שתף קטע נבחר

מג'יידה ל-ynet: "הנסיגה מהערים לא מהווה התקדמות"

מפקד הביטחון הכללי הפלסטיני לא מתרגש מהעברת 4 הערים לאחריות הרשות וקובע: "מדובר בצעד חלקי ולא מספיק". הוא דוחה אפשרות שיעצור "סתם כך" פעילים בחמאס ובג'יהאד, אך מגלה אופטימיות: ניתן יהיה להאריך את ההודנה

"נסיגת צה"ל מערים נוספות בשטחים - צעד חלקי בלבד, שאינו מספיק כדי להוות התקדמות אמיתית במשא ומתן". כך אומר היום (א') בראיון ל-ynet עבד אל-רזק מג'יידה, מפקד הביטחון הכללי הפלסטיני, לקראת העברתן של ארבע ערים פלסטיניות נוספות לידי הרשות. 

 

מג'יידה דוחה את האפשרות ש"נעצור סתם כך אזרחים פלסטינים רק כי הם חברים בחמאס, הג'יהאד והחזית העממית", וקובע כי זו דרישה לא הגיונית. הוא טוען שממשלת ישראל מקשה על התקדמות התהליך כדי להראות שהיא מתישה את הפלסטינים, "אבל זה בא על חשבון ההידברות בין שני הצדדים ועלול להחזיר את האלימות".  

 

האם אתם שבעי רצון מהתקדמות במגעים עם ישראל לנוכח העברת ארבע ערים פלסטיניות לידיכם?

 

"למרות האפשרות להעברת ארבע ערים לידינו, הרי שמדובר בצעד חלקי ולא מספיק. למעשה אני יכול לומר שלא היתה התקדמות אמיתית בפגישות עם ישראל ואני אסביר: לגבי יריחו - העיר לא כבושה, כך גם לגבי קלקיליה. אם מדברים על נסיגה אמיתית, ישראל צריכה לסגת מכל אזור יריחו והסביבה. לגבי קלקיליה, כל עוד העיר מכותרת בגדר ויש שער מסביבה שמונע תנועת התושבים, מה מהות הנסיגה והתועלת שלה? צריך שכל הכתרים מסביב לערים יוסרו ושכל האזרחים יוכלו לנוע בכבוד ובחופשיות בין הערים ועל כל הדרכים".

 

בפגישות טענתם כי המודל של עזה ובית לחם לא מספיק מבחינתכם, מדוע?

 

"מכיוון שהרצועה ממשיכה להיות אזור כמעט כבוש בידי צה"ל, ומשום שבבית לחם האזרח לא יכול לצאת בחופשיות לחברון ולערים וליישובים הסמוכים, לכן אני אומר שצריך שתהיה נסיגה אמיתית מכל הערים והדרכים שבתוכן ומחוצה להן.

 

"לפי שעה ישראל מדברת על נסיגות אבל ממשיכה לחדור לערים גם ברצועה, לירות על הפלסטינים, כולל על הכוחות הפלסטיניים. הישראלים ממשיכים במדיניות ההרס וההרג וזה מקשה מאוד על התפתחות העניינים. לדוגמה, הבוקר נכנסו לקלקיליה הישראלים ועשו זאת כדי לומר כאילו העיר כבושה וכדי לומר שיש בעיר בעיות, למרות שהעיר היתה שקטה מאוד בחודשים האחרונים".

 

בישראל שבים ואומרים כי אינכם עושים מספיק למניעת פיגועים.

 

"בעבר היינו פה ועשינו את העבודה, היה ביטחון מלא ולא היו פיגועים. הישראלים והאמריקנים יודעים היטב שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים במצבם הנוכחי, אחרי הריסתם על ידי ישראל ואחרי הפגיעה האנושית באנשים ובמפקדות, לא יכולים לבצע במאה האחוזים את המשימות המוטלות עליהם, משום שאנחנו נמצאים כעת בתהליך של בנייה מחדש. במצב הזה יש אפשרות שיהיו פרצות בעניין הביטחוני, אבל אנו נחושים למנוע פרצות אלה ונחושים להמשיך ביישום התחייבויותינו ונעשה זאת כמו שצריך".

 

מה לגבי הדרישה לעצור פעילים ולפרק את הארגונים?

 

"זוהי לא דרישה הגיונית, אני לא יכול לבוא לעצור אזרח פלסטיני ככה סתם רק כי הוא פעיל חמאס או ג'יהאד. מה אני אומר לבן אדם, 'אני עוצר אותך כי אתה איש חמאס?'.  זה לא אפשרי. מה שכן, אנחנו נעצור ונעניש את כל מי שיפר את החוק ויפר את ההסכמים והראייה לכך שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים ביצעו בשבועות האחרונים מעצרים ונתפס נשק גם ברצועה וגם בגדה והישראלים יודעים זאת".

 

כיצד אתם מתכוונים לטפל בעניין המבוקשים, האם אתם דנים בפגישות בפתרונות מסוימים לעניין הזה עם הישראלים?

 

"מה זה המבוקשים האלה? מדובר באזרחים פלסטינים שצריכים לאפשר להם לחיות בכבוד באזורים שבהם הם חיים, כמו כל אדם אחר. אנו מתחייבים שכל מי שיחשוב לבצע או יבצע פעולה המסכנת את הביטחון, אנו נטפל בו על פי החוק ועל פי ההסכמים".

 

היום נשמעו בממשלת ישראל קולות המתנגדים להעביר לידיכם ערים פלסטיניות בטענה כי אתם לא עושים את המוטל עליכם.

 

"העקשנות הזו של גורמים בישראל תוביל לעוד אלימות. יש 'מפת דרכים' וצריך להתקדם על פיה. ממשלת ישראל צריכה להבין כי יש צורך בצעדים שלה שיובילו לאופק מדיני וייתנו תקווה. עד כה, הממשלה הישראלית דוגלת במדיניות של להתעקש על כביש פה ועל בור שם, רק כדי לא להתקדם ולהראות לדעת הקהל שלה שהיא מתישה את הפלסטינים ושהם מתעקשים על כל נקודה קטנה. הישראלים צריכים להבין שתהליך השלום מתבסס על הקרבה משני הצדדים ועל הצורך להבטיח שקט וביטחון על ידי שני הצדדים ביחד ולא רק על ידי צד אחד".

 

ראש אמ"ן בצה"ל אמר היום כי יו"ר הרשות ערפאת ממשיך לעודד ולממן פיגועים.

 

"אלה הן טענות שווא. הראיס ערפאת לא עשה והוא לא ממשיך לעשות את הדברים האלה, מדובר בטענות שנועדו לפגוע בראיס ובתהליך שמתחולל בין שני צדדים. מה שהראיס עושה הוא להגן על עמו, יחד עם בני עמו, נגד הכיבוש הישראלי וזה לא מוצא חן בעיני גורמים בישראל שמשתמשים בעניין הזה כדי להטעות את דעת הקהל. מדובר בהתנהגות לא אחראית ומסוכנת".

 

האם לדעתך קיים סיכוי להארכתה של ההודנה?

 

"אנו מאוד מעוניינים בכך, אם ישראל תפסיק את פעולותיה בערים הפלסטיניות ובישובים הפלסטינים ואם מצב השקט היחסי הזה יימשך, בליווי פריצת דרך מדינית שתשנה את האווירה, ניתן לומר שיהיה אפשר להאריך בשלושה חודשים נוספים את ההודנה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדר כהן, דובר צהל
"לא נעצור סתם כך". מג'יידה
צילום: אדר כהן, דובר צהל
צילום: איי פי
"התקדמות חלקית בלבד". פגישת מופז - דחלאן
צילום: איי פי
מומלצים