שתף קטע נבחר

שרון: למרות הלחץ האמריקני, לא יהיה שינוי בעמדתנו

ראש הממשלה אמר את הדברים לשרי הליכוד לפני צאתו לוושינגטון, שם צפוי לו עימות עם בכירי הממשל בנושא הקמת הגדר. לקראת פגישתו עם הנשיא בוש, אישרו שרי הממשלה ברוב של 14 תומכים מול 9 מתנגדים את בקשתו לשחרר 110 אסירי חמאס וג'יהאד נוסף על 400 אסירי הפתח

ראש הממשלה, אריאל שרון, המריא אחר הצהריים (יום א') לביקור רשמי בארצות הברית, לאחר שהבוקר אישרה הממשלה לשחרר 110 אסירי חמאס, נוסף ל-400 האסירים ששיחרורם אושר. 14 שרים תמכו בהצעה לעומת תשעה שהתנגדו.
שר הביטחון, שאול מופז, אמר היום בהתייחסו לאסירים, כי ההחלטה על שחרורם היא "דילמה קשה מאוד לכל אחד, ובוודאי לי, כמי שרדף אחריהם, אבל כאשר אני שם זאת על כף המאזניים הסיכון קטן יותר. אל מול הסיכוי שזה נותן לתהליך, אני סבור שצריך לתת לתהליך סיכוי".
בין התומכים בהצעתו של שרון היה גם שר האוצר בנימין נתניהו, שאמר כי הוא עושה זאת לא כדי לחזק את אבו מאזן, אלא כדי לחזק את שרון - ערב יציאתו לארה"ב.

הגדר במוקד המחלוקת

גדר ההפרדה צפוייה לעמוד במוקד המחלוקת של ביקור שרון בוושינגטון, שיכלול פגישות עם הנשיא ג'ורג בוש, סגן הנשיא דיק צ'ייני, מזכיר המדינה קולין פאוול והיועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס. זאת לאחר שהנשיא בוש הבהיר בסוף השבוע כי הוא נוטה לאמץ את עמדת הפלסטינים בנושא.
בישיבת שרי הליכוד שקדמה לישיבת הממשלה הבהיר שרון לשרים, כי למרות הלחצים האמריקנים לחזור לתוואי הגדר המקורי, "לא יהיה שינוי בעמדתנו ואין מה לדאוג בעניין".
במהלך ישיבת שרי הליכוד ניסה ראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס, להציג את דברי הנשיא בוש כהצהרות שיכולות להרגיע את חששות השרים, כיוון שהוא מתנגד לשחרור אסירים "עם דם על הידים". ראש הממשלה ענה לוויסגלס כי "לא צריך לצייר את התמונה בצבעים ורודים מדי", והוסיף כי "גם לנשיא ארצות הברית יש אינטרסים".
שר החקלאות, ישראל כץ, אמר כי בעבר נשיא ארה"ב אמר דברים שלא התממשו, לכן "אין מקום לאידיאליזציה". כץ הוסיף כי לא רק שדחלאן נמנע מלפעול נגד הטרור, אלא גם שהוא מלגלג בעיתונות על כל מי שדורש לעשות זאת.

לחזק את ערפאת או את אבו מאזן?

בישיבת הממשלה נתגלעו חילוקי דעות בין ראש אמ"ן, האלוף אהרון זאבי-פרקש, לבין ראש המטה המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, האלוף עמוס גלעד, בסוגיית שחרור האסירים. ראש אמ"ן ציין כי ישנן השלכות חיוביות לשחרור האסירים, כמו חיזוק אבו מאזן, אך הצד השני של המטבע הוא חיזוק עקיף של היו"ר ערפאת. האלוף גלעד התנגד לפרשנות של ראש אמ"ן.
שר הביטחון, שאול מופז, הצדיק בישיבה את שחרור האסירים ואמר כי "מעשית, איננו רואים מניעה לשחרר אסירים מארגונים אלה".
בין התומכים בהצעת ההחלטה היו גם השרים נתניהו ונוה ש"התנדנדו". השרים שהתנגדו היו אלון, איתם, אורלב, ליברמן, לבנת, לנדאו, כץ, הנגבי ושרנסקי. ראש הממשלה אמר לשרים, כי ההחלטה מהווה רק הבהרה להחלטה הקודמת שנתקבלה בנושא האסירים וכי "לא מדובר בשינוי מהותי".
שר הביטחון הדגיש בדיון כי לא ישוחררו ערביי ישראל, תושבי מזרח ירושלים ועצורים הנמצאים בהליכי חקירה והעמדה לדין. הקריטריון המכריע, לדבריו, "לא צריך להיות דווקא השיוך הארגוני או קבוצת הגיל, אלא הערכת השב"כ לגבי מידת הסיכון הביטחוני שכרוכה בשחרור האסיר".
מופז הצדיק את המהלך גם מסיבות מדיניות ואמר כי "כמובן שמדובר בנושא רגיש, כאוב וקשה לכולנו, וגם טעון רגשית ופוליטית, בייחוד לאחר שהשקענו מאמצים רבים בלכידתם ותפיסתם. מצד שני, אין ספק שזה אולי הנושא החשוב ביותר לצד הפלסטיני, ובמידה מסוימת גם לאמריקנים".
שר המשפטים, טומי לפיד, קרא לראש הממשלה בישיבה לתבוע מארה"ב להציב מנגנון פיקוח על האסירים המשוחררים על מנת לוודא שהם לא חוזרים לסורם. לפיד האשים בישיבה את שרי הימין בכך שהם אינם מסוגלים לתמוך בשחרור האסירים גם כאשר ההיגיון המדיני מחייב זאת וגם כאשר גורמי הביטחון מדברים בזכות שחרור אסירי החמאס והג'יהאד כתנאי לחיזוק מעמדו של אבו-מאזן.
בסקירה הביטחונית, דיווח שר הביטחון, שאול מופז, לשרים כי ישנה פחות הסתה ברשות הפלסטינית. עוד העריך מופז כי ניכרת רגיעה בשטח ונראה שהציבור הפלסטיני מפנים את יתרונות השקט בשטחים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דיון בממשלה. ארכיון
צילום: רויטרס
נתניהו. "חשוב לחזק את שרון"
צילום: רויטרס
גדר ההפרדה. במרכז המחלוקת עם האמריקנים
צילום: רויטרס
מומלצים