שתף קטע נבחר

המועמדים לשחרור: אסירים פליליים ועצירים מנהליים

ראש השב"כ יגיש היום לשרון רשימה של מאות אסירים ועצירים שניתן לשחררם - פלסטינים "בלי דם על הידיים", שאינם חברים בארגוני הסירוב. שרון יחליט כמה מתוכם לשחרר. היועץ רובינשטיין דורש משרון לפרסם מראש את שמות המועמדים לשחרור - כדי שאזרחים יוכלו לעתור לבג"ץ

ראש הממשלה, אריאל שרון, ייוועד הבוקר (א') עם ראש השב"כ, אבי דיכטר, ויקבע מיהם האסירים הפלסטינים שישוחררו במסגרת המחוות הישראליות לאבו מאזן. לאחר-מכן תתכנס הממשלה לדיון בעניין.
על-פי הקריטריונים שגיבש ראש השב"כ, אבי דיכטר, יש מאות בודדות של אסירים ועצירים שמערכת הביטחון סבורה כי ניתן לשחררם.
לפי המלצת השב"כ, לא ישוחררו אסירים "עם דם על הידיים", כלומר כאלה שהשתתפו בפועל בפיגועים או שילחו אחרים לפיגועים בהם נפצעו או נהרגו אנשים. האסירים המשוחררים גם לא יהיו חברי חמאס, ג'יהאד והחזית העממית. כמו כן, לא ישוחררו אסירים שהשתתפו בפיגועים לאחר כניסת הסכמי אוסלו לתוקף והקמת הרשות הפלסטינית.
הקריטריון העיקרי לשחרור, מלבד קריטריון ה"דם על הידיים", הוא שהאסירים או העצירים המועמדים לשחרור אינם מהווים סיכון ביטחוני גדול. לפיכך ישוחררו בעיקר אסירים פליליים, שמעולם לא היו מעורבים בפיגועים, וכן עצירים מנהליים. צפויים להשתחרר גם אסירים שפוטים, שמועד שחרורם קרב, וניתן לקצוב אותו.
ראש הממשלה יצטרך להחליט גם האם להגמיש את הקריטריונים ולהיענות לבקשת הרשות לאפשר את שחרורם של אסירים קשישים בעלי "דם על הידיים", או כאלה שביצעו פיגועים לפני שנים רבות וריצו תקופות ארוכות במאסר.
גורמים מדיניים הבהירו שעניינם של אסירים שהפלסטינים מגדירים "אסירים פוליטיים", כמו מרואן ברגותי, כלל לא יידון כעת.

רובינשטיין: לפרסם את השמות מראש

לקראת הדיון בשחרור האסירים שלח היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, מכתב לשרון, ובו הוא מזכיר שצריך לקבוע קריטריונים ברורים לשחרור, ולפרסם את שמות האסירים המועמדים לשחרור 48 שעות לפני שחרורם - על מנת לאפשר לאזרחים לעתור לבג"ץ, אם רצונם בכך. רובינשטיין כותב גם כי על ראש הממשלה לבחון היטב את שמותיהם של אסירים שהיו כלואים בעבר בישראל, שוחררו, ועכשיו הם עצורים שנית.
בישראל כלואים בסך הכל כ-6,000 אסירים ועצירים פלסטינים ביטחוניים ופליליים. כ-2000 מתוכם הם מחבלים "עם דם על הידיים". 720 הם אנשי חמאס, 344 הם אנשי הג'יהאד האיסלאמי, ו-136 הם אנשי ארגון החזית העממית.
האסירים והעצירים נמצאים בשלושה סטטוסים משפטיים שונים: כ-900 מהם הם עצירים מנהליים. לדברי גורמי ביטחון, הם אינם מחבלים שהשתתפו בפיגועים, אולם השב"כ עצר אותם על-פי מידע המפליל אותם בתמיכה בטרור; כ-2,500 הם עצירים לפני משפט או במהלך משפט; כ-2,500 הם אסירים שפוטים.
הפלסטינים הציגו לישראל באחרונה רשימה של כ-400 אסירים שהם דורשים לשחרר. ואולם, מקורות מדיניים בישראל אמרו שבשלב הזה ישוחררו פחות ממחצית האסירים שדורשים הפלסטינים. ראש הממשלה צפוי להודיע לאבו מאזן על הרשימה המוסכמת על ישראל בפגישתם המשותפת, שתתקיים באמצע השבוע.
ארגוני הסירוב הפלסטינים - החמאס, הג'יהאד והחזית העממית - מצפים שאנשיהם ישוחררו במסגרת המחוות, בתמורה להסכמתם להודנה. אבו מאזן נפגש בסוף השבוע עם ראשי ארגון הג'יהאד האיסלאמי ודן עמם בסוגייה. בפגישה הוחלט שהארגון יגמיש את דרישותיו: אף שתחילה דרשו בארגון את שחרור כל העצירים הפלסטינים, כעת מוכנים ראשי הארגון להתפשר ולהכין רשימה של עצירים אותם הם דורשים לשחרר, על פי סדר עדיפויות. אחד מראשי הג'יהאד, מוחמד אל הינדי, אמר כי בעדיפות גבוהה להשתחרר יהיו עצירים הכלואים זמן רב, נשים, קטינים, קשישים וחולים.
שרי הימין בממשלה מתחו לאחרונה ביקורת על שחרור האסירים על ידי ישראל. השרה לימור לבנת טענה בישיבת הממשלה האחרונה, כי יש לתבוע קודם כל פעולות פלסטיניות נגד הטרור וההסתה, לפני שישראל משחררת אסירים מצדה.

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
דיכטר. לא ישוחררו אסירים המהווים סיכון
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. לפרסם מראש את השמות
צילום: גלי תיבון
צילום: איי פי
שחרור אסירים. הרשות הגישה רשימה של 400
צילום: איי פי
מומלצים