שתף קטע נבחר

עלייה דרמטית במספר האסירים

נתונים של היחידה לשיקום האסיר בעיריית חדרה חושפים: בשנת 1997 היו בממוצע 37 תושבים מחדרה שריצו את עונשם בכלא בכל חודש. שנה אחר כך עלה מספרם ל- 42. ב- 2001 עמד מספר האסירים בממוצע חודשי על 85. וכיום:97 אסירים בכל חודש

עלייה דרמטית במספר תושבי חדרה, במרצים עונשים בבתי הסוהר: בכל חודש השנה נמצאו בכלא 97 אסירים בממוצע. מדובר בעליה של פי שלושה לעומת 1996, אז היו 34 אסירים בכל חודש בממוצע.
המגמה של העלייה במספר האסירים תושבי חדרה נמשכת בהתמדה. בשנת 1997 היו בממוצע חודשי 37 אסירים בכלא. שנה אחר כך עלה מספרם ל- 42. ב- 2001 עמד מספר האסירים תושבי חדרה בממוצע חודשי על 85. ב- 2002 ועד היום הגיע, כאמור, המספר ל- 97. נתונים אלו נחשפו לאחרונה בעקבות פנייתנו סגן ראש העירייה ומחזיק תיק הרווחה, חיים אביטן. את המידע ליקט אביטן מהיחידה לשיקום האסיר שהוקמה לפני כשבע שנים במדור לטיפול בהתמכרויות ודרי רחוב, בהנהלת העובדת הסוציאלית מירי שעיר. היחידה עצמה הינה חלק מאגף הרווחה.
נתונים נוספים המתייחסים לשנים 2003-2002, ומהווים ממוצע שנתי: מספר האסירים המשוחררים הפונים לטיפול היחידה הוא 30. מספר המשפחות המטופלות הוא 35, מספר האסירים בפועל המטופלים ביחידה – 11.
היחידה לשיקום האסיר מטפלת גם בפיקוח על אסירים בפועל. במקום שהאסירים ירצו שליש מעונשם בכלא, ניתן במקרים מסוימים, שהם יעברו לפיקוח היחידה, ויתגוררו בבתיהם. הדבר מצריך מהם להיות צמודים לתוכנית טיפולית של היחידה. כיום מטופלים בדרך זו 9 אסירים בשנה.
היחידה לשיקום האסיר ייחודית לעיר חדרה. היא הוקמה בעקבות פניותיהם של האסירים ובני משפחותיהם לעזרה כספית ולסיוע בתהליכי שיקום. אוכלוסיית היעד היא אסירים משוחררים ובני משפחותיהם, אסירים בפועל ואסירים בפיקוח. בני משפחות האסירים זכאים לקבלת טיפול ביחידה, כל עוד בני משפחתם בכלא. אסיר משוחרר ומשפחתו זכאים לטיפול עד שנתיים לאחר השחרור.
לפני כשש שנים הקימה מירי שעיר גם את העמותה לטיפול ומניעה באסיר ומשפחתו. יו"ר העמותה הוא יגאל אלחדד, ושאול צברי הוא הגזבר. בעמותה חברים 10 אנשים, והם מלווים ומתקציבים פרויקטים של היחידה. התקציב נעשה על ידי העמותה לשיקום האסיר, הרשות לשיקום האסיר ועיריית חדרה. מלבד המנהלת עובדות ביחידה שתי עובדות סוציאליות. אביטן: "כשהוקמה היחידה עבדו בה מנהלת ועובדת סוציאלית אחת. במרוצת השנים הוספנו עובדת סוציאלית נוספת. הבעיה היא שכיום יש לנו רק שתי עובדות סוציאליות, בעוד שמספר האסירים שילש את עצמו, ולכן גדל גם מספרן של המשפחות המטופלות על ידינו. יש מחסור בתקנים, במיוחד של עובדת סוציאלית דוברת רוסית. במסגרת הקיצוצים אין אפשרות לדרוש תקנים נוספים ממשרד הרווחה. יחד עם זאת, הנושא נמצא אצלי בעדיפות עליונה".
מה מאפיין את אוכלוסיית האסירים מחדרה?
"רובם עולים מחבר העמים, אך גם ילידי הארץ. למעט אסירה אחת בשנה – כולם גברים. העבירות של האסירים מחדרה הן בעיקר עבירות אל אלימות במשפחה תחת השפעת אלכוהול ועבירות של גניבות ופריצות, על רקע שימוש בסמים".
מה אתם עושים לטובת משפחות האסירים?
"הטיפול הניתן ביחידה לשיקום האסיר הוא פרטני וקבוצתי כאחד. לדוגמה, לנשות האסירים יש סדנת אמהות המסייעת להן בגידול הילד לאור הנסיבות שנוצרו בהן אביו שוהה בכלא. אנו מקיימים פרויקט חונכות (פר"ח) לילדי האסירים על ידי סטודנטים, תגבור לימודי, קייטנות קיץ ולימודי מחשבים בטכנודע".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים