שתף קטע נבחר

"האמירות על מלחמה במתאבדים - הן בנאליות"

גורם בכיר במערכת הביטחון, המעורה היטב במלחמה בטרור, מותח ביקורת קשה ומפתיעה על ההתבטאויות הפומביות של ראשי מערכת הביטחון. לדבריו, חוסר התקווה הפלסטיני הוא הדלק המרכזי לטרור, והריסת הבתים ופגיעה במשפחות המתאבדים לא ישנו זאת. העתיד, לדבריו, טמון בתהליך מדיני

גורם בכיר במערכת הביטחון מביע ספקות כבדים לגבי אופן הפעולה שבו נוקטת ישראל במלחמה בטרור המתאבדים. לטענתו, רק תהליך מדיני שייתן לפלסטינים תקווה - יכול לבלום את גל הטרור. הדברים, הנאמרים מפיו של אדם הבקי ומעורה היטב בכל פרט ופרט במלחמה היומיומית בשטחים, מציבים בסימן שאלה את האמירות הפומביות בנושא של ראשי מערכת הביטחון וצה"ל.

 

"האמירות על מלחמה במתאבדים הן בנאליות", אומר הגורם. לדבריו, הצעדים החריפים בהם נוקטת מערכת הביטחון נגד משפחות המתאבדים דוגמת הריסת בתים וגירוש לעזה, משפיעים רק באופן חלקי על המוטיבציה של צעירים פלסטינים, מכל שכבות האוכלוסיה הפלסטינית ומכל הארגונים.

 

"מה שהפך את ההתאבדות לתופעה כל כך נפוצה, שגם החילונים שותפים בה, היא תחושת חוסר התוחלת וחוסר התקווה שצעירים פלסטינים מתעוררים איתה כל בוקר. כנראה שלהיות פלסטיני זה אפילו יותר קשה מלהיות ישראלי", אומר הגורם הבכיר. לדבריו, תהליך מדיני יוכל לספק את "התוחלת" הרצויה, בנוסף לחינוך ברשות הפלסטינית להיעדר לגיטימציה להתאבדות.

 

הגורם הבכיר מוסיף ומותח ביקורת על מדיניות הריסת הבתים ואומר כי "להריסת בתים יש השפעה מסויימת, אבל נראה שהשיטות הצבאיות אינן יוצרות תוחלת ותקווה". לדברי הגורם הבכיר, "כל אחד שאנחנו מצליחים להרתיע זה פיגוע שנמנע. אדם שיוצא ממעגל הטרור, וגם חוסך לנו חיי אדם כיוון שלא צריך ללכת ולעצור אותו. אבל על הרוב הגדול, בוודאי על תושבי מחנות הפליטים – הצעדים שלנו לא עובדים. מבחינת מתאבדים, ההיצע גדול מן הביקוש".

 

בימים ובשבועות שלאחר מבצע חומת מגן, פירסמה מערכת הביטחון כמה מקרים שבהם מחבלים מתאבדים הסגירו את עצמם לידי צה"ל. על פי סיפור אחד, שסופר כמה וכמה פעמים על ידי ראשי מערכת הביטחון, ירה אב פלסטיני מאחד הכפרים באיזור ג'נין ברגל של בנו, לאחר שגילה כי הוא מתכוון לצאת לפיגוע התאבדות.

 

"בתקופה האחרונה, המקרים האלה התמעטו מאוד", אומר הגורם. "אחרי חומת מגן היו מחבלים שעשו את החשבון, ראו שיציאתם לפיגוע התאבדות עלולה לפגוע במשפחתם. אבל זה פסק".

 

242 מתאבדים 

 

בתקופה שלאחר מבצע חומת מגן, בהנחיית ראש הממשלה, אריאל שרון, החלו זרועות מערכת הביטחון במחקר אודות תופעת ההתאבדות בחברה הפלסטינית. שר הביטחון דאז, בנימין בן אליעזר, אף נפגש בעצמו עם כמה מתאבדים שנלכדו, אך עיקר העבודה המחקרית נערכה בשירות הביטחון הכללי, על ידי חטיבת המחקר באגף לעניינים ערביים.

 

על פי הנתונים, מתחילת אינתיפאדת אל אקצה ועד היום (ה'), שיגרו הארגונים הפלסטינים 242 מתאבדים לפיגועים. 124 מהם הצליחו להתפוצץ במקומות שונים.

  • החמאס הוציא 89 מתאבדים
  • הג'יהאד האיסלאמי אחראי ל- 59
  • הפתח – 58,
  • החזית העממית – 8
  • 28 נוספים הם חסרי שיוך ארגוני.

 

פרט מעניין הוא כי הפתח, ארגון חילוני, הוציא את אותה כמות מתאבדים כמו הג'יהאד האיסלאמי, הדתי והמוכוון על ידי איראן. בין המתאבדים היו נשים בודדות, פעילות פתח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבכיר. להיות פלסטיני קשה יותר?
צילום: איי פי
המתאבד בפיגוע באריאל. "הריסת הבית לא עוזרת"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון ואבו מאזן. רק תהליך מדיני
צילום: איי פי
מומלצים