שתף קטע נבחר

פאוול ביריחו: יש להתקדם במהירות ובנחישות

מזכיר המדינה נפגש אחר הצהריים עם ראש הממשלה הפלסטיני ביריחו וקרא להתקדם במהירות במתווה מפת הדרכים. פאוול אמר מוקדם יותר ש"אסור לתת לטרור לעצור את התהליך המדיני". שרון בפגישה עם פאוול: "לא יהיה שלום עם טרור"

"צריך לנוע במהירות ובנחישות. אסור שהזמן יעבור בלי שננקוט בצעדים" - כך אמר אחר הצהריים (יום ו') מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, בתום פגישתו עם ראש הממשלה הפלסטיני אבו מאזן ביריחו.
פאוול אמר שישראל והפלסטינים צריכים לקבל החלטות קשות ולנקוט צעדים לא פשוטים: "אנחנו מנסים להגיע למדינת פלסטין דמוקרטית ועצמאית. היום היה עוד פיגוע טרור ואנחנו שולחים את תנחומינו למשפחה. אסור לתת לטרור לנצח". פאוול אמר ש"אלימות וטרור אינם הדרך לבנות מדינה" וציין שהוא מעודד מכך שהצדדים דנים כעת ביישום צעדים מעשיים, כמו העברת האחריות הביטחונית בעזה לידי הפלסטינים.
מזכיר המדינה הדגיש את הצורך בכך שישראל תקל על חיי הפלסטינים: "בשיחותיי עם ראש הממשלה שרון הבהרתי שגם לו יש התחייבויות - בצעדים בוני אמון ובהקלה על חיי האזרחים הפלסטינים. הוא מבין שיש לו אחריות גם בנושאים הללו ולא רק בנושאים ביטחוניים".
אבו מאזן אמר במסיבת העיתונאים המשותפת עם פאוול: "הפלסטינים מחוייבים למפת הדרכים. אנחנו מאמינים שזה יוביל להפסקת הכיבוש ולכינון מדינה פלסטינית בגבולות 67' שבירתה ירושלים. אנחנו ניישם את כל מחוייבותנו. ישראל צריכה לשנות התנהגותה. היגיון השלום אינו עולה בקנה אחד עם היגיון של עימות. ישראל צריכה לשחרר עצורים, להסיר את הסגרים וההגבלות על תנועת פלסטינים ולחדול מפעולותיה הפרובוקטיביות".

פאוול: החמאס - אויב השלום

מוקדם יותר בצהריים נפגש פאוול עם ראש הממשלה, אריאל שרון, בירושלים ואמר: "העולם חייב להבין שהחמאס הוא אויב השלום. לעולם אין להשלים עם מצב בו ילדה נרצחת כאשר היא שרה שיר במושב האחורי של המכונית, אולם אסור להעניק לטרוריסטים הזדמנות להרוס את תהליך השלום". במהלך נאומו אירע הפיגוע הקטלני בכביש עוקף רמאללה, בו נרצח אזרח ישראלי.
פאוול חזר על מחוייבותו של הנשיא בוש לסיום האלימות והטרור באזור, ולחזון שתי המדינות. בעניין ההתנקשויות אמר כי "הממשל מכיר בזכותה של ישראל להגן על עצמה, ורק במקרים של 'פצצה מתקתקת' - הצורך ביירוט מחבלים מובן". הוא מתח ביקורת מרומזת על הפעולות שנעשות נגד פלסטינים שאינם עונים להגדרה זו: "הבהרנו את עמדתנו בעניין", אמר.
במישור הסורי, ציין מזכיר המדינה כי "הצעדים בהם נקטה דמשק נגד ארגוני הטרור שפועלים משטחה אינם מספיקים". הוא הזהיר כי "אם סוריה תמשיך לתמוך בטרור, ולא תשנה את גישתה, היא לא תהיה חלק מהתהליך המדיני, ויהיו לכך השלכות על מכלול היחסים בינה לבין ארה"ב".

שרון: לא יהיה שלום עם טרור

ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר במסיבת העיתונאים כי "ההתפתחויות האחרונות באזור, שהובילו לפסגת עקבה, מציבות בפנינו סיכויים רבים אך גם סיכונים. הוא הבטיח כי "ישראל תמצה כל דרך ולא תחמיץ הזדמנות לתהליך שיוביל גם להסדר מדיני".
שרון הזכיר כי הממשלה החליטה לאמץ את תוכנית "מפת הדרכים", בצירוף 14 ההערות שהעבירה לאמריקנים. "ממשלת ישראל לקחה על עצמה גם מטלות נוספות, שאינן פשוטות, במטרה להגיע לתהליך מדיני", אמר, אך הבהיר כי "כל עוד הטרור נמשך וההסתה משתוללת, לא תהיה כל התקדמות. אין שלום עם טרור".
ראש הממשלה אמר כי ישראל לא תשלים עם הפסקת-אש זמנית: "על שכנינו הפלסטינים להבין, כי המשך הטרור משמעותו היעדר התקדמות מדינית. מלחמה אמיתית בטרור היא הדרך להתקדם בתהליך כן ואמיתי". את דבריו סיים שרון בהבטחה "לעשות כל מאמץ כדי להגיע לביטחון ולשלום, לטובת עם ישראל ועמי האזור כולו".

שלום: הפסקת-אש היא פצצה מתקתקת

מזכיר המדינה, שהגיע הבוקר במסוק מירדן, דן גם עם שר הביטחון, שאול מופז, בעניין ההסדרים הביטחוניים לקראת העברת צפון הרצועה לאחריות הרשות. מופז ציין כי "נוצר מצב בו החמאס מכתיב את מהלך האירועים. המפתח לכל תהליך עבר מהרשות אליו, ולא נוכל להשלים עם מצב זה לאורך זמן".
שר הביטחון רמז כי ישראל תיאלץ לשוב ולפגוע בפעילי טרור, באומרו כי הרשות אינה נוקטת צעדים כלשהם נגדם: "הטרור ממשיך להכות בנו, אנחנו ממשיכים לתת הזדמנות לתהליך - אבל אם המצב יימשך, נצטרך להגן על עצמנו בכל דרך אפשרית".
בשעות הבוקר נפגש פאוול עם שר החוץ, סילבן שלום. שלום אמר למזכיר המדינה כי "הפסקת אש לא יכולה להיות היעד, משום שכמוה כפצצה מתקתקת". לדבריו, "פירושה של הפסקת אש בלבד היא שאנו משאירים בידי ארגוני הטרור את האפשרות להפעיל אותה בכל עת שהם רוצים בכך. על הפלסטינים לקבל החלטה אסטרטגית לפעול נגד הטרור".
מזכיר המדינה הסכים עם הדברים בחלקם, והבטיח להפציר בפלסטינים לנקוט צעדים של ממש נגד ארגוני הטרור, ולא להסתפק בהפסקת-אש. הוא שיבח את ישראל על הצעדים שביצעה לאחר פסגת עקבה, בהם פינוי מאחזים בלתי חוקיים ושיחרור אסירים, וציין כי "למרות שטרם הושגו הסכמות לגבי העברת האחריות הביטחונית לפלסטינים, הפערים צומצמו".

אמש: גלעד, דחלאן והשליח וולף בפגישה "מאכזבת"

לקראת הגעתו של פאוול נועדו אמש בירושלים במשך כשלוש שעות מתאם הפעולות בשטחים, האלוף עמוס גלעד, ואלוף פיקוד הדרום, דורון אלמוג, עם השר הממונה על הביטחון ברשות הפלסטינית, מוחמד דחלאן. השליח האמריקני, ג'ון וולף, נכח בחלק מהמפגש, שבו השתתף גם מפקד המשטרה הפלסטינית ברצועה, עבד אל ראזק אל מג'אידה.
בפגישה הציעו נציגי ישראל לפלסטינים לקבל אחריות ביטחונית בעזה ובבית לחם. גורמים ביטחוניים בישראל אמרו ל-ynet שהפגישה היתה מאכזבת: "במקום להציג תוכניות אופרטיביות לפעולה, הוצגו לנו אמירות כלליות בלבד, שעל בסיסן אי אפשר להעביר את השליטה הביטחונית". גם השר הפלסטיני יאסר עבד רבו, אמר ל-ynet ש"לא הושגו כל תוצאות".

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד ורויטרס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
להתקדם במהירות. פאוול ואבו מאזן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פאוול ושרון, היום בירושלים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פגישה עם שלום. "אל תתנו לטרור לנצח"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אבו מאזן. פגישה ביריחו
צילום: איי פי
מומלצים