שתף קטע נבחר

שחרור האסירים: כך הפסידה ישראל את קרב ההסברה

מה שתוכנן להיות חגיגה תקשורתית וניצחון להסברה הישראלית, הפך בסיס לניגוח פלסטיני נגד "יחסי הציבור הזולים". השרים לא חרשו את התקשורת הזרה, שנכבשה על-ידי דוברי הרשות. רשת בי.בי.סי, המוחרמת בירושלים, הציגה את ביילין כמענה לביקורת הפלסטינית - אך גם הוא ביקר בעיקר את שרון. מערך ההסברה שוב מכה על חטא

מועד שחרור האסירים תוכנן להיות חגיגה תקשורתית וניצחון הסברתי ישראלי: אסירים מגיעים באוטובוסים ללא אזיקים, חותמים אחר כבוד על התחייבות שלא לשוב לטרור, מתחבקים עם בני משפחותיהם ויוצאים עם ענף של זית אל התקשורת הזרה, ודרכה - הישר אל הסלון של אזרחי ארצות ערב ואירופה. אך גם הפעם, ההסברה הישראלית החווירה לעומת זו הפלסטינית.

 

רגעי השחרור והפגישות המרגשות עם בני המשפחה במחסומים אכן תועדו בשידור חי בערוצים המובילים, ובכלל זה בתחנות הלוויין הערביות. אך התמונות לוו בעיקר בקולם של פוליטיקאים ופרשנים פלסטינים, שמחו על מספר המשוחררים המזערי ועל "יחסי הציבור", שמנסה ישראל לעשות על גבם. הכתבים הזרים שבו והדגישו כי ממילא, חלק ניכר מן המשוחררים אמורים היו לצאת לחופשי בזמן הקרוב.   

 

הממשלה מחרימה, ביילין ייצג

 

הדוגמה הבולטת ביותר לבעייתיות במערך ההסברה הישראלי הייתה, כרגיל, ברשת ה-בי.בי.סי. את תמונות השחרור המרגשות ליוו דברי פרשנות פלסטינים, ולאחריהם - דובר ישראלי. אלא שאותו דובר, שאמור היה לשמש משקל נגד לצד הפלסטיני ולהבליט את העמדה הישראלית, היה יוסי ביילין, שאינו מייצג כידוע את עמדת הממשלה.

 

ביילין הוצג כשר המשפטים לשעבר, והתבקש לתאר מנקודת מבטו את משמעויות המהלך. בדבריו הזכיר כי השחרור אינו חלק מ"מפת הדרכים", והוא קל יחסית לביצוע עבור הממשלה. "זה המחיר הנמוך ביותר ששרון יכול היה לשלם כדי לשמר את התהליך", אמר ביילין, באומרו כי הצעדים הנדרשים על-פי המפה אינם מיושמים עדיין בשני הצדדים. 

 

מיותר לציין כי צופי התחנה הבריטית לא זכו לראות נציג רשמי מטעם ממשלת ישראל. ככלל, ירושלים מחרימה את הרשת באופן מוחלט, בעקבות "דיווח עויין ופרו פלסטיני".        

 

"שלומיאליות בגישה הישראלית"   

 

במשרד החוץ לא יכלו להתעלם מהעובדה, שה"קו" הפלסטיני הוא ששלט בכלי התקשורת הזרים. גורמים במשרד אומרים כי "שחרור האסירים לא נתפס כמחווה מדהימה, בלשון המעטה, אלא להפך - הוא הפך לשיאו של קמפיין פלסטיני, שתפס טוב מאוד, ולפיו השחרור מצטייר כהתחייבות ישראלית, וישראל מצטיירת כמי ש'מוציאה לפלסטינים את הנשמה' בכל הקשור למספר האסירים, וגם כמי שמכשיל את המאמצים ליישם את מפת הדרכים".

 

גדעון מאיר, סמנכ"ל תקשורת במשרד החוץ, לא התפלא מהדיווח ברשת בי.בי.סי: "זהו קו אופייני, לכן אנו ממשיכים במדיניותנו להחרים את התחנה". עם זאת, למרות החרם, כתבת ה-בי.בי.סי הצליחה למצוא את דרכה לתדרוך יועץ התקשורת של ראש הממשלה, ארנון פרלמן, בנושא שחרור האסירים, ואף הציגה במהלכו מספר שאלות נוקבות.

 

גורמי הסברה מודים כי "בקרב ההסברה בין ישראל לפלסטינים, נראה שישנה שלומיאליות מסויימת בגישה הישראלית. אף שר ישראלי בכיר לא חרש את התקשורת הזרה במטרה להבהיר שמדובר במחווה של רצון טוב מצד ישראל ולא בחובה". 

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האסירים שוחררו, התקשורת חגגה
צילום: רויטרס
צילום: דובר צה"ל
התמונות לוו בפרשנות פלסטינית
צילום: דובר צה"ל
צילום: ג'רמי פלדמן
ביילין. ענה לביקורת - והצטרף אליה
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים