שתף קטע נבחר

הערכה: ישראל תגיב, אך לא "תשבור את הכלים"

ראש הממשלה דן עם ראשי מערכת הביטחון בדרכי התגובה לירי חיזבאללה. להערכת גורמי הביטחון, "תקיפת המטוסים אחה"צ אינה סוף פסוק, אך התגובה תהיה מדודה". משרד החוץ הנחה את הנציגויות בעולם "להכשיר את הקרקע" לפעולה. גינויים לחיזבאללה בארה"ב ובאו"ם

במערכת הביטחון רואים באירוע הירי בשלומי, בו נהרג הנער חביב דדון ז"ל ונפצעו עוד ארבעה תושבים, חציית "קו אדום" מצד חיזבאללה. גורמים ביטחוניים מעריכים הלילה (יום ב') כי תקיפת מטוסי חיל-האוויר, שבוצעה בעקבות האירוע, "אינה סוף פסוק".

 

כלי תקשורת בלבנון דיווחו הבוקר (יום ב') על "בומים" על-קוליים שביצעו מטוסי קרב ישראלים הלילה מעל אזור ביירות, ובמיוחד מעל השכונות הדרומיות הנחשבות למעוזים של חיזבאללה.

 

גורמי הביטחון בישראל העריכו כי התגובה הישראלית תהיה מדודה: "לישראל אין כוונה להבעיר את הזירה הצפונית ולפתוח חזית לחימה נוספת", אומרים הגורמים. "שלוש שנים אנחנו שומרים על השקט בצפון ומונעים את חימום הגזרה, ונשתדל לפעול כך גם הפעם".  

 

אתמול אחר הצהריים תקפו מטוסי חיל האוויר עמדה של חיזבאללה בגזרה המערבית, בצד הלבנוני של גבול הצפון. המטוסים פעלו בכפר ג'יג'ים ותקפו עמדת נ"מ, שממנה נורו הפגזים לעבר שלומי.

 

אמש, לראשונה מאז נסיגת צה"ל מדרום לבנון לפני יותר משלוש שנים, ירדו תושבי שלומי למקלטים למספר שעות. על הצעד הורה ראש המועצה המקומית, גבי נעמן, מחשש לתקיפות נוספות של חיזבאללה. בצה"ל הדגישו כי לפי שעה, אין כל הנחיה לרדת למקלטים בצפון. 

 

התייעצות ביטחונית בלשכת ראש הממשלה 

 

אמש ערך ראש הממשלה, אריאל שרון, התייעצויות ביטחוניות בלשכתו בירושלים, כדי לבחון את מדיניות ישראל בגבול הצפון. במוקד נבחנו דרכי התגובה לאירועי הירי האחרונים בגבול הצפון. בדיונים השתתפו ראשי צה"ל ומערכת הביטחון, וקדמה להם שורת התייעצויות שערך הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון.

 

בירושלים מבהירים שישראל לא מתכוונת "ליפול לתוך המלכודת" ולהיגרר לתגובה שתעורר הסלמה. גורמים מדיניים אומרים כי "התגובה האמיתית צריכה להיות מול סוריה באמצעות מהלכים דיפלומטיים, כדי שתמלא אחר החלטה הקוראת לסלק את ארגוני הטרור משטחה. אם זה לא יצליח במהלכים מדיניים, נשקול צעדים אחרים". 

 

הדיונים הביטחוניים התקיימו בהעדרו של שר הביטחון שאול מופז, שנמצא בחופשה משפחתית קצרה בחו"ל, ומתעדכן באופן שוטף באמצעות מקורביו. במשרד הביטחון מדגישים כי מופז שותף מלא בקבלת ההחלטות. בהעדרו, מחזיק ראש הממשלה בתיק הביטחון.   

 

גינויים באו"ם ובוושינגטון

 

לקראת תקיפת צה"ל בשטח לבנון אתמול, במשרד החוץ החלו בהכשרת הקרקע לקראת התגובה הישראלית. המשרד הנחה את הנציגויות בעולם "להעיר את תשומת לב הקהילה הבינלאומית לכך שסוריה ולבנון אחראיות להסלמה, כמדינות המעודדות טרור". המסר שהונחו הנציגויות להבהיר הוא ש"למרות התגרויות חוזרות ונשנות של החיזבללה ישראל שמרה על איפוק, ואין עוררין על זכותה של ישראל להגן על עצמה".

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, האשים את חיזבאללה ב"הפרה חמורה" של החלטות מועצת הביטחון, וקרא לממשלות המשפיעות על הארגון ללחוץ כדי שיגלה ריסון. לישראל קרא המזכ"ל לגלות איפוק בתגובתה לירי, ולשני הצדדים קרא לכבד את "הקו הכחול". גם מחלקת המדינה האמריקנית גינתה את ירי חיזבאללה.

 

בישראל בודקים את האפשרות לדרוש דיון במועצת הביטחון של האו"ם, בעקבות הפרת החלטה 425 לגבי נסיבת צה"ל מדרום לבנון. הפרדוקס הוא שסוריה משמשת כעת כנשיאה התורנית של מועצת הביטחון. "זו סתירה מוחלטת, שנותנת הזדמנות להפעיל על דמשק לחץ בינלאומי", אומרים בירושלים.

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר ל-ynet: "ייתכן שנדרוש את הדיון, אנו מתיעצים עם האמריקנים בנושא. אם יתקיים דיון, זה יביא הנושא לאבסורד, כאשר השגריר הסורי ווהבה ייאלץ לנהל ישיבה שתעסוק בתוקפנות הסורית. האו"ם הוא זה שדרש מישראל לסגת לקו הכחול, על-פי החלטה 425. זוהי צביעות של האו"ם שמגיעה לכדי שיא".

 

בינתיים, הן ישראל והן לבנון הגישו תלונה רשמית למועצת הביטחון של האו"ם, בגין הפרות של החלטות המועצה. הפנייה הוגשה דרך יוניפי"ל, כוח האו"ם הפועל בדרום לבנון. אנשי הארגון סיירו בשלומי בלוויית קציני צה"ל, וביקרו את פצועי הירי בבית החולים בנהריה.


פורסם לראשונה

 

בהכנת הידיעה השתתף טל וידר, כתב "כל הצפון"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: שלום בר טל
חביב דדון ז"ל. נהרג בשלומי
צילום רפרודוקציה: שלום בר טל
צילום: גיל נחושתן
פגיעה ישירה ביישוב
צילום: גיל נחושתן
צילום: רויטרס
שרון. ערך התייעצויות ביטחוניות
צילום: רויטרס
ארכיון ידיעות אחרונות
השגריר גילרמן. "הצביעות בשיאה"
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים