שתף קטע נבחר

מצב הרשת: הדרך לאוקיאניה

יום הולדת 100 לג'ורג' אורוול. עד כמה העתיד הקודר שלו דומה להווה המעונן שלנו? סרגל הכלים החדש של גוגל חוסם פרסומות קופצות, גירסה חדשה ל"קאזה", גברים וירטואליים שווים יותר ועוד

השבוע קיבלתי מכתב מאחד, ביל גייטס. בתנועה כמעט אוטומטית פנתה האצבע המורה לכפתור ה-Del, אך התברר כי הפעם המכתב אותנטי. הפנייה אינה אישית. גייטס כועס על הזבלנים, והזעם כמעט אישי, לאחר שזבלן-מפיץ וירוסים מארה"ב נחשד בזיוף כתובת הדואר האישית של גייטס לצורך הצפת תיבות דואר ברחבי העולם באחת הגירסאות האחרונות לווירוס Sobig.
השבוע העירו כמה מבקרים כי מיקרוסופט מעדיפה הודעות לעיתונות על פני מעשים. לטענתם, חברת התוכנה הגדולה בעולם מתעוררת מאוחר להבין את גודל האיום שמציב הספאם על עתיד זרימת המידע באינטרנט, כפי שאיחרה להבין את בעיית אבטחת המידע. על פי הביקורת של ארגונים הלוחמים בדואר הזבל, מיקרוסופט מתמקדת בצמצום כמות דואר הזבל שהמשתמשים שלה מקבלים במקום לטפל בדואר הזבל שנשלחים על ידם, באמצעות שרתי האינטרנט של שירות הוטמייל ובעיקר ספק האינטרנט MSN. לטענת ריאן המלין, המנהל הכללי של טכנולוגיית האנטי ספאם במיקרוסופט, היחס בין כמות הדואר הנכנסת להוטמייל לבין כמות הזבל היוצאת מהשירות היא 1 ל-10.

גייטס: אורוול טעה, אני צודק

"אורוול לא צפה כיצד תוכל הטכנולוגיה להגן על פרטיות המשתמשים ואבטחת המידע שלהם", אמר גייטס, בנאום שנשא ביום השנה המאה להולדתו של ג'ורג' אורוול. "חזונו של אורוול לא התגשם ואני לא מאמין שזה יקרה. הטכנולוגיה יכולה להפוך את המדינה שלנו לבטוחה יותר ולמנוע את הגשמת חזונו המסויט של אורוול בו בזמן".
גייטס התייחס מיד לאחר מכן למאמצי מיקרוסופט לגזור קופון מהתקציב התופח של משרד ביטחון הפנים האמריקאי וליטול חלק בפרויקט RAIN (ראשי תיבות של Regional Automated Integrated Network). הפרויקט אמור לאפשר לרשויות אכיפת החוק לשתף מידע ולבצע חיפושים במסדי נתונים פליליים רבים באמצעות ממשק אחד, המרכז נתונים על כלי רכב, רישומים פליליים. דומה כי האיש היה חף מאירוניה כשאמר את הדברים.

הדרך לאוקיאניה

"התקשורת שהוצגה ב-'1984' מאפיינת את אמצעי השידור במדינות טוטלטיריות שאינם שונה מהתקשורת בעירק של סדאם חוסיין או צפון קוריאה. מדובר בחברות מפגרות מבחינה טכנולוגית בהן המידע משודר ברובו...
בזכות ההאצה בכוח המיחשוב והחיבור לאינטרנט יחד עם התפתחות מערכות הציתות האלקטרוניות, אנחנו מתקרבים למצב אפשרי של שקיפות מידע מוחלטת, בה מעקב 'אורווילני' אינו מתקיים על פי המודל ההיררכי, של השלטון ביחס לנתינים, אלא עונה על מודל דמוקרטי יותר.
לפי המודל הזה, אזרחים מאבדים בהדרגה את הפרטיות שלהם, וכך גם ארגונים ומדינות. אובדן הפרטיות יוצדק בשלב הראשון מנימוקים של ביטחון לאומי, אך לאורך זמן עשוי להתברר כחלק בלתי נפרד מעידן המידע הזמין בכל מקום...יותר ויותר קשה לשמור על סודות...עולם של שקיפות מידע יהיה בהכרח עולם של דעות שונות, חוסר במידע, דיסאינפורמציה, תיאוריות קונספירציה ומידה לא קטנה של טירוף. נוכל לדעת מהר יותר מה קורה, אך לא בהכרח נמהר להסכים בינינו...
אין הכוונה לטעון כי אורוול נכשל בכל מובן, אלא לקבוע כי הוא הצליח. '1984' מבטא נאמנה את החששות והסיוטים של 1948...אך אין לבלבל ביניהם לבין הצפוי לנו במפות הדרכים המובילות אל העתיד ואולי אף אל ההווה".
הסופר ויליאם גיבסון, שכתב את "ניורומנסר", במאמר דעה שפירסם בניו יורק טיימס.

סרגל הכלים של גוגל יחסום פרסומות קופצות

האם הפרסומות הקופצות הולכות ומתקרבות אל סופן? הגירסה החדשה של סרגל הכלים של "גוגל" כוללת אפשרות לחסימה של פרסומות מסוג זה. אפשרות נוספת בסרגל הכלים החדש היא Blog This, המאפשרת לבלוגרים ליצור הפניה מיידית בבלוג שלהם לדף בו הם מבקרים כעת. ולטובת אלה ששאלו בשבוע שעבר מה זה בלוג, הנה ההסבר.

הארי פוטר בידינו

הזבלנים הופכים להיות חוצפנים יותר מספאם לספאם. השבוע התלונן זבלן אחד על כך שחסמתי אותו. התלונה הופיעה בשורת הכותרת של ההודעה ובגוף ההודעה הייתה הצעה מפתה (לא) לויאגרה מן הצומח. זבלן אחר הזהיר אותי מפני תוכנות ריגול באינטרנט והציע לי לרכוש תוכנה מופלאה שתפתור את כל צרותיי.
סוג אחר של דואר זבל שהופץ בשבועיים האחרונים גם ברשת הישראלית הוא גירסת ה-PDF של הספר החמישי בסדרת הארי פוטר, "הארי פוטר ומסדר עוף החול". דומה שהמטרה העיקרית שעמדה לעיני המפיצים היא להתריס: "הארי פוטר בידינו, חינם!". ספק אם רובם המכריע טרח לקרוא את הגירסה הדיגיטלית. עם ההתפוגגות של פורמט ה-Ebook, דומה שההוצאות לאור יכולות להיות רגועות, בניגוד לחברות התקליטים. הספר המודפס ילווה אותנו עוד כמה שנים טובות.

דובר בזק עונה לגלובס

מסתבר שדובר בזק ענה יפה לדורון אביגד בעניין הטור שכתב על הבלוגרית של 144, אליו התייחסנו בשבוע שעבר. המכתב למערכת פורסם רק במהדורה המודפסת ולכן הקישור מוביל לבלוג של מנהל "ישראבלוג", יריב חבוט.

אינטראקטיביות, גירסה הדפוס

עורך הארץ, חנוך מרמרי, ענה השבוע לשאלות הגולשים במסגרת מדור חדש של שאלות ותשובות באתר. מעניין לראות שגם כאשר "הארץ" בוחר בפורמט אינטראקטיבי מובהק, התוצר הסופי נראה דומה מאוד לעיתון מודפס.

גירסה חדשה ל"קאזה"

גירסה 2.5 של תוכנת שיתוף הקבצים "קאזה" מרחיבה את מגוון ערוצי התוכן החוקיים בתוכנה, במטרה ברורה של "שרמן נטוורקס", הבעלים, לשוות לתוכנה מראה מהוגן יותר. התוכנה משלבת גם את תוכנית הנקודות של "אלטנט", שמיועדת לתגמל גולשים המורידים תכנים חוקיים, במתכונת הנוסע המתמיד. עוד בגירסה החדשה: אמצעי אבטחה משופרים נגד וירוסים ושמירה של חיפושים קודמים בדפי התוצאות.

הם לא נחמדים

"המסר עד עכשיו היה: תהיו ילדים טובים, אל תורידו קבצים. והם צוחקים עלינו ואומרים: מה תעשו לנו, תגישו תביעה ותסתכנו ביחסי ציבור גרועים בעיתונות? אני חושב שבנקודה זו אנחנו זקוקים ליחסי ציבור גרועים".
מנהל של חברת תקליטים בראיון בעילום שם ללוס אנג'לס טיימס מתייחס לתוכנית ה-RIAA לתבוע מאות משתפי קבצים.

פסיקה: השמצה בדואר אלקטרוני אינה לשון הרע

פסיקה מעניינת של בית המשפט לערעורים בארה"ב קובעת כי בעלי אתרי אינטרנט ומנהלי רשימות דיוור אינם אחראים על הפצת דברי דיבה או לשון הרע שפורסמו בדואר האלקטרוני. טון קרמרס, שמנהל את רשימת התפוצה Museum Security נתבע לאחר שהפיץ דואר אלקטרוני בו נטען כי תושב קליפורניה גנב את יצירות האמנות שברשותו מיהודים בתקופת השואה. רוב שופטי ההרכב קבעו כי הניוזלטר של קרמרס זכאי לחסינות משפטית מפני תביעה בגין הפרסום השקרי עקב החסינות המוקנית לספקי שירותי אינטרנט על פי חוק הטלקומוניקציה מ-1996.

גברים וירטואליים שווים יותר

חשבתם שהאינטרנט מוביל לעולם שוויוני יותר, בו למיגדר יש משקל פחות לעומת העולם הפיזי? נחשו שוב. מחקר המתבסס על העולם המקוון של משחק התפקידים "אוורקווסט" קובע כי ערכן הכלכלי של דמויות וירטואליות נשיות נמוך מערך הדמויות המקבילות הגבריות.
עשרות אלפי שחקנים משחקים ב"אוורקווסט" בזמן נתון. הם בוחרים בדמות וירטואלית (אווטאר), גברית או נשית, המייצגת אותם בעולם המשחק. חלק מהדמויות האלה נמכרות בכסף אמיתי באתרי מכירות פומביות כמו eBay. פרופ' אדווארד קסטרונבה גילה כי דמויות גבריות נמכרות בממוצע עבור 346 דולר, בעוד ערכן הממוצע של דמויות נשיות הוא 281 דולר. אותו קסטרונובה גילה בעבר כי התוצר הלאומי הגולמי של אוורקווסט מציב את העולם הוווירטואלי במקום שווה ערך למקום ה-77 בדירוג המדינות העשירות בעולם.

קצרים

דיון מעניין על קוד פתוח התפתח באתר המגזין "פי סי פלוס" בעקבות ראיון עם מנכ"ל מיקרוסופט ישראל, אריה סקופ, שאינו מחדש הרבה למי שעוקב.
ההיסטוריה של מערכת ההפעלה יוניקס מתוך "דואר חשמלי", הניוזלטר של "הלמו".
בלוגרים נחשבים מדרגים את הבלוגים המשפיעים ביותר.

אפשר לשלוח טיפים, רעיונות, תלונות והערות לגל מור בכתובת gal-mo@y-i.co.il
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
גייטס. חף מאירוניה
צילום איי פי
אורוול. צדק לגבי ההווה, טעה לגבי העתיד
גוגל. סוף לפרסומות הקופצות?
מומלצים