שתף קטע נבחר

עורכי דינו של פולארד: הממשל האמריקני הסתיר והונה

המרגל למען ישראל הגיע, חבוש בכיפה וכשאזיקים על ידיו, לראשונה מזה 16 שנים, לדיון בבית המשפט הפדרלי בוושינגטון, שיפסוק האם הוא זכאי לבקש משפט חוזר. הרב אליהו, שנכח בדיון: "הוא נראה חלש מאוד פיסית". שגרירות ישראל שלחה משקיף לדיון. שרון חידש את פעילותה של ועדה העוסקת בעניין פולארד

"מה עוד יכול להוות בעיה ביטחונית אחרי 18 שנים?" השאלה הזו, של השופט תומאס הוגן, הידהדה אמש (יום ג') באולם בית המשפט הפדרלי בוושינגטון והעניקה שביב של תקווה לתומכיו של ג'ונתן פולארד, המרגל למען ישראל.

 

פולארד, בן 49, שנחשף בדיון לראשונה מזה 16 שנים, הגיע מבית הכלא בצפון קרוליינה כשהוא חובש כיפה וידיו אסורות באזיקים. הוא לבש את מדי הכלא הירוקים ונראה חיוור. זקנו העבות האפיר. בדיון נכחו גם רעייתו של פולארד, אסתר, הרב מרדכי אליהו ובנו, וכן אביו של פולארד ומקורבי המשפחה, שגדשו את ספסלי בית המשפט.

 

פולארד נד לעברם בראשו עם כניסתו לאולם, אולם לא פצה את פיו. הרב מרדכי אליהו סיפר ל-ynet כי התרשם שפולארד נראה "חלש מאוד פיסית".

 

עורכי דינו של פולארד טענו בפני השופט הוגן כי יש לחייב את הממשל האמריקני לחשוף מסמכים סודיים העשויים לסייע לפולארד לקבל משפט חוזר. "ההסתרה והונאה של הממשל פגעו במאמצינו להשיג את המסמכים", טען עורך דינו של פולארד, אליוט לאוור.

 

הטענה המרכזית של עורכי הדין היתה כי 25 איש לערך כבר ראו את הדו"חות הסודיים. לדבריהם, יש להם את הסיווג הביטחוני המתאים לעניין.

 

הדיון ארך כ-90 דקות, כשלכל אחד מהצדדים ניתנו כ-45 דקות להציג את טיעוניו. טרם נתקבלה החלטה, אולם עורך דינו של פולארד אמר בצאתו מבית המשפט: "היום היה יום משמעותי מאוד. אנו מרוצים שאיפשרו לפולארד להגיע לבית המשפט". ההליך המשפטי צפוי להימשך זמן מה, והשופט ככל הנראה יפרסם בכתב את החלטתו.

 

עורכי הדין מקווים כי השופט יקבל את טיעוניהם ויאפשר לעיין במסמכים שעליהם התבססה הרשעתו של פולארד בריגול למען ישראל לפני 18 שנה. בין היתר מדובר במסמכים שאותם העביר שר ההגנה האמריקני דאז, קספר ויינברגר.

 

פרשנים משפטיים אמריקנים העריכו כי ישנו סיכוי סביר שתקופת מעצרו של פולארד תיקצב, בעקבות ההליך המשפטי שנפתח.

 

בדיון השתתף - כמשקיף בלבד - נציג המחלקה הקונסולרית של שגרירות ישראל בוושינגטון. גורמים בשגרירות הסבירו ל-ynet כי מכיוון שמדובר בהליך משפטי פנימי אמריקני, שמעורב בו אזרח ישראלי - השגרירות שלחה נציג כמשקיף, ולא כנציג רשמי של מדינת ישראל.

 

עוד לפני הדיון, התקיימה בירושלים עצרת מחאה מול הקונסוליה האמריקנית, שבה קראו עשרות המשתתפים לממשלה ללחוץ למען שיחרורו של פולארד - שעליו נגזר מאסר עולם ללא אפשרות להשתחרר. "שלח את אחי", צעקו המפגינים.

 

חודשה פעילותה של ועדה למען פולארד

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, חידש בשבועות האחרונים פעילות ועדה בראשות מזכיר הממשלה, ישראל מימון, לטיפול בנושא פולארד.

 

שרון קיבל את ההחלטה בתום פגישה שקיים בתשעה באב בהשתתפות ח"כ מיכאל איתן, ראש השדולה למען פולארד בכנסת, ונציגי סיעות הקואליציה, ובעקבות מכתב ששלח אליו היועץ המשפטי לממשלה ובו ביקש לחדש את ריכוז נושא פולארד בידי מזכיר הממשלה.

 

ח"כ איתן אמר ל-ynet: "אנו בשלב שבו לפחות מבחינת חברי הכנסת נהיה מוכנים לעשות פעילות גלויה בעוצמה גדולה יותר למען פולארד. אנו מצפים שגם ראש הממשלה יעשה יותר. אם השתיקה של ממשלת ישראל בנושא הזה תימשך, זה יתפרש כאילו לא אכפת לישראל מגורלו. על הממשלה להעביר מסרים ברורים וגלויים כפי שפעל בזמנו בנימין נתניהו, כשהיה ראש הממשלה, כשהכריז בצורה גלויה שממשלת ישראל אחראית לנושא ותפעל לשחרורו".

 

האנליסט שנלכד

 

ג'ונתן פולארד היה מנתח-מידע בשירות המודיעין של חיל הים האמריקני. באמצע שנות ה- 80 גילה כי נמנע מישראל מידע החיוני לביטחונה על ידי בת בריתה, ארצות הברית. פולארד מסר את החומר המסווג לישראל ונתפס.

 

הוא מעולם לא הועמד למשפט. כדי לחסוך מבוכה לממשלת ישראל - נכנע פולארד לעסקת טיעון שהוצעה לו. הוא טען כי שיתף פעולה עם התביעה, אולם בית המשפט לא קיבל את העסקה וגזר עליו מאסר עולם עם המלצה שלא לשחררו לעולם.

 

פולארד כבר ריצה 18 שנות מאסר. בעבר קיוותה ממשלת ברק כי הנשיא ביל קלינטון ישחררו כחלק מ"עסקת חבילה", אולם הנשיא בחר בסופו של דבר שלא לעשות זאת.


פורסם לראשונה

 

בהכנת הכתבה השתתפו דיאנה בחור-ניר ואייל הראובני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פולארד מגיע לבית המשפט
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אסתר פולארד מגיעה לדיון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
עורך הדין לאוור. הם הונו
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הרב אליהו. הוא נראה חלוש
צילום: איי פי
צילום: אתר הכנסת
איתן. על שרון לעשות יותר
צילום: אתר הכנסת
מומלצים