שתף קטע נבחר

פיטרת עובדים במילואים? תחטוף תיק פלילי

הכנסת ייחדה יום לנושא בעיות המילואימניקים, ובסיומו העבירה הצעות חוק שמטיבות עם המשרתים במילואים. בוועדות דנו למשל ב"אמנה אקדמית" שתקל על סטודנטים המשרתים במילואים. והיה גם עימות בין אנשי בלת"מ לשר הביטחון

הכנסת קדישה היום (ג') יום מיוחד לטיפול בנושא המילואים. ועדות הכנסת השונות עסקו בהיבטים שונים של בעיות המילואימניקים, ובכירי המערכת הצבאית התארחו במשכן. בסוף היום העבירה הכנסת 3 הצעות חוק שהטיבו עם חיילי המילואים.
לא הכל עבר בשקט: אנשי תנועת בלת"מ (בלי תנאי מילואים), למשל, נטשו בזעם את הדיון שנערך באודיטריום בכנסת ובו נאם שר הביטחון, שאול מופז, בנושא המילואימניקים. יו"ר התנועה, רועי רון, התפרץ בפתיחת נאומו של מופז ואמר: "מה זו ההצגה הזו ? איפה כל החוקים המשמעותיים שאמורים להטיב עם החיילים? אל תקרא לנו בצו 8 הבא".
שר הביטחון מופז לא התרגש ואמר בתגובה: "אני לא מתרגש מהחבורה שיצאה. הדיון שמתקיים כאן הוא ערכי. נעלה על סדר היום חוקים לטובת אנשי המילואים".
יו"ר השדולה למען המילואים בכנסת, ח"כ איתן כבל מהעבודה, טען כי הדברים שנאמרו בדיון הם אוסף של קלישאות. "יש להתכנס לתוך חוק מילואים ללא התחשבנות של עלויות. גם אנחנו לא מתחשבנים אתכם על העלויות שלנו - שעלולות לעלות גם בדמנו".
האלוף במילואים עוזי דיין ביקש את רשות הדיבור: "לחיילי המילואים אין אבא ואין אמא. משרד הביטחון הוא המפקד שלהם ולא המעסיק שלהם. 110 אלף איש בלבד עושים מילואים. אני קורא לכנסת לא להתעסק בקטנות אלא ללכת בגדול לחקיקה".
יו"ר הכנסת ראובן ריבלין סיכם: "הקדשת יום מיוחד לחיילי המילואים היא אות כישלון ואות קלון לכולנו - על כך שצריך להקדיש יום מיוחד למובן מאליו. אנשי המילואים צריכים לובי והפכו לעוד סקטור הדורש לקבל את מה שמגיע לו בדין".

3 הצעות החוק עברו

הערב אושרו בכנסת שלוש הצעות חוק שעניינן הטבות לחיילי המילואים. הצעת חוק שהציע ח"כ אבשלום וילן אושרה בקריאה שלישית, ולפיה מעסיק המפטר עובד שיצא למילואים ישלם קנס של 67 אלף שקלים וייערך לו רישום פלילי במשטרה. חוק נוסף של ח"כ איתן כבל אושר בקריאה שלישית, ועל פיו, חייל מילואים יוכל לקבל את משכורתו לשירות המילואים בחודש בו בוצע השירות ולא כבעבר, שלושה חודשים לאחר מכן.
הכנסת גם קיבלה בקריאה טרומית הצעה על פיה, למי שעבד רק חודשיים לפני שירות המילואים, ייחשב החודש השלישי כאילו השתכר בו שכר מינימום.
עד היום, ניתן השכר עבור המילואים ביחס לשלושה חודשי המשכורות שקדמו לשירות המילואים. במידה וחייל המילואים עבד רק חודש או חודשיים, חל עיוות בחישוב גמול המילואים, והחודש השלישי נחשב כאילו לא עבד. התיקון המוצע בחוק יקבע כי החודש השלישי יחושב כאילו השתכר שכר מינימום.

אמנה אקדמית להקל על המילואימניקים

ועדת החינוך של הכנסת דנה הבוקר בבעיותיהם של סטודנטים המשרתים במילואים. סגן שר הביטחון זאב בוים מהליכוד, הגיש לוועדה "אמנה לסטודנט המשרת במילואים", שעל פיה הנהלות המוסדות להשכלה גבוהה ואגודות הסטודנטים מתחייבות לשתף פעולה לשם הבטחת טיפול בסטודנטים המשרתים במילואים.
על פי האמנה, מי ששרת 14 יום ברציפות או יותר, זכאי למועד בחינה נוסף. סטודנט שנבצר ממנו להשתתף במעבדות, סמינריונים, יוכל לקבל פטור מהשתתפות. לאחר שירות מילואים זכאי סטודנט לקבל הדרכה ושיעורי עזר. סטודנט ששירת במילואים זכאי לקבל תלושי צילום, 40 תלושים עבור כל יום שירות במילואים. עוד קובעת האמנה כי סטודנט יקבל ללא תשלום תקצירי שיעורים, וכי אגודת הסטודנטים תפעל להכנת מאגר של תקצירי הרצאות. סטודנט ששירת במילואים יהיה זכאי לנקודות זכות לצורך בחינת זכאותו לקבלת מילגה.
רוב המוסדות להשכלה גבוהה עדיין לא חתמו על האמנה. תת אלוף אריאל היימן, קצין מילואים ראשי, אמר בוועדה כי הצבא תומך באמנה, אך אינו מהווה חלק ממנה. "האמנה צריכה להיחתם על ידי מוסדות להשכלה גבוהה ואגודות הסטודנטים. צה"ל יתמוך ככל הניתן", הבהיר היימן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
(ארכיון)
צילום: אפי שריר
צילום: דן בלילטי
מופז. לא מתרגש מהם
צילום: דן בלילטי
צילום אתר הכנסת
כבל. שתי הצעות חוק
צילום אתר הכנסת
בוים. אמנה אקדמית
מומלצים