שתף קטע נבחר

"חברת אייר פראנס הכריחה אותנו להעלים מס"

13 עובדים, ביניהם בכירים, נעצרו בחשד להעלמת מס במיליוני שקלים. עובד החברה: "לא השאירו לי ברירה בהנהלת אייר-פראנס, והדרך היחידה לקבל כספי 'בונוס' היתה לקבל את התנאים שלהם. מהנהלת החברה הבהירו לנו שאין אפשרות כזו. או שנקבל את הכסף בשיטה שלהם, או שלא נקבל אותו בכלל"

לבית משפט השלום בתל אביב הובאו אחר הצהריים (יום א') 13 עובדי חברת התעופה אייר-פראנס, החשודים בהעלמות מס במיליוני שקלים. חלק מהעובדים טוענים כי הם אולצו על ידי הנהלת החברה להעלים את המס, משום שזו היתה הדרך היחידה שלהם לקבל את הכסף המגיע להם בגין פיצויי פרישה.
מזה תקופה ארוכה מתנהלת חקירה סמויה של מחלקת המודיעין של מס ההכנסה בתל אביב, שכללה איסוף מידע במסגרת תיק הקרוי "נשיקה צרפתית", נגד עובדי אייר-פראנס ישראל, בעבר ובהווה.
אייר-פראנס הינה חברת התעופה הלאומית של צרפת ונמצאת בבעלות חלקית של ממשלת צרפת. לחברה סניפים רבים ברחבי העולם והיא מעסיקה עשרות אלפי עובדים. בסניף הישראלי, בבניין "מגדלור" בתל אביב, הועסקו בשנים האחרונות כ-60 עובדים ולחברה נציגות בישראל מזה עשרות שנים.
החברה, בהיותה חברה זרה, חייבת בהגשת מאזנים ודו"חות כספיים לשלטונות מס ההכנסה בישראל. החברה מחויבת לדווח לשלטונות מס ההכנסה על העסקת עובדים בישראל, ניכוי מס הכנסה משכרם, לרבות מדמי פיצויים, והעברתו לשלטונות מס ההכנסה.

חלק מהפיצויים שולמו לעובדים בחו"ל

מהמידע שנאסף במחלקת החקירות של מס ההכנסה עולה כי במסגרת רה-אורגניזציה של חברת אייר-פראנס בסניף בישראל, הוחלט ב-97' על עידוד פרישת עובדים מהחברה. במסגרת הרה-אורגניזציה, ניהלה החברה מו"מ לשיתוף ועד העובדים, בראשותה של סנדרה גדז', תושבת גני תקוה, שעודדה את העובדים לפרוש תוך מתן פיצויי פרישה מוגדלים בסך 215%.
"חברת אייר-פראנס נתנה את ידה להונאת רשויות המס בישראל", טוענים אנשי החקירות של אגף מס ההכנסה. "על ידי פיצול פיצויי הפרישה לשני תחומים, שיטה אשר אומצה על ידי החברה ועובדיה, והתנהלה כך: בארץ דווח לרשויות המס על סכום פיצוי בגובה של 100% בלבד, והיתרה, בסך 115% נוספים, שולמו בחו"ל במזומן או בהפקדות לחשבון בנק בצרפת, מבלי שהדבר ימצא ביטוי בדיווחי החברה והעובדים לרשויות המס ומבלי שהחברה והעובדים ישלמו על כך מס הכנסה.
"בשיטה זו של תשלום פיצויים בצרפת, הרחק מעיני רשויות המס בישראל, השתמשה חברת אייר-פראנס בכספי משלם המסים הישראלי לצורך מימון פיצויי הפרישה המוגדלים".
על-פי פקודת מס ההכנסה בישראל, קיים פטור של 100% עד סכום של כ-9,500 שקל. חברת אייר-פראנס החתימה את העובדים על הסכם פרישה ונספח. לטענת אנשי החקירות, על הנספח להסכם הוחתמו העובדים על סעיף ובו הם אחראים כלפי רשויות המס בישראל, לגבי כספי הפיצויים שיקבלו בצרפת. "חברת אייר-פראנס ומנהליה תכננו שבמידה וברשויות המס יגלו שמדובר בפיצוי שלא דווח עליו בארץ, הם יתנערו מחובתם לתשלומו", אמרו אנשי אגף החקירות במס ההכנסה.

בין החשודים: מנהלי סניפים בארץ וסמנכ"ל הכספים

12 מ-13 החשודים שנעצרו קיבלו את הפיצוי הנוסף בצרפת מבלי לדווח עליו לשלטונות מס ההכנסה. העצורה הנוספת היא יו"ר ועד העובדים, גדז', שהיתה מעורה במו"מ עם העובדים ובהסכם שנחתם עמם. מנהל הסניף הישראלי של החברה באותה עת פרש מתפקידו וחזר לחו"ל.
לטענת שלטונות המס, בחקירתם הודו חלק מהחשודים כי קיבלו תשלום נוסף בצרפת ולא דיווחו על כך לשלטונות מס ההכנסה.
בין החשודים, מנהלי סניפים של החברה בישראל, וכן סמנכ"ל הכספים שלה. סכום הפיצוי הכולל הנוסף ששולם לעובדים בצרפת עומד על כ-8 מיליון פרנק צרפתי, שווה ערך לכ-5 מיליון שקלים. הסכומים הינם בערכים נומינליים למועד הפרישה ב-97'.

אחד העובדים: הנהלת אייר-פראנס לא השאירה לי ברירה

אחד החשודים אמר בחקירתו שמדובר בשיטה הנהוגה באייר-פראנס למעלה מ-20 שנה. לדבריו, החברה מאלצת את העובד לפתוח חשבון בבנק בפריז ולקבל את הפיצויים אשר לא מדווחים למס ההכנסה, ישירות לחשבון בחו"ל, שנפתח במיוחד לצורך זה.
כשנשאל העובד עם מי ניהל את המו"מ אמר: "הוזמנתי לחדרה של מנהלת צרפתיה, אשר לא הכרתי אותה לפני כן ואינני זוכר את שמה. היא הראתה לי את החישובים לגבי הסכומים שמגיעים לי עם קבלת הבונוס מצרפת, הפיצויים שהועברו לצרפת מבלי לדווח למס הכנסה, אשר היוו השלמה לתנאי הפנסיה המגיעים לעובדים".
עוד הוסיף העובד בחקירתו כי הוא יודע שוועד העובדים היה מעורב בכל מהלך העניינים. "כשאני פרשתי, פרשו איתי עוד 15 עובדים וגם להם שילמו פיצויים נוספים אשר הופקדו באופן ישיר בחשבון בנק בפריז, מבלי לדווח על כך למס ההכנסה. אני נסעתי לפריז כדי לוודא שאכן הכסף הופקד בבנק".
בינתיים החקירה נמשכת, ובמס הכנסה צפויים להיחקר עובדים נוספים שפרשו מהחברה ועובדים שעדיין מועסקים בה. כמו כן צפויות להיבדק חברות זרות נוספות שלהן סניפים בישראל, בחשד שפעלו באותה השיטה.
חוקרי המס מבקשים לשחרר את העובדים בערבות עצמית של 350 אלף שקלים וערבות צד ג' בסך רבע מיליון שקל והוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ.

תגובת אייר פראנס

מנציגות חברת אייר פרנס בישראל נמסר בתגובה כי "טרם הגיעה פנייה רישמית משלטונות המס בישראל לחברת אייר פרנס, ולכן החברה אינה מגיבה באופן רישמי לטענות".
חברת אייר פרנס הגיעה לכותרות גם בעבר, בנסיבות שליליות. בחודש יוני 2001 הודיעה החברה על ביטול אחת משתי טיסותיה מפריז לישראל, עקב פיגועי הטרור. הסיבה הרשמית לכך היתה תפוסה נמוכה בטיסות, אך גורם בחברה הסביר כי אנשיה חוששים ללון בארץ, ולכן החברה לא תבצע חניות ביניים בישראל.
ביולי 2002 ארעה תקרית מביכה בטיסת החברה לישראל, במהלכה הכריז הקברניט: "ברוכים הבאים לפלסטין". החברה התנצלה על הארוע פעמיים, לאחר שישראלים רבים ביקשו לבטל את הטיסות שהזמינו דרכה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
החשודים בבית המשפט
צילום: ערוץ 1
צילום: איי פי
אייר פראנס (צילום ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים