שתף קטע נבחר

יישור שיניים, כאבי פאנטום, מחלת המלריה

מתי בוצע הטיפול האורתודונטי הראשון, מה הם כאבי פאנטום, ומה היקף המלריה בעולם כיום?

מתברר, שיישור שיניים הוא מדע ותיק: ארכיאולוגים מצאו חנוטים עתיקים, כאשר גיד גס כרוך סביב שן בודדת שלהם. עוד בשנת 400 לפני הספירה, תיאר היפוקרטס תהליך של יישור שיניים. אבל תחום האורתודונטיה, יישור השיניים, התפתח באופן משמעותי רק בשלהי המאה ה-19.

אבי האורתודונטיה, אדוורד הארטלי אנגל (Angle), נולד בפנסילבניה בשנת 1855. הרעיונות והפיתוחים שלו מהווים עד היום את יסודות התחום. בשנת 1926 חשף אנגל את הפיתוח החדשני שלו: הסמכים. בשפת העם הם מכונים ברזלים.

הסמכים איפשרו לראשונה להשחיל חוט מתכתי ביניהם, והטיפול נעשה נוח יותר לרופא ויעיל יותר לחולה. בראשית הדרך היו הסמכים והטבעות עשויים זהב, ומרכיבי הגשר הוחלפו לעתים תכופות. מאוחר יותר החלו להשתמש בפס מפלדת אל-חלד.

מדע האורתודונטיה לא השתנה באופן מהותי, אך החידושים בתחום הם בעיקר חומרים חדשים – סגסוגות מתכת מתאימות יותר ודבקים חזקים במיוחד. הדבקים המיוחדים עמידים בפני לחות ורוק, וחלקם אף כוללים פלואוריד השומר על ציפוי האמאיל של השן. האורתודונטים משתמשים גם בחוט שפיתחה סוכנות החלל האמריקאית NASA, העשוי מניקל ומטיטניום, ורגיש לחום.

 

מהם כאבי פאנטום?

כאבי פאנטום הם כאבים לא מוסברים שחשים באיבר כרות. אנשים רבים שאיבדו איברים מרגישים תחושות שונות שמגיעות לכאורה מהאיבר הכרות. יש שמרגישים שהאיבר עדיין שם, יש שחשים עיקצוץ, דקירה או כאב קל, ואחרים מתמודדים עם כאבים קשים על בסיס יומיומי.

כאבי הפאנטום תועדו לראשונה בכתבי הרפואה המערבית על-ידי המנתח הצבאי הצרפתי המהולל אמברואז פארה (AMBRUAZ PARRE). במשך 300 שנה התעלם עולם הרפואה מהתיאוריה של פארה (1510-1590), והתייחס לכאבים כאל הזיות או כטירוף. למרות זאת, סיפורים רבים מתעדים כאבי פאנטום, ומראים שהאמונה הרווחת הייתה שהכאבים אכן קיימים.

לדוגמא, האדמירל לורד נלסון איבד את זרועו הימנית בקרב בטנריף, שמונה שנים לפני שהוביל ב-1805 את הצי הבריטי לניצחון המפורסם על הצי של נפוליאון בקרב טרפלגר. לורד נלסון אמר שתחושת הפאנטום של האצבעות בידו הכרותה הייתה בעיניו ההוכחה הישירה לקיום הנשמה.

גם קפטן אחאב הבדיוני, גיבור סיפורו של מלוויל "מובי דיק", מתאר את התחושות ברגלו הכרותה.

כיום ישנן מספר תיאוריות המסבירות מדוע המוח ממשיך לקבל שדרים עצביים מאיברים שנכרתו. אחת התיאוריות שהופרכו היא, שהכאב נובע מקצות עצבים בגדם שלא התאחו כראוי, אבל היא לא הגיונית, מכיוון שגם אנשים שנולדו ללא אברים מסוימים מדווחים על תחושות באברים אלה. ייתכן שהכאב נובע מניתוב מחדש של עצבים מאברים קיימים אל חלקים במוח, שאליהם מגיעים קצות העצבים מהאיבר הכרות. ייתכן גם שהמוח שולח הוראות לאיבר הכרות, וכשאינו מקבל תשובה, ממשיך לשלוח עוד ועוד הודעות, שבסופו של דבר מתפרשות כתחושת כאב.

 

מה היקף המלריה כיום בעולם?

מלריה, או קדחת הביצות בשמה החלוצי, היא מחלה זיהומית, שנגרמת על-ידי טפיל חד-תאי שנקרא פלסמודיום (Plasmodium). הטפיל חודר לתאי הדם האדומים והורס אותם, והמחלה גורמת להתקפי חום, רעד והזעה. טפיל הפלסמודיום מתפתח ומתרבה בתוך קיבתו של יתוש האנופלס, ואחר נודד לבלוטות הרוק שלו. כשיתושת האנופלס עוקצת אדם היא מעבירה את הטפיל הלאה.

המלריה פוגעת במאות-מיליוני אנשים בכל שנה, רובם ביבשת אפריקה. על-פי נתוני אירגון המלריה הבינלאומי, סובלים בכל שנה בין 300 ל-500 מיליון בני-אדם ברחבי העולם מהמחלה, והם מהווים בין שישה לתשעה אחוזים מאוכלוסיית העולם!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
גשר זהב בלי שיניים
צילום רויטרס
הפאנטום של הצי
צילום: ערוץ 8
המלריה לא מתה
צילום: ערוץ 8
מומלצים