שתף קטע נבחר

מופז ישמע: אילו 2 ערים רוצה דחלאן?

שר הביטחון שאול מופז ייפגש היום עם השר לענייני ביטחון ברשות, מוחמד דחלאן. השניים ידונו על העברת האחריות הביטחונית בשתי ערים נוספות לידי הרשות. הפלסטינים מעוניינים ברמאללה, כדי לזכות בנקודות בדעת הקהל הפלסטינית על שיחרור ערפאת מהמוקטעה. בדיוק בשל כך ישראל צפויה לסרב

שר הביטחון, שאול מופז, והשר הפלסטיני לענייני ביטחון ברשות, מוחמד דחלאן, ייפגשו היום (יום ד') לדיון שבמרכזו העברת שתי ערים פלסטיניות נוספות לאחריות הרשות.
הפגישה הצפויה נקבעה כפגישת עבודה שיגרתית בין השניים, אולם העברת שתי הערים הנוספות הוקדמה, על פי ההערכה, בשל הלחץ האמריקני על ראש הממשלה, אריאל שרון, לקראת ביקורו בארצות הברית. ההעברה תתקיים למרות שהממשלה הפלסטינית עדיין לא החלה במאבק ממשי בטרור, ובפירוק הארגונים החמושים מנשקם.
עם זאת, הביע אמש גורם ביטחוני בכיר עמדה פייסנית למדי לגבי ה"הודנה" הפלסטינית, שעד לאחרונה היתה "סדין אדום" בעיניי בכירי מערכת הביטחון, בין השאר, כיוון שלטענתם ביסוסה של ה"הודנה" מצביע על התרחקות הפלסטינים ממלחמה אמיתית בטרור. הגורם הבכיר אמר, כי "אם אבו מאזן יצליח לפרק את ארגוני הטרור בלא שפיכות דמים, אנחנו נצדיע לו. לא צריך להפריע לישראל אם הוא יפרק את הטרור מנשקו בלי לירות יריה אחת".
מופז צפוי להציג שוב בפני דחלאן את הדרישה להתחיל להפעיל את "תכנית תשעים הימים" שהציג בפני ישראל בעבר. על פי תכנית זו, אמורים היו הפלסטינים להתחיל כבר לפני זמן מה את פירוק ארגוני הטרור. מהמידע המצוי במערכת הביטחון, יצא ראש הממשלה הפלסטיני אבו מאזן מפגישותיו בוושינגטון כשהוא מבין שעליו להתחיל להיאבק בטרור. לדברי גורם ביטחוני בכיר "ישראל מבינה שאבו מאזן לא יכול לעשות הכל עכשיו, אבל הוא יכול להתחיל בהחלפת הדרשנים".
במערכת הביטחון התקיים בימים האחרונים דיון מעמיק בסוגיית הערים. גורמים בפיקוד מרכז אמרו, כי "הנוח ביותר מבחינת צה"ל ומערכת הביטחון יהיה להעביר את קלקיליה ויריחו לאחריות הפלסטינים. קלקיליה שקטה מזה זמן רב ויריחו שקטה יותר משנה".
למעשה, ביריחו הפלסטינים כבר שולטים בפועל, וצה"ל אינו פועל בעיר. העברת האחריות הביטחונית בה לידי הרשות תהיה לפיכך סמלית בלבד, ותכלול רק הסרת מחסום או שניים בכניסות לעיר.
במערכת הביטחון הזכירו ערים נוספות כמועמדות לעבור לידי הרשות. מדובר בערים שהעברתן תהיה "פחות טבעית", אך תסמל הצלחה של ממש בתהליך המדיני. אחת הערים הללו היא ג'נין, שכמה מן הקצינים הבכירים בצה"ל מצדדים בהעברת האחריות דווקא בה לידי הפלסטינים.
מופז צפוי לשמוע היום את דרישותיו של דחלאן, ולדברי גורמים ביטחוניים, "יש בהחלט כוונה לשמוע את הפלסטינים ולהיענות במידת האפשר גם לאינטרסים שלהם". בישראל ערים לתביעות הפלסטיניות ולמשמעותן הסמלית של ערים כדוגמת רמאללה וחברון להמראת התהליך המדיני. "הפלסטינים מבקשים לקבל לידיהם סמל - העיר רמאללה והמוקטעה שבה", אמר השבוע גורם צבאי. "כך הם יוכלו לשחרר את ערפאת מן המבצר ההרוס שלו, וממשל אבו מאזן ירוויח נקודות קריטיות בדעת הקהל הפלסטינית".
לחלופין, ידרשו הפלסטינים את חברון, זאת כדי ליצור רצף טריטוריאלי בינה לבין בית לחם שכבר הועברה לאחריותם. ישראל ככל הנראה תסרב להעביר את רמאללה לידי הרשות, לפחות בשלב הנוכחי, מאותה סיבה בדיוק שהפלסטינים כל כך רוצים בה – שיחרור ערפאת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מופז ודחלאן. העברת הערים הוקדמה בלחץ הבית הלבן
צילום: איי פי
צילום: איי פי
המוקטעה. שיחרור ערפאת ייטיב עם אבו-מאזן
צילום: איי פי
מומלצים