שתף קטע נבחר

הפרעות קשב: מכות במקום ריטלין

אילן לאור מקיסריה פיתח שיטה ייחודית לטיפול בילדים עם הפרעות קשה וריכוז באמצעות קארטה. לאור: "איתגר אותי לעזור להם, והיתה לי תחושת בטן שזה אפשרי"

אילן לאור (45) מקיסריה פיתח שיטה ייחודית לטיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז באמצעות קארטה. עם פתיחת שנת הלימודים הוא עומד לפתוח קבוצות מיוחדות בנות 4-6 ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, בהמשך, בתיאום עם ההורים, ישולבו הילדים בקבוצות הילדים הרגילות הלומדות אצלו קארטה.

 

לאור, מורה לקארטה, בעל חגורה שחורה, עוסק מגיל 16 באמנויות הלחימה, ביניהן קארטה, ג'ודו, ג'יו-ג'יטסו וטקוואנדו. לפני שלוש שנים החל אצלו שינוי: "החלטתי שאני רוצה להעביר את הידע הלאה לאחרים", הוא אומר. הוא פתח בביתו מקום ללימוד קארטה לילדים ולמבוגרים. בין תלמידיו היו שניים עם בעיות קשב וריכוז. "כשגיליתי שיש לי שני ילדים כאלה בקבוצה, החלטתי שאני לוקח אותם תחת חסותי. איתגר אותי לראות כיצד באמצעות הקארטה אפשר לעזור להם ולשפר את יכולותיהם. היתה לי תחושת בטן שהדבר אפשרי".

 

כיצד ניתן לזהות ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז?

 

"מדובר בילדים 'בעלי קוצים בישבן', המזפזפים בראשם לפי גירויים שהם נחשפים אליהם, ואינם ממוקדים".

 

במה קארטה יכול לעזור?

 

"בקארטה יש פרק זמן שבו אתה עם עצמך לומד את התנועות, ואז, כאשר אתה ברמה מסוימת, אתה מתחיל להתמודד עם עוד ילד. יש בקבוצות שלי אינטראקציה בין כלל הילדים, כי הזוגות מתחלפים. כשאני מלמד ילד עם הפרעות קשב וריכוז, יש חשיבות לקבוצה וליחס שלה אליו. אין ילד טוב וילד רע. כל דרך ביטוי בקארטה מקובלת כל עוד היא במסגרת הגבולות המותרים".

 

לקארטה יש דימוי של תנועות פיזיות, אבל לאור מגדיר את הקארטה כמיקרו-קוסמוס. "ההיבטים הם פיזיים, נפשיים ורוחניים", הוא מסביר. "מעבר לתנועות הפיזיות יש בקארטה מודעות, שליטה עצמית, חידוד המחשבה, התחברות לעצמך ולאחרים. אתה עומד מול יריב וחייב להתחבר גם לתחושות שלו. כל אלו מביאים לשיפור ולעידון היותך כאדם. קארטה זו פילוסופיה אקטיבית. להבדיל מיוגה או טאי צ'י, שכבודם במקומם מונח, אבל שם מדובר בעבודה עצמית".

 

מה עושה הקארטה לילדים עם הפרעות בקשב וריכוז?

 

"הילדים האל ולומדים שנתיים אצלי, עם התמקדות בשנה האחרונה. בעקבות הקארטה מדווחים לי הוריהם שהם יותר מרוכזים בבית ובבית הספר, יותר רגועים, פחות מתרוצצים, פחות מפריעים ופחות אלימים".

 

איך אתה מסביר את זה?

 

"בקארטה הילד צריך כל הזמן לחשוב על הפרטים הקטנים. כשהוא מול יריב, הוא מתייחס למכלול, ויש פה דרך מחשבה שדווקא לילדים אלו מתאימה מאוד".

 

רוצים לדבר על זה? יש לכם שאלות בנושא? היכנסו לפורומים וקבלו תשובות און-ליין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד שניידר
לקח את הילדים תחת חסותו. אילן לאור
צילום: אליעד שניידר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים