שתף קטע נבחר

מופז: ערפאת נותן אור ירוק לחידוש הטרור

ראש אמ"ן הוסיף ואמר לשרים כי יש מידע רב שיו"ר הרשות תומך כספית בפיגועים. גורם פלסטיני בכיר בתגובה: "ההאשמות נגד ערפאת נועדו למנוע העברת ערים לידי הרשות". רה"מ לשרים: "העברת 4 הערים לאחריות פלסטינית - במסגרת השלב הראשון ביישום מפת הדרכים". בישיבה התפתח עימות בין השרים איתם ופריצקי בדבר העברת האחריות הביטחונית

שר הביטחון, שאול מופז, אמר היום (א') בישיבת הממשלה כי "יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, מפזר לסובבים אותו סימנים מהם ניתן להבין שהוא נותן אור ירוק לחידוש הטרור בישראל".

 

ראש אמ"ן, האלוף אהרון זאבי-פרקש, אמר בישיבה כי "יש בידינו מידע עובדתי שיו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, מעורב במימון הפיגועים האחרונים". לדברי האלוף, "ניכרת חוסר נכונות של דחלאן ואבו מאזן להתעמת עם ערפאת, לצד נחישות של אבו מאזן להמשיך בדרך המו"מ ולא בדרך הטרור".

 

גם שר החוץ, סילבן שלום, הצטרף בישיבה להערכה שערפאת מעורב בפיגועים. שלום אמר כי "בהבנה שבשתיקה מאותת ערפאת לארגונים שהמאבק צריך להימשך ומנסה לערער את מעמדו של אבו מאזן".

 

האלוף זאבי-פרקש התייחס להודנה, ואמר כי בארגון הפתח לא מקבלים את הפסקת האש, לעומת פעילי החמאס והג'יהאד שכן מקבלים אותה. הוא ציין כי "אבו מאזן אינו עומד בהתחייבות שרק גורם אחד ירכז את השליטה על האוחזים בנשק". פרקש הוסיף בהתייחסו להודנה כי "בפתח לא מקבלים את הפסקת האש, בחמאס ובג'האד מקבלים אותה. ההודנה מתקבלת בתודעת הרחוב הפלסטיני בבית לחם ועזה".

 

גורם פלסטיני בכיר אמר ל-ynet בתגובה כי האשמותיו של ראש אמ"ן נגד ערפאת נועדו למנוע העברת ערים פלסטיניות נוספות לידי הרשות. הגורם הבכיר ציין כי "ערפאת היה זה שהחל את תהליך השלום והוא ממשיך לדגול בו כבחירה של העם הפלסטיני. וכראייה לכך, מנעו מנגנוני הביטחון הפלסטינים יותר מפיגוע אחד בשבועות האחרונים".

 

"העברת הערים - לא חורגת מהחלטות ממשלה"

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, דחה בדברי הסיכום לישיבה את הביקורת מצד שרי הימין על העברת הערים לאחריות הרשות. שרון ציין כי כל ההחלטות שהתקבלו בפגישת מופז - דחלאן, הן בידיעתו ובהסכמתו. ראש הממשלה ציין: "ההסכם אינו חורג מהחלטות הממשלה כי אנחנו עדיין נמצאים בשלב הראשון ביישום מפת הדרכים והעברת האחריות הביטחונית היא במסגרת השלב הזה".

 

שר הביטחון עידכן את השרים בפרטי ההסכמות אליהן הגיע עם השר לענייני ביטחון ברשות, מוחמד דחלאן, באשר להעברת 4 ערים נוספות לאחריות הרשות. מופז אמר שהעברת השליטה הביטחונית לפלסטינים תתבצע בהדרגה. הוא ציין כי "העברת הערים באופן שסוכם עם דחלאן היא לא בגדר ויתור אלא בגדר הטלת אחריות על הרשות כדי לטפל בתשתיות הטרור. זה סיכום חשוב ברגע קריטי בתהליך, שעמד לפני משבר".

 

מופז אמר כי בעניין המבוקשים, הסיכום שהושג עם דחלאן הוא שיימצא פיתרון שיהיה מקובל גם על ישראל והוא שנשקם של המבוקשים יילקח מהם והרשות תתחייב לפקח על תנועתם, "אנו נעביר להם רשימות והם התחייבו שזה יהיה תחת פיקוח", אמר.

 

"נתקדם בתהליך בצורה זהירה ומדורגת, מותנית והפיכה. לא נוותר על דרישות הביטחון ואנו דבקים בעיקרון שבכל מקום שהרשות לא מטפלת בטרור - אנחנו נטפל. אם יצא פיגוע ממקום שעבר אליהם אז התהליך הזה הפיך", הדגיש מופז. 

 

מופז טען כי מאז המפגש ביום שישי עם מוחמד דחלאן, ניכר מאמץ רציני מצד הרשות לרסן את הג'יהאד האיסלאמי והחמאס מלהוציא פיגועי טרור. לדבריו, "אלו מאמצים שלא ראינו קודם. זה לא מבטיח שלא יהיו פיגועים אך זה באמת מאמץ חדש". הוא תיאר את האפקטיביות של המחוות לאוכלוסיה הפלסטינית וטען כי הן מקטינות את התמיכה בטרור. לדבריו, "בזכות ההקלות, לראשונה הפכה האוכלוסיה לגורם מרסן נגד הטרור והיא מוקיעה אותו".

 

במהלך היום ייפגשו קצינים בצה"ל וברשות הפלסטינית כדי לדון בלוח הזמנים המדויק להעברת הערים וההערכה היא שמחר תועבר השליטה ביריחו ובקלקיליה לידי הרשות ובשבוע הבא יימסרו רמאללה וטול-כרם לפלסטינים.

 

עימות בין פריצקי לאיתם

 

שרי האיחוד הלאומי והמפד"ל וכן השרים נווה, לבנת, כץ ולנדאו מהליכוד מתחו ביקורת על העברת השליטה המתוכננת ב-4 הערים לפלסטינים.

 

בישיבה התפתח עימות בין שר השיכון, אפי איתם, לשר התשתיות, יוסף פריצקי, על המשך קיום ההסכם. איתם תקף את ההחלטה להעביר את האחריוות הבטחונית לפלסטינים בערים נוספות בלי כל תיאום עם שרי הממשלה.

פריצקי השיב: "אתה עושה מהומה על לא מאומה. הסכמנו על אותה מדיניות בעניין מסירת אחריות בטחונית לפלסטינים. אי אפשר ללכת בלי ולהרגיש עם. כמו שלא יידעו אותך על חיסולו של בכיר הג'יהאד ולא צעקת, אי אפשר לצעוק רק כשזה לא מתאים לך".  

 

השר עוזי לנדאו טען בישיבה כי יש להתנות את ההתקדמות לשלב השני ב"מפת הדרכים" בהתחייבות פלסטינית לוותר על דרישה לשיבת הפליטים לתחומי ישראל.

 

ראש הממשלה השיב לשר לנדאו כי מכיוון שאנו נמצאים רק בתחילת השלב הראשון ביישום מפת הדרכים, ההצעה שלו תעלה לדיון בממשלה לפני המעבר לשלב השני, בו אמורה לקום מדינה פלסטינית בגבולות זמניים על כ-40% מהשטח.

 

השרה לימור לבנת תקפה את ההחלטה לצאת מהערים הפלסטיניות בשעה שהפלסטינים לא נלחמים בטירור. לבנת טענה שלא יתכן שהחלטה כזאת תתקבל ללא דיון בממשלה או בקבינט ושהשרים יגלו זאת מכלי התקשורת.

 

שרת החינוך מתחה ביקורת גם על הכוונה לותר על תביעת ישראל לעצור את המבוקשים, ולהעמידם לדין. לבנת אמרה ל-ynet: "מדובר במבוקשים שרובם עם דם על ידיהם, רצחו ונמלטו לשטחי הרשות, דרשנו עד עכשיו להביאם למשפט. אם אנו מוותרים על דרישתנו לעצור אותם, שום פיקוח לא שווה דבר כי אין מערכת אמיתית של אכיפה". 

 

שר השיכון, אפי איתם, אמר כי אם ישראל מוותרת על הדרישה למעצר המבוקשים הפלסטינים, יש להביא את העניין לאישור הקבינט. היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הצטרף לביקורת ואמר: "באירלנד או בדרום אפריקה, כששיחררו אסירים זה היה לתוך מערכת חוק. זה לא המצב ברשות הפלסטינית היום".

 

 

 

 


פורסם לראשונה

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
"אור ירוק מערפאת". מופז
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: דן בללטי
"פוחדים מערפאת". האלוף זאבי פרקש
צילום: דן בללטי
צילום: מיכאל קרמר
מתקפה ועימות עם פריצקי. איתם
צילום: מיכאל קרמר
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
"לא לצאת מהערים". לבנת
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים