוב לכך שישראל לא תעצור את המבוקשים.
בצד הפלסטיני הבהירו בתום הפגישה כי הם יצאו מעודדים ממנה לקראת פגישת הפסגה עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בשבוע הבא בעקבה שבירדן. לדברי גורמים ברשות, בקרוב יתקיימו פגישות ביטחוניות נוספות בין הצדדים.

כל צד דיבר בשפתו

הפגישה אמש נערכה בחדר הקבינט וכללה ארוחת עבודה. בעוד שבקרב המשלחת הישראלית הדובר העיקרי היה ראש הממשלה שרון, בצד הפלסטיני הובילו את השיחה שלושה: אבו מאזן, מוחמד דחלאן ונביל שעת'. דחלאן, השר לענייני ביטחון, התעסק כצפוי בנושאים ביטחוניים ושעת', השר האחראי על תיק החוץ ברשות, דיבר על חיי היום יום של הפלסטינים.
למרות שהפגישה נועדה בין היתר להפשיר את הקרח בין הצדדים נערכו השיחות באמצעות מתורגמנים. כל צד דיבר בשפתו והשיחה ביניהם תורגמה כמעט לכל אורכה לשני הצדדים. גורמים מדיניים בירושלים הסבירו זאת ואמרו "כאשר מדברים על תכניות מפורטות לפעולה שכוללות מונחים טכניים ראשי הממשלה העדיפו להשתמש בשפת האם שלהם, כדי שהמסר יעבור בצורה מדויקת".
הגורמים העריכו כי בפסגה הצפויה להיערך בירדן בהשתתפות הנשיא האמריקני לא יתבצע תרגום משולש אלא כל המשתתפים ישוחחו באנגלית "והמתורגמנים יהיו שם רק ליתר ביטחון".
בתום הפגישה בירושלים הגיעו אבו מאזן, דחלאן ושעת' ללשכתו של יאסר ערפאת ברמאללה ועדכנו אותו בפרטי הפגישה. ערפאת אמר שחשוב להמשיך במאמצים ליישום מפת הדרכים וצריך להביא ליישומה, "על כל מרכיביה". שר ההסברה הפלסטיני, נביל עמרו, אמר שערפאת הביע תמיכה במאמצי אבו מאזן והמשלחת.

הסכם קרוב עם החמאס?

שעות ספורות לפני הפגישה אמר דחלאן ל-ynet כי הוא אופטימי לגבי הסיכויים להשיג הפסקת-אש עם החמאס. ואולם הבית-הלבן הודיע כי הוא מסכים עם העמדה הישראלית, לפיה אין די בהגעה ל"הודנה" - הפסקת-אש זמנית - והרשות חייבת לפרק את תשתיות הטרור.
הפלסטינים דרשו מישראל לצאת בהצהרה משותפת, כמתחייב מ"מפת הדרכים", בדבר הפסקת אש והכרה הדדית בישראל ובמדינה הפלסטינית העתידית. ישראל מעוניינת "לדלג" על הצהרת הפתיחה, מאחר שלא כלול בה ויתור פלסטיני על זכות השיבה.
בראיון שהתפרסם אתמול ב"ידיעות אחרונות" הביע אבו מאזן נכונות להסדר, ואמר כי אנשיו ייכנסו לכל שטח שצה"ל יפנה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
כלי-הרכב יוצאים מהלשכה, הלילה
צילום: ערוץ 1
צילום: איי פי
הציע להעביר שטחים כמבחן. שרון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
דרש אחיזה גם בגדה. אבו מאזן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
יקבל אחריות על הערים? דחלאן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בדרך לפסגה בעקבה. בוש
צילום: איי פי
מומלצים