שתף קטע נבחר

מטופלים בטיפולי הפריה: בגלל האוצר נהיה חשוכי ילדים

הכוונה להגביל את טיפולי ההפריה לחמישה מחזורי טיפול בלבד וכן את הגיל המקסימלי בו ניתן לקבל טיפול, מעוררת זעם, הן בקרב גניקולוגים בכירים והן בקרב הורים וכאלה השואפים להיות הורים, החוששים להישאר ללא ילדים. "חרצת גורלם של רבבות זוגות, לעולם חשוך ילדים, לעולם נטול תקווה להמשכיות", כתבו במטה המאבק של הזכות להורות, לשר הבריאות

כוונת משרד האוצר לצמצם את המימון לטיפולי הפריה חוץ גופית, מקוממת בימים אלה רבים במערכת הבריאות וכן הורים וכאלה השואפים להיות הורים באמצעות הטיפולים, שכעת חוששים שחלום חייהם, לחבוק ילד משלהם, לא יתגשם לעולם. הוועדה למעמד האשה בכנסת תתכנס היום (יום ג') לדון בנושא.

 

רבים מהם סבורים כי משרד האוצר, בתוכנית התקציב לשנת 2004, מנסה לנקוט באותה מדיניות קשוחה הנקוטה בסין, שם מותר ללדת ילד אחד בלבד בכל משפחה. הזוגות הנזקקים לטיפולים מבינים היום שהמדיניות הרשמית של מדינת ישראל במשך שנים רבות, לפיה "ילדים זה שמחה", כבר לא רלוונטית. כעת הם חשים שהמדינה אומרת להם שילדים שלהרות אותם יעלה הרבה מאוד כסף, פשוט לא ייוולדו. 

 

בסעיף "התייעלות וצמצום עלויות באספקת שירותי בריאות בקופות החולים" בתוכנית הכלכלית החדשה, מבקש משרד האוצר להגביל את טיפולי ההפריה החוץ גופית, למבוטחת עד גיל 44 שאין לה עדיין ילדים. חמור מכך, הכוונה היא גם להגביל את מספר הטיפולים הממומנים על ידי המדינה, ל"לא יותר מחמישה מחזורי טיפול לכל מבוטחת". רוב הנשים העוברות טיפולי הפריה חוץ גופית, נזקקות ליותר מחמישה מחזורי טיפול כדי להיכנס להריון. 

 

גניקולוג בכיר: אלה טיפולים הומניים חשובים

 

רופאים בכירים זועמים על עמדת משרד האוצר. פרופ' נרי לאופר, מנהל מחלקת נשים ויולדות בבית החולים הדסה, אומר שמשרד האוצר מנסה לחקות את הנהוג בצרפת ובחלק ממדינות סקנדינביה, שם מוגבל מימון המדינה לשלושה עד חמישה מחזורי הפריה. "אך אנחנו לא דומים לאירופה בשום דבר", הוא אומר. "משנות ה-60 הממשלה החליטה לעודד 'עלייה פנימית', ו'עלייה פנימית' זה הפריה חוץ גופית. מדינת ישראל היא המקום היחיד בעולם המממן טיפולי הפריה לילד ראשון, בלי הגבלה. הצעת האוצר גודעת גזע חשוב ביותר של טיפולים הומניים במדינה, וזאת במדינה שחווה שכול כל הזמן".

 

מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים שיבא תל השומר, פרופ' יהושע דור, מסכים עם עמיתו. "נושא הילודה הוא אחד מהנושאים החשובים והמרגשים ביותר במדינת ישראל", כתב דור במכתב לראש הממשלה, אריאל שרון. פרופ' דור כתב עוד שהצעת משרד האוצר תפגע בלידות מהפריות חוץ גופיות בשיעור של עד 50 אחוזים, והציע שהמדינה תגביל את המימון עד לשבעה מחזורי טיפול ולא לחמישה בלבד.

 

טיפולי הפריה חוץ גופית כיום, עבור ילד שני, תלויים בסוג ביטוח הבריאות המשלים של ההורים. בארץ, לפי נתוני פרופ' נרי לאופר, נערכים מדי שנה כ-20 אלף מחזורי הפריות חוץ גופיות לכ-6,000 נשים. לדברי פרופ' לאופר, הצעת האוצר להגביל את טיפולי ההפריה לחמישה מחזורים היא הפוגעת ביותר. "נשים מתחת לגיל 35 זקוקות, בממוצע, לחמישה עד שבעה מחזורי הפריה. מעל גיל 35 הממוצע יותר גבוה, ומעל גיל 40, ממוצע המחזורים הנדרשים גדל", אומר לאופר.

 

מטה המאבק: דרישת האוצר - דרקונית

 

גם במטה המאבק לטיפולי פוריות, הזכות להורות, נדרשים לטיעונים אידיאולוגיים-משפטיים ודורשים את המשך המימון בטיפולי ההפריה. "אדוני שר הבריאות, במו ידיך חרצת גורלם של רבבות זוגות, לעולם חשוך ילדים, לעולם נטול תקווה להמשכיות, לעולם ללא עתיד", כתבו לשר הבריאות, דני נווה.

 

במטה מאזכרים את פסק הדין של 11 שופטי בית המשפט העליון, בעניין זכותה של רותי נחמני להרות מהביציות המופרות בזרע של בעלה לשעבר, דני נחמני. בפסק הדין נכתב: "האינטרס בהורות מהווה ערך בסיסי וקיומי, הן עבור הפרט והן בעבור החברה כולה".

 

אנשי המטה מתכננים מאבק משפטי, כולל פנייה לבג"ץ, אם הצעת האוצר תאושר, בטענה שהיא נוגדת את חוק כבוד יסוד האדם וחירותו. "דרישת האוצר היא דרקונית מאין כמותה, שהציבור לא יוכל לעמוד בה", אומר אחד מראשי המטה. "אשה נורמלית ובריאה עלולה למצוא עצמה ללא ילדים בכלל".

 

גם חלק מההורים השותפים לפעילות המטה מתרעם על ניסיון האוצר להגביל את האפשרות להרות. "אני רוצה לראות את אותו פקיד אוצר ינוקא, שיישב מול זוגות מוכי גורל ויסביר להם שבגלל המצב הביטחוני או משק המים, או בגלל שלא ירד מספיק שלג בהימלאיה השנה, המדינה מתירה להם להביא רק ילד אחד לעולם. מה, פתאום הפכנו לסינים?", כתב אחד מההורים.

 

"אשתי ואני בטיפולי פוריות כבר שנתיים", אומר גיא ממטה הזכות להורות. "אצלנו ישנה בעיה שניתן להתגבר עליה אך ורק בהפריות מבחנה. ואנו לקראת הטיפול השמיני. הרופא, שהוא אחד הטובים בארץ ובעולם, אומר שוב ושוב שזה רק עניין של זמן, כיוון שטיפולי הפריה נועדו בדיוק למקרה כמו שלנו, ובסוף זה יצליח. האם היית יכול להעלות בדעתך שהיית נשאר ללא ילדים עקב גזירת ממשלה? זהו מצבנו".

 

מטופלת: ייתכן שאשאר ללא ילדים, חלום חיי 

 

"עברתי שישה מחזורי טיפול, כולל שאיבה ועוד ארבעה טיפולים של החזרת עוברים מוקפאים", סיפרה ל-ynet אם לילד שנולד כתוצאה מהפריה חוץ גופית, "בכל טיפול היו הפריות ונוצרו עוברים 'יפים מאד', לדברי הרופאים. בכל זאת, הבעיה היתה כנראה ההשתרשות כי רק בטיפול התשיעי הריתי לראשונה (הריון שהסתיים בגרידה מכיוון שלא היה דופק לעובר בשבוע השביעי), אבל זה נתן לי את התקווה שעוד יש סיכוי שאכנס שוב להריון, ואכן בטיפול העשירי הריתי. אני מסתכלת על התינוק שלי עכשיו, שהוא בן שלושה חודשים, ומנסה לתאר מה היה קורה אם החוק כבר היה בתוקף אז. עד שיש במדינה הזאת יתרון אחד גדול על פני מדינות אחרות, גם את זה הולכים לקצץ לנו?".

 

"בימים אלו אני עומדת בפתחו של הטיפול השלישי, הקשיים גדולים והכאב רב", כותבת נטע, אשה נוספת התומכת במטה. "לא זאת בלבד שאני חרדה לתוצאות הטיפול אם התשובה תהיה שלילית. כעת נוסף לי גורם חדש לחרדה, והוא הגזירה הכלכלית שמר נתניהו מאיים להפיל עלינו ועל חברותי המטופלות. אחסוך מכם את כאבי הזריקות היומיומיות, בדיקות האולטרסאונד הלא נעימות, תופעות הלוואי מנטילת הורמונים בכמויות כה גדולות וכמובן, הנטל הנפשי המוטל עלינו כבני זוג. נתקפתי בהלה, פחד וחרדה עצומים מאותו יום בו נודע לי כי ייתכן וייוותרו לי רק עוד שני טיפולים בטרם ייסגרו בפני הדלתות והסיוע הכספי בטיפולים ייפסק, וייתכן מצב, שאיני מצליחה להעלותו על דל שפתי, בו אשאר ללא ילדים, ללא החלום של חיי".

 

זוג נוסף, רונית ואילן, יוצא נגד טיעוני פקידי משרד האוצר, לפיהם טיפולי הפריה חוץ גופית מכבידים מאוד על מערכת הבריאות בשל הריונות מרובי עוברים, הריונות בסיכון גבוה ואחוז גבוה של תינוקות בפגיה. לדבריהם, עמדה כזו רק תחמיר את המצב: הרופאים ייתנו יותר הורמונים למטופלת כדי לייצר "יבול" מקסימלי של ביציות, שיאפשר מספר רב של החזרות עוברים במחזור אחד של הפריה חוץ גופית. מינונים גבוהים של הורמונים עלולים לגרום לסיבוכים ולסיכון מיותר של האשה. "במקום להביא לירידה בהוצאות הכלכליות הכרוכות בטיפולי פיריון, תיגרם עלייה דרסטית בהוצאות אשפוז נלוות לאם ולילודים, הגדולה לאין ערוך מול החסכון שיושג, וכך, מה הועילו חכמים בתקנתם?".

 

"אפשר לנסות להוריד מחירים, לטכס עצה בנושא", מסכם פרופ' לאופר. "אנחנו הופתענו מאוד מעמדת האוצר. צריך לחשוב גם על כך שזה תחום שאנחנו מצטיינים בו וקיצוץ כזה עלול להרוס תשתיות קיימות. כיום יש צוותים של אנשים מאוד מיומנים. אם לא ישמרו אותם, הם לא יישארו כאלה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"רבבות זוגות יישארו נטולי ילדים" (צילום ארכיון)
צילום: עטא עוויסאת
חרדה בגלל הגזירה הכלכלית. נתניהו
צילום: עטא עוויסאת
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
שלחו מכתבים לשר הבריאות. נוה
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים