שתף קטע נבחר

בכירים בפתח: "אבו מאזן חייב ליישר קו - או להתפטר"

הממשל האמריקני מפעיל את כל כובד משקלו כדי למנוע את קריסת ממשלת אבו מאזן, ושב ומבהיר: "רק הוא הכתובת להידברות". בכירים במועצה המחוקקת קוראים לראש ממשלתם ליישר קו עם ערפאת: "הוא מנהיג נבחר, אבו מאזן נכפה על העם". לאור הרוב שמסתמן להפלת הממשלה, אפשר שהצבעת האמון שמתוכננת ליום שני תידחה

ברשות הפלסטינית, בישראל ובקרב הממשל האמריקני גוברת התחושה שהספירה לאחור, לקראת סוף עידן אבו מאזן קצר הימים, נמצאת כבר בעיצומה. בוושינגטון יודעים היטב שקריסת הממשלה צפויה להביא לקץ התהליך המדיני הנוכחי, ומפעילים לחצים כבדים על הצמרת הפלסטינית כדי שתרחיש זה לא יתממש.      

 

ביום שני הקרוב אמורה הייתה המועצה המחוקקת הפלסטינית להתכנס לדיון שלא מן המניין. את הדיון זימן יושב-ראש המועצה אבו עלא לבקשתו של ראש הממשלה אבו מאזן, במטרה לזכות באמון מחודש בממשלתו במלאות מאה ימים לכהונתה. אלא שעתה, בעקבות מה שנראה כרוב שהושג להפלת הממשלה, ולאור הלחצים האמריקנים הכבדים, אשר כללו גם פגישת הבהרה של הקונסול האמריקני בירושלים עם בכירים בפתח - אפשר שהישיבה תידחה למועד אחר, או שתכונס במתכונת רגילה.  

 

בימים האחרונים גוברת בקרב הפתח ההתנגדות לממשלת אבו מאזן, בטענה שזו אינה מסוגלת להציג הישגים ממשיים כלשהם. האופוזיציה בתוך הפתח לראש הממשלה נובעת בעיקר מהמחלוקות הקשות שהתגלעו בינו לבין ערפאת, והשיתוק שנוצר עקב כך ברשות. קבוצה גדולה של חברים, בהם כאלה שהיו נלהבים לאמץ ראש ממשלה חדש כחלק מן הרפורמה ברשות, סבורה עתה כי על אבו מאזן "ליישר קו" עם ערפאת - או להתפטר מתפקידו. 

 

על קבוצה זו נמנים, בין השאר, חאתם עבד אל-קאדר, מוחמד חוראני ופארס קדורה - שלושתם תמכו ערב הקמת הממשלה דווקא בצדו של אבו מאזן. עתה הם ואחרים במועצה קוראים לאבו מאזן להבין שהוא "לא בליגה של ערפאת".

 

"אם ראש הממשלה ימשיך לנסות ולנגח את הראיס, הוא ימצא עצמו בחוץ", מבהירה השלישייה הבכירה בפתח, ולא רק היא. "ביום בו נצטרך לבחור אחד מן השניים, נעדיף את מי שנבחר על-ידי הציבור, קרי ערפאת. אבו מאזן חייב לזכור שהוא נכפה למעשה על העם הפלסטיני". לדברי עבד אל-קאדר, "מאז מינויו של אבו מאזן, עסוקים הפלסטינים בכיבוי שריפות פנימיות, כאילו שאין די בשריפות של הכיבוש. אנו רוצים ראש ממשלה שיבין כי הוא אינו באותו קנה מידה של ערפאת. אם נצטרך לבחור - נבחר בסמל, בראיס".        

 

ריח של ערפאת

 

מאז קריסת ההודנה, מגביר ערפאת את מאמציו לשוב למרכז הזירה, הן כלפי פנים והן כלפי חוץ. הוא הציב לצדו את ג'יבריל רג'וב, מפקד הביטחון המסכל בגדה לשעבר, כיועץ לביטחון לאומי, בנצלו את היריבות בינו לבין השר לענייני ביטחון, מוחמד דחלאן. אך נראה שאת ניסיונו לתפוס מחדש את מקומו כמנהיג העם הפלסטיני סימלה קריאתו לפלגים הפלסטינים לחדש את הפסקת-האש.               

 

קריאה זו של ערפאת לחזור להודנה נפלה על אזניים ערלות, לפי שעה, בקרב הנהגת החמאס, וגם הממשל האמריקני דחה אותה. בהודעת הבית הלבן נאמר כי "ערפאת הוא חלק מהבעיה, ולא מהפתרון", וכי על הרשות לפעול לפירוק שיטתי של תשתיות הטרור.  

 

הממשל האמריקני עוקב בדאגה אחר הנעשה ברשות הפלסטינית. בוושינגטון סבורים כי ערפאת הוא מכשול שיש לבודדו, כבסיס לממשלה נורמלית עתידית. לדברי מקורות דיפלומטיים ישראלים, בקרב הממשל הולכת וגוברת האכזבה מאבו מאזן ודחלאן, אך הם עדיין מהווים כתובת יחידה להידברות. "כל דבר עם ריח של ערפאת או אנשיו לא יתקבל שם בעין יפה", מציינים המקורות.     


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הבעיה או הפתרון? ערפאת
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
נכפה. אבו מאזן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הקלף של ערפאת. רג'וב
צילום: רויטרס
מומלצים