שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה עתירה לחקור הקשר בין אוסלו לטרור

העותרים דרשו בין היתר לפתוח בחקירה פלילית נגד האחראים להסכמי אוסלו ולהעמיד לדין את יאסר ערפאת. השופטים ברק, אור ומצא החליטו לקבל את עמדת המדינה לפיה העותרים לא מיצו את כל ההליכים טרם הפנייה לבית המשפט

האם הסכמי אוסלו והגורמים שעמדו מאחוריהם אחראים לטרור הפלסטיני שפרץ בעקבות בואם של יאסר ערפאת ואנשיו לשטחים? השאלה הזו הוטלה לפתחו של בג"ץ, שהחליט היום (ד') לדחות את העתירה בנושא.
העתירה הוגשה לפני כחצי שנה על ידי ארגון נפגעי הטרור הערבי נגד ראש הממשלה שרון ושר הביטחון מופז, העותרים דרשו להקים ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את הסכמי אוסלו. עוד ביקשו מבית המשפט להורות על פתיחת חקירה פלילית של המשטרה נגד גורמים שהיו חלק מהמשא ומתן המדיני, שהביא לחתימת ההסכמים - וכן להעמיד לדין את יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.
עוד ביקשו העותרים כי תוקפא העברת הכספים מידי המדינה לרשות הפלסטינית, שכן, לטענת העותרים, אותם כספים משמשים למימון פעולות טרור.
המדינה טענה, באמצעות עו"ד יוכי גנסין, כי יש לדחות את העתירה. לדברי עורכת הדין גנסין, העתירה אינה מצדיקה את התערבותו של בית המשפט. לדבריה, העותרים לא הוכיחו כי מיצו את ההליכים הקודמים להגשת בג"ץ. עוד נטען כי ההחלטה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית היא בשיקול דעתה של הממשלה, כמו גם עניין החקירה המשטרתית. עורכת הדין גנסין טענה כי העותרים לא פנו למשטרה ולא הגישו תלונה.
בעניין העברת הכספים, הבהירה המדינה כי הופסקו העברות הכספים בשנת 2001 מטעמים ביטחוניים, אולם בראשית 2003 הוחלט לשוב ולהעביר כספים אלו מטעמים מדיניים ותוך הקמת מנגנון פיקוח שיבטיח שימוש לגיטימי בכספים. בעניין העמדתו של ערפאת לדין, טענה המדינה כי להכרעה בסוגיה זו יש היבטים ציבוריים, מדיניים, פוליטיים ובינלאומיים ולכן זו לא הכרעה משפטית בלבד.

"ספק אם בית המשפט היה מתערב"

בפסק הדין כתבו נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק והשופטים תיאודור אור ואליהו מצא כי דין העתירה להידחות, מבלי להביע כל עמדה אודות גוף הטענות של העותרים. השופטים ציינו כי מקובלת עליהם עמדת המדינה, לפיה לא מוצו ההליכים טרם הפנייה לבית המשפט. הם ציינו כי "גם לו היו העותרים ממצים את ההליכים בסוגיות אלו, ספק אם היה בית המשפט מתערב בהחלטות בסוגיות אלו, שכן היקף שיקול הדעת הנתון למשיבים בסוגיות אלה הוא רחב".
בתגובה אמר נציג העותרים, עו"ד ברוך בן יוסף: "ביקשנו מספר סעדים. קיווינו שלפחות באחד מהם נקבל אותו. לדוגמא, מעצרו של ערפאת. איך ייתכן שלבן אדם הזה תהיה חסינות?"
יו"ר ארגון נפגעי הטרור הערבי, שפרה הופמן, הגיבה: "אני מאמינה בהשם ובניסים. חשבתי שאולי יהיה נס. בית המשפט מונע משיקולים פוליטיים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ערפאת. לשפוט אותו?
צילום: רויטרס
צילום גלי תיבון
השופט ברק. קיבל את עמדת המדינה
צילום גלי תיבון
צילום: איי פי
פרס. הסכמי אוסלו אחראים?
צילום: איי פי
מומלצים