שתף קטע נבחר

דיון בכנסת: הרופאים מתנגדים לבדיקה לגילוי סם

בעקבות גילוי הרופא בבית החולים "סורוקה" שהתמכר לסמים, התקיים דיון בוועדה הפרלמנטרית למאבק בנגע הסמים. ח"כ איוב קרא הציע לקיים בדיקות פתע לגילוי סם בדמם של הרופאים. הרופאים נזעקו. מנכ"ל משרד הבריאות: "התמכרות היא אנושית וגם רופאים יכולים ליפול"

נציגי הרופאים נרעשו הבוקר (יום ב') למשמע ההצעה לערוך בדיקות פתע לחבריהם, כדי לאתר רופאים המשתמשים בסמים. בדיון שהתקיים במסגרת עבודת הוועדה הפרלמנטרית למאבק בנגע הסמים, השתמשו הרופאים בכל נימוק אפשרי כדי לסלק את ההצעה מעל שולחן הכנסת.

 

הדיון בוועדה עסק בהתמכרות לסמים בקרב רופאים העובדים בבתי חולים, זאת בעקבות המקרה בבית החולים סורוקה, שבו רופא מרדים חשוד שהתמכר לסמים והדביק חולים בדלקת כבד. במהלך הדיון הביעו הרופאים התנגדות עזה להצעה.

 

יו"ר הוועדה ח"כ איוב קרא (ליכוד), הוא שהגיש הצעת חוק לעריכת בדיקות פתע תקופתיות לרופאים. "האמון בין רופא למטופל נפגע בעקבות פרשת בית החולים סורוקה", טען קרא. "לציבור יש רתיעה מבתי החולים ואת זה צריך לשנות. מצאנו לאקונה בעקבות הפרשה הזאת, וצריך להתגייס למען העניין כדי לתקן את המצב. אף אחד לא מחפש את מערכת הבריאות, בסך הכל רק רוצים לשפר המצב".

 

"לא ניתן לבדוק נוכחות סם בדמו של רופא"

 

בעקבות ההצעה לערוך ביקורות פתע כדי לאתר רופאים המשתמשים בסמים, נזעקו הרופאים. לטענתם,  כלל לא ניתן לבדוק את קיומו של סם בדמו של רופא. "לא צריך לבדוק את כל הרופאים", אמר מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב בדיון. "זו תהיה נורמה פסולה, אם נתחיל לבדוק עכשיו את כל הרופאים בגלל מקרה אחד בסורוקה. אני מתנגד לבדיקות, אלא אם יש מקרה מסויים המעורר חשד. התמכרות היא מחלה אנושית, וגם רופאים יכולים לחלות בה".

 

"יהיה קשה מאוד לאתר את הסמים האלה, שכן הם מתפרקים מהר מאוד בדם", הסביר ד"ר ישראל אייליג מבית החולים סורוקה בבאר שבע, בהתייחסו לסוג הסמים בהם השתמש המרדים החשוד, ד"ר סרגיי פונטוס. "הבדיקה הזאת לא יעילה. אני יכול לעשות היום בלילה מסיבה, להזריק לעצמי סמים, ומחר בצהריים אף אחד לא יוכל לדעת שהשתמשתי". ד"ר אייליג הוסיף כי "רופא הוא ככל האדם. אם יש באוכלוסיה חמישה עד שבעה אחוזים שמשתמשים בסמים, צריך לצפות שאותו הדבר יהיה גם בקרב הרופאים".

 

נציגי הרופאים ביקשו שלא להכתים את ציבור הרופאים "בגלל מקרה אחד חריג שארע בבית החולים סורוקה". הם הציעו לחשוב על דרכים שיאפשרו לרופאים שהתמכרו לסמים לקבל טיפול וסיוע מבלי לחשוש מרדיפה.

 

מנהל מחלקת ההרדמה בבית החולים שיבא בתל, ד"ר עזריאל פרל, נתן פרשנות מפתיעה לדברים. פרל טען כי "הלחץ בו נמצאים הרופאים הוא הגורם לכך שרופאים מתמכרים לסמים, אנחנו עובדים בסטרס בלתי רגיל". הוא הוסיף כי יש משקל גם לנגישות לסמים במקום העבודה.

 

הרופא סיפר: "מקובל מאוד למחזר מזרקים"

 

ח"כ יעקב אדרי (ליכוד) אמר כי לאור חשיפת הפרשה בבית החולים סורוקה, הוא מוטרד ממידע אודות רופאים אחרים שטרם התגלה. "אני חושש שיש עוד דברים שלא יצאו לאור", אמר אדרי. "חשוב מאוד לזכור שמדובר בחיי אדם, ובחולים הנותנים אמון מוחלט ברופאיהם. צריך למצוא כלים כדי שרופאים ייבדקו או יחתמו על הצהרה כלשהי בה הם מתחייבים שאינם משתמשים בסמים". נציגי הרופאים תקפו את אדרי. "הצהרות לא יעזרו פה", טענו.

 

ח"כ ניסן סלומיאנסקי האשים את הרופאים בהסתרת מידע והציע לבדוק "האם יש להם איגוד מקצועי המגן על אנשיהם  ומסתיר מידע. אתם מתנהגים כמו גילדה שמגינה על עצמה. צריך לשים יותר חסמים לרופאים. זה חמור שאף אחד לא הצליח לעלות על זה שרופא בבית החולים סורוקה גנב סמים".

 

בנוסף סיפרו רופאים בדיון כי בבתי החולים קיימת תופעה של מיחזור מזרקים: רופאים משתמשים במזרק זהה לטיפול במספר חולים. "אני מרדים משנת 1986 וכבר מאז אני עובד ככה", סיפר ד"ר אייליג מבית החולים סורוקה. "זה הנוהל, זאת השיטה. עובדה שאין זיהומים וזו השיטה המקובלת". 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
הרופא החשוד, פונטוס. סערה במערכת
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: אתר הכנסת
ח"כ איוב קרא. הציע בדיקות פתע
צילום: אתר הכנסת
מומלצים