שתף קטע נבחר

המדריך היכה, המערכת שתקה

מתחקיר ynet עולה שבמשך כשנה הפעיל "רוני", מדריך במוסד לנערים במצוקה, אלימות כלפי תלמידים שכללה סטירות ומכות. העדויות הצטברו, המעשים הובאו לידיעת הנהלת המוסד, גורמים במשרד החינוך והסוכנות, אך האלימות לא הופסקה. דווקא מדריך שהתלונן על האלימות – פוטר. בסוכנות טוענים: מדובר במדריך בעל ניסיון וכישורים. משרד החינוך: שהמשטרה תטפל בזה

הנוף הפסטורלי בפנימיה הממוקמת באזור ירושלים אמור היה להשכיח מהילדים השוהים במוסד את הרקע הקשה ממנו באו. הילדים, רובם ממשפחות מצוקה, הופנו לשם כדי שיהיה להם בית חם ומגן. אבל החיים עם המדריך "רוני" (שם בדוי) התבררו כמציאות אחרת, קודרת ומפחידה.
רוני הגיע בתחילת השנה והחל לעבוד כמדריך במקום. מהר מאוד התברר למדריכים שעבדו לצידו ש"השיטות החינוכיות" שלו קצת שונות (לתצהיר של אחת המדריכות לחצו כאן).
"הכל התחיל בטיול שערכנו בתחילת השנה", מספרת ל-ynet מדריכה שעבדה לצד רוני. "נסענו באוטובוס. רוני עמד בקדמת האוטובוס וניסה לדבר במיקרופון, אבל החניכים דיברו ביניהם בקול רם וחלקם לא הקשיבו לדבריו. רוני התקרב אל אחד החניכים שדיבר והעיף לו סטירה בעוצמה רבה. אני והמדריך השני נדהמנו".
לאחר המקרה, פנה המדריך הנוסף בטיול אל רוני, והעיר לו שתגובתו האלימה אינה מקובלת. זה לא עזר. פעם נוספת, בפנימיה, הוא היה עד להתפרצות אלימה של רוני. "אחד החניכים אמר לו 'מי אתה'. הם התחילו להתווכח ביניהם, כשפתאום רוני רץ אל החניך ונתן לו סטירה, כאפה מאוד חזקה, ששמעתי אותה ממרחק של עשרה מטרים לפחות", מספר המדריך.
לאחר שנוכח שהאלימות של רוני אינה פוסקת, ותלמידים ומדריכים אחרים סיפרו לו על התפרצויות נוספות שלו נגד החניכים, החליט המדריך ג' לפנות למנהל הכפר ולהתריע על הפגיעה בתלמידים. גם המדריכה שעבדה לצידו של רוני התלוננה בפני המנהל "על מקרי אלימות מילולית ופיזית כלפי הילדים שמתרחשים באופן יומיומי. הוא הבטיח שייקח את המדריך לשיחת בירור בנושא".
גם זה לא ממש עזר. עדות לאימה שעורר רוני בקרב התלמידים בפנימיה אפשר ללמוד מהסיפור הבא של ג'. "אחד הילדים עשה מעשה שטות בחדר האוכל. רוני התחיל לרדוף אחריו בין השולחנות, החניך רץ מפוחד והמדריך אחריו. החניך החליק וכמעט פתח את הראש, הראש שלו פספס בסנטימטרים ספורים את קצה השולחן. למחרת, אותו חניך החליט לעזוב את המוסד בגלל האירוע".

התגובה: "אתם קוטרים"

המדריכים שהתראיינו לכתבה עשו זאת בחשש גדול. מצד אחד הם ביקשו לשים קץ לתופעה מתוך דאגה לשלום החניכים במוסד, מצד שני הם חששו למקום עבודתם. מדוע? כי מי שהתריע, וחזר והתריע, ופנה לגורמים בכירים בסוכנות ובמשרד החינוך על האלימות שמשליט רוני בפנימיה ועל הפגיעה הפיזית בחניכים – המדריך ג' - פוטר, וגם אשתו.
ג' פוטר מעבודתו בפנימיה זמן קצר לאחר ששלח מכתב רשמי אל שורת גורמים, ביניהם הנהלת הכפר, מפקח במשרד החינוך ובכיר בסוכנות, בו הוא מתריע על האלימות וגם על מערכת ההשתקה סביבה. לדברי ג', האחראי על הפנימיה מטעם הסוכנות הסביר לו בשיחה עמו שהוא ואשתו פוטרו "בגלל שאתם קוטרים ובועטים יותר מדי".
זוג המדריכים שפוטר לא ויתר, ופנה גם למפקח של משרד החינוך. "בשיחה אמרנו לו שאנחנו יודעים שפנו אליו כבר מספר מדריכות ומדריכים בעניין האלימות של אותו מדריך", מספר ג'. "הוא רצה את השם של המדריך, אמרנו לו שהוא יודע על מה מדובר. הוא טען, 'תראו, ידיי כבולות, אני לא יכול לעשות כלום', והוסיף: 'הדברים בטיפול, הדברים טופלו, ואני לא יכול לעשות כלום'". מדריכה נוספת ששוחחה עם המפקח על האלימות של רוני מסרה ל-ynet כי שמעה ממנו תגובה זהה: "ידיי כבולות".
המדריך שפוטר, שאגב זכה לשבחים מקצועיים בשנתיים בהן עבד, לא היה היחיד שהתלונן על האלימות של רוני. במקרה נוסף, העידו שתי מדריכות, שרוני השליך לארץ בעוצמה ילדה. "היא נמרחה על הרצפה, בוכה בהיסטריה, והוא המשיך לצעוק עליה. הייתי מפוחדת בעצמי מהתגובה שלו ואמרתי לו שיניח לה. למחרת סיפרתי מזועזעת על המקרה למנהל", סיפרה אחת המדריכות. בעקבות המקרה, החליטה אותה מדריכה להפסיק את עבודתה במקום.

"זה מתוך קנאה"

מה יש ברוני, שהמערכת כל כך טורחת לגונן עליו? מתברר שיש לו עבר עשיר ומעניין, וקשרים לא רעים בכלל. ברזומה שלו אין הרבה ניסיון בהדרכת נוער בסיכון, אבל יש לו בעיקר ניסיון חיים, כמי שנפל לתחום הסמים והשתקם. הוא נוהג לערוך הרצאות בפני בני נוער על סיפורו האישי, על הסכנה הטמונה בשימוש בסמים וכיצד הצליח לצאת מהעולם הזה.
הכריזמטיות הכובשת והשפה הרהוטה בה הוא מתאר את חוויותיו, עוררו את הערכתו של המנהל, שרצה להביא לחניכיו דמות ש"מכירה את המציאות שלהם מקרוב".
"תראה", מסביר המנהל, "מדובר בנוער מאוד פרובלמטי, שנפלט מכל מוסדות החינוך. אלמלא הפעילות המבורכת של רוני, הם היו מגיעים לרחוב. לשמחתי, רוני הצליח להציל חלק גדול מהם".

מדוע לא עשית דבר כדי לעצור את האלימות שלו, למרות שהדברים הובאו לידיעתך?

"הגיעה אלי תלונה אחת של אם של חניך, על כך שרוני נהג באלימות כלפי בנה. התברר לי שרוני מנע אלימות במקרה זה, ולבסוף הכל טופל לשביעות רצון המשפחה. הגיעו אלי שמועות על עוד שני מקרים. בדקתי אותם, והתברר לי שהמדריך פעל כשורה והפעיל כוח סביר כדי למנוע אלימות מצד תלמידים".
אמו של החניך הנ"ל, מתברר, רואה את הדברים אחרת. "אני בכלל לא מרוצה מהטיפול בפרשת האלימות", היא אמרה ל-ynet, "בכלל ובכלל לא. זו פנימיה נוראית. אני לא שכחתי למדריך את זה ואני לא סולחת. הייתי מצפה שלפחות הוא ישלח מכתב התנצלות, אבל הוא לא עשה זאת".

המנהל, משיחות עם מדריכים עולה שהם פנו אליך והתלוננו במפורש על האלימות של רוני, אך דבר לא השתנה.

"זה שקר. יש כאן עלילה נגד המדריך הזה. כל הדברים שנאמרו עליו הם מתוך קנאה. אם הייתי מקבל דיווח ברור שהוא היכה – הוא לא היה נשאר כאן".

האם יש קשר בין העובדה שלא נעשה דבר נגד המדריך לבין העובדה שהוא מתפאר בקשריו הטובים עם צמרת משרד החינוך, ובכלל זה השרה לימור לבנת?

"לא, אני לא חושב, אין קשר".
העלנו את אותה שאלה גם בפני משרד החינוך. דוברת המשרד השיבה ל-ynet: "שרת החינוך לבנת מכירה את המדריך ואת עבודתו המסורה והמבורכת בהסברה למיגור תופעת הסמים בקרב בני נוער".
מהסוכנות נמסר בתגובה: "לאחר בירור מעמיק של הטענות מתגבשת תמונה שונה לחלוטין. מדובר במדריך בעל ניסיון וכישורים לעבודה עם נוער בסיכון, שהתקבל לעבודה בכפר בזכות כישוריו אלה. המדריך זכה לתשבחות רבות מפי חניכיו, כולל מהחניך שאמו התלוננה. המדריך שהתלונן על האלימות לא פוטר בגין תלונותיו. אי חידוש החוזה עמו נבע מהצטברות מקרים של תפקוד לקוי בתחום המקצועי והחברתי".

הוקמה ועדה עם... אותו מפקח

בעקבות פניית ynet למשרד החינוך, הכחיש המשרד את הטענות על האלימות, ואת המשפט שיוחס למפקח - "ידיי כבולות". עם זאת הדגיש המשרד כי "אנו רואים בחומרה רבה כל גילויי אלימות של סגלי הוראה כלפי תלמידים, והמשרד פועל למצות את הדין עם מורים אלימים. לאור חומרת הטענות הורה מנהל המטה לחינוך התיישבותי, יחיאל שילה, על הקמת צוות בדיקה לנושא".
ואמנם צוות הבדיקה התכנס כבר והחל לגבות עדויות, כאשר אחד משלושת החברים בו היה… אותו מפקח שלגביו הועלו הטענות כי ידע על המתרחש ושתק. בעקבות פנייה נוספת של ynet בעניין, הוחלט להוציא את המפקח מהוועדה.
בעקבות פנייה נוספת, הוחלט גם במשרד לזרז את הטיפול בפרשה, לזמן תלמידים להעיד, ולצרף לוועדה פסיכולוגים. לרגע היה נדמה כי המערכת אכן בודקת את עצמה. ממשרד החינוך ביקשו שמות של תלמידים שנפגעו כדי לבדוק מה באמת קרה. אך ביום ב' הוחלט להפסיק את פעולת הוועדה מ"נימוקים משפטיים", עם ההסבר המאלף הבא: "בעקבות התייעצות משפטית החלטנו שאנו לא יכולים לטפל בפרשה, אלא רק המשטרה. המדריך שהתלונן חייב להגיש תלונה במשטרה, אחרת דינו יכול להיות עד חצי שנת מאסר".
המדריך ג' שפוטר מתקשה להאמין: "לא רק שפיטרו אותי בגלל שהתרעתי על האלימות של רוני, עכשיו הם מאיימים עלי במאסר". דבר אחד בטוח: לא קשה לנחש איזה מסר חינוכי קיבלו הילדים בפנימיה מכל הפרשה הזו.
רוני עצמו סירב לפניות ynet להגיב בעניינו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוני. מכות וסטירות (אילוסטרציה)
צילום: אילוסטרציה
העדויות הלכו והצטברו (אילוסטרציה)
צילום: אילוסטרציה
צילום: מיכאל קרמר
לבנת. מכירה את עבודתו המבורכת
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים