שתף קטע נבחר

רובינשטיין לריבלין: לקיים בדיקה מקיפה של ההצבעות

היועץ המשפטי לממשלה פנה ליו"ר הכנסת כדי לזרז את הליך הבדיקה שהחל מאז ההצבעה על התוכנית הכלכלית במליאה. בהצבעה זו נרשמו "הצבעות כפולות": חברי כנסת נוכחים הצביעו גם בשם חבריהם הנפקדים. ואילו ח"כ ליצמן הגיש בעניין עתירה לבג"ץ

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין ביקש היום (ב') מיו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, למצות את חקירת ההצבעות הכפולות באמצעות בדיקה מקפת של כל שעות ההצבעה, בלילה בו אושרה התוכנית הכלכלית בכנסת.
במכתבו לריבלין כתב היועץ: "מדובר בתופעה חמורה הפוגעת בתקינותו של המשטר הדמוקרטי בישראל. אם הכנסת היא לבו הפועם של משטר זה, הליכי הצבעה תקינים ואמינים הם הדם והחמצן שמאפשרים לו להמשיך ולפעום. מתוך כבוד לכנסת יש לאפשר לה למצות את בדיקותיה והליכיה הפנימיים בעניינו של ח"כ גורלובסקי. טרם יוחלט אם להפעיל את המשטרה אבקש את השלמת הבדיקה ואודה על אמצעי השלמת הבדיקה בדחיפות המרבית". ח"כ מיכאל גורלובסקי (ליכוד) הצביע במקום ח"כ גלעד ארדן, שלא נכח במליאה בזמן ההצבעה.
דובר הכנסת אמר בתגובה כי הכנסת תרחיב ככל הניתן את הבדיקה של ההצבעות הכפולות, אולם בקשתו של היועץ המשפטי להרחיב את הבדיקה "להתייחסות לאירועים של כל הנוגעים בדבר" לא אפשרית, כיוון שלכנסת אין את הסמכות לחקור או לתשאל חברי כנסת. לכן, כאשר מתעורר צורך שכזה - הוא חייב להתבצע על ידי הרשות החוקרת.
ואילו יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ יעקב ליצמן, עתר בשם סיעתו לבג"ץ בבקשה לפסול את אישור התוכנית הכלכלית בכנסת, בעקבות ההצבעות הכפולות. ליצמן טען: "מדוע לא ייפסלו ההצבעות, כאשר חברי כנסת מסוימים ראו לנכון לזייף קולות זולתם, ונעדרו מהאולם תוך שהם יוצרים מצג כוזב?"

"אין מלאכים בכנסת"

בתוך כך התקיים דיון בוועדת הכנסת, על הליך הסרת החסינות של חברי כנסת. חברי הוועדה חלוקים בדעתם לגבי השינויים הדרושים בהליך הסרת חסינות. זאת לאור הביקורת הציבורית הקשה שבאה בעקבות החלטתם שלא לאפשר את הסרת חסינותה של חברת הכנסת נעמי בלומנטל.
יו"ר הוועדה, ח"כ רוני בראון (ליכוד), הציג נתונים שמהם עולה כי משנת 1995 הובאו 14 מקרים בפני הוועדה, ורק על שניים מתוכם התקיים דיון. "לבוא ולקרוא לנו 'מועדון חברים', לא עולה בקנה אחד עם המציאות". רוב חברי הוועדה הציעו כי החלטה סופית על הסרת החסינות תתקיים במליאת הכנסת.
יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער אמר: "רק מלאכים, ואני לא מכיר מלאכים בבית הזה, יכולים להפעיל שיקול דעת ענייני בלי שיקולים אישיים או פוליטיים. יש להעביר את הסמכות לוועדה ציבורית". סער אף הגיש הצעת חוק ברוח הדברים.
ח"כ ענבל גבריאלי טענה מנגד כי אין לחשוש מביקורת של כמה גופי תקשורת. "זו סמכותנו. לא צריך לקחת אותה מאתנו". חברת הכנסת זהבה גלאון, שתיק בעניינה עומד בבדיקה של היועץ המשפטי לממשלה, אמרה כי: "אני לא רוצה שלחברי הכנסת יהיה שיקול לגבי". גלאון הציעה, כי במקרה בו היועץ המשפטי לממשלה מבקש הסרת חסינות של ח"כ, יש לעשות זאת אוטומטית,תוך מתן אפשרות ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון. רק אם הערעור יתקבל, החסינות לא תוסר. הוועדה לא הגיעה להחלטה, ודיון נוסף מתקיים בעניין.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. למצות החקירה
צילום: גלי תיבון
ריבלין.ימשיך בבדיקות
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
ליצמן. עתר לבג"ץ
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים