שתף קטע נבחר

התוכנית הסודית של אפי איתם

שר השיכון מריץ תוכנית לאיכלוס אלפי יהודים בשכונות ערביות במזרח ירושלים – ראס אל עמוד וואדי-ג'וז. ראש הממשלה שרון ויו"ר מנהל מקרקעי ישראל אהוד אולמרט יודעים ושותקים

ה"מוסף לשבת" ב"ידיעות אחרונות" מפרסם הבוקר (יום ו') כי שר השיכון, אפי איתם, יוזם תוכנית לאיכלוס אלפי יהודים בשכונות ערביות במזרח ירושלים – ראס אל עמוד וואדי-ג'וז.
ביום ראשון השבוע קיים שר השיכון, אפי איתם, דיון רגיש, אחד מני עשרות, במעקב אחר תוכניתו הסודית, שאותה הגדיר: "הפניית משאבי מדינה לבניית בתים רבים במזרח ירושלים כדי למשוך אלפי יהודים, במטרה לסכל את חלוקתה של בירת ישראל". באותה שעה הכין ראש הממשלה שרון את ביקורו בבית הלבן אצל הנשיא בוש. הנושא הרגיש ביותר, חלוקת ירושלים, לא עלה כלל.
שרון מעדיף להשאיר את תפוח האדמה הלוהט הזה לטיפולו של שר השיכון. כך היה גם ב-1989, כשהוא עצמו היה בתפקיד ה"בולדוזר" וקבע עובדות בשטח. השר איתם אף מצטט את שרון, שאמר בזמנו: "ניתן לבנות גם ביש"ע, אבל לא צריך לחגוג על הבנייה, אלא פשוט לבנות".
כבר בשבוע הראשון לכהונתו כשר השיכון, כינס אפי איתם דיון בלשכתו בנושא מזרח ירושלים. מאז ועד היום קיים עשרות דיונים, כאשר צוותים במשרדו הונחו להכין תוכניות אופרטיביות וניירות עבודה. במשרד ראש הממשלה מעלימים עין מפעילותו של איתם, במעין הסכמה שבשתיקה. גם ליו"ר מינהל מקרקעי ישראל הנוכחי, ראש עיריית ירושלים לשעבר, שר התמ"ת וסגן ראש הממשלה אהוד אולמרט, אין סיבה להתנגד לתוכנת שתעבה את הבירה ממזרח.
איתם מודע לרגישות המדינית. כבר בשבוע השלישי לכהונתו דאג להוציא הודעת כיסוי לפיה בכוונת משרדו להשקיע עוד ב-2003 כ-40 מיליון שקל בשכונות ערביות במזרח העיר: 30 מיליון שקל בשידרוג תשתיות ו-10 מיליון שקל במוסדות ציבור. במקביל, החל באפריל השנה איכלוס מאסיבי של שכונת מעלה הזיתים בצמוד לראס-אל-עמוד – שכונה יהודית בלב אזור מוסלמי במזרח העיר. בתשובה לשאלתי ענה אז איתם: "ההשקעה בשכונות הערביות בירושלים, במקביל לאיכלוס שכונת מעלה הזיתים, מוכיחה כי ירושלים היא עיר מאוחדת וכזאת תישאר לנצח".
התוכנית במשרד השיכון מדברת על סיכול חלוקת הבירה. לפי התוכנית, יש להגדיל את הנוכחות היהודית לא רק בעיר העתיקה, אלא גם בשטח שמזרח לה. ראס אל עמוד היא נקודה ממוקדת, ולצידה המזרחי – אבו-דיס. בניית שכונות יהודיות בראס אל עמוד ובאבו-דיס תביא, לדעת איתם, לשינוי הדמוגרפי הנכסף.
שר השיכון טוען, כי ההחלטה להקים אלפי יחידות דיור חדשות ברצף התיישבותי במזרח ירושלים, התקבלה במשרדו בשל החשש שנושא חלוקת ירושלים יעלה שוב על סדר היום. לדבריו, מאז שיחות קמפ-דיוויד האחרונות בתקופת ברק, חלוקת ירושלים כבר אינה טאבו. רכישות קרקעיות בידי גופים פרטיים, כאיל הנדל"ן והבינגו ארווין מוסקוביץ' ממיאמי, מסייעת להשתלטות היהודית. הרכישות מבוצעות בתיחכום. למרות שמדובר בקרקעות פרטיות, משרד השיכון מסייע בתשתיות ותומך ברוכשי הדירות, כפי שיצויין בהמשך.

חידוש בנייה גם בוואדי ג'וז

עוד תוכנית סודית של שר השיכון: חידוש הבנייה היהודית בשכונה הערבית ואדי-ג'וז, אף היא במזרח העיר. תוכנית זו הוכנה למעשה לפני יותר מעשור בידי האדריכל הירושלמי אילן אפרת וקיבלה את כל האישורים, אך הוקפאה בימי ממשלת רבין. איתם הסיר את האבק מעל תיק התיכנון של התוכנית והורה לקדם אותה בקצב מהיר. איכלוס השכונה במתיישבים יהודים, סבור איתם, ישמש נדבך נוסף ביצירת רצף התיישבות יהודי במזרח העיר – לצד מעלה זיתים, השכונה היהודית בראס אל עמוד, מתחם קבר שמעון הצדיק ועיר דוד.
וכך תיראה המפה במזרח העיר: מעלה זיתים (ראס אל עמוד) – תיכנון שיווק והכפלת היישוב ב 130 יחידות דיור בשלב ראשון; אבו-דיס – 400 יחידות דיור: ואדי ג'וז – היקף הבנייה טרם נקבע: נווה-יעקב – 700 יחידות דיור בשלבי תכנון מתקדמים; פסגת זאב – 800 יחידות דיור; הר חומה – 6,500 יחידות דיור.
במשרד ראש הממשלה מודעים לתוכניות הגרנדיוזיות של איתם. השר העביר למנכ"ל משרד ראש הממשלה לפני כחודשיים את תוכנית משרדו לתיכנון סובב-בירה ממזרח, המופיעה כעת באוגדן משרד ראש הממשלה על יעדי השרים: מדובר בבנייה חסרת תקדים בהיקפה – 3,200 יחידות דיור בבית-עילית החרדית; 1,512 יחידות בגבעת-בנימין (יישוב של יותר מאלף תושבים, שלושה ק"מ צפונית לפסגת זאב); 4,281 יחידות דיור במעלה אדומים ו 1,055 יחידות דיור בגבעת-זאב. התוכניות החדשות אמורות לקבל את האישורים הדרושים מגורמי התכנון עד סוף השנה. מדובר בכמות גדולה יחסית של דירות – כמעט שליש מהדירות הנבנות בישראל מדי שנה.

"צריך לרכוש נכסים וקרקעות"

איתם, המתנגד עקרונית לגדר ההפרדה, מבקש כעת למתוח את הגדר עד מעלה אדומים. "אם חייבים גדר", הוא אומר, "מוטב להרחיב ככל האפשר את רדיוס ההגנה סביב ירושלים ולכלול בו גם את מעלה אדומים, אבל אסור חלילה להגביל את התפתחות ירושלים רק עד הגדר". איתם הופיע בימים האחרונים בפני קבוצת תיירים יהודים מארה"ב ואמר להם: "במשך מאה שנה היה רוב יהודי בתוך חומות העיר העתיקה, והוא לא היה מוגבל לרובע מסויים. אין שום סיבה שבימינו זה לא יתרחש מחדש. צריך לרכוש נכסים וקרקעות ולבנות ולאכלס עוד ועוד יהודים".
בשבוע האחרון העלה השר איתם בפני הקבינט הכלכלי-חברתי את תוכניתו לעידוד הבנייה במדינה כולה. במסגרת התוכנית, שהוסכמה ברובה עם ראש הממשלה שרון ושר האוצר בנימין נתניהו, מדובר על הענקת מענקים והטבות לרשימת יישובים בפריפריה, בעיקר בנגב ובגליל – אך ההצעה לגבי ירושלים (שאינה כוללת פירוט לגבי בנייה במזרח או במערב העיר) מדברת על הכפלת הסכומים: 100 אלף שקל במקום 50 אלף דולר לרוכש דירה חדשה. התוכנית אמנם טרם אושרה, אך נראה שגם אם יחולו בה שינויים, איתם יקבל את מבוקשו לגבי ההטבות בירושלים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
"לא להגביל את התפתחות ירושלים". איתם
צילום: מיכאל קרמר
צילום: רויטרס
מודע לתוכניות. שרון
צילום: רויטרס
מומלצים