שתף קטע נבחר

ריבלין אישר: הח"כים יפקחו מקרוב על הנעשה בצה"ל

ועדה ציבורית חדשה תרחיב את סמכויות הח"כים באופן משמעותי: בין היתר יפקחו הנבחרים על מינויים בצה"ל ובשירותים החשאיים, פרוייקטים ביטחוניים, עסקאות רכש גדולות, השקעות במחקר ושקיפות המידע. בצה"ל חוששים מדליפת מידע

ועדה ציבורית חדשה תקבע נהלים לפיקוח הכנסת על צה"ל ומערכת הביטחון - כך הוחלט היום (ג') על ידי יו"ר הכנסת ראובן ריבלין.

 

חברי הכנסת יחזיקו בקרוב בסמכויות נרחבות ויפקחו על מינויים בכירים בצה"ל ובשירותים החשאיים, אישור תקציב הביטחון, עסקאות רכש גדולות, מידת השקיפות בדיווחי מערכת הביטחון, אישור פרוייקטים ביטחוניים, השקעות במחקר ובפיתוח וכן ייצוג קציני צה"ל בדיוני וועדות הכנסת.

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אישר את מינוי הוועדה בראשותו של ח"כ לשעבר פרופ' אמנון רובינשטיין, שתגיש את מסקנותיה תוך ארבעה חודשים. ריבלין גילה כי היה נתון ללחצים מצד גורמים במערכת הביטחון, שלא להרחיב יתר על המידה את סמכויות הוועדה ולנקוט "במידה רבה של זהירות", כדבריו.

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון בכנסת, ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד), שיזם את הקמת הוועדה, טען כי כיום החלטות מתקבלות בכנסת בדרך של משא ומתן עם גורמי צבא בכירים. "מניסיוני נוכחתי כי קיים מצב של תן וקח", אומר שטייניץ. "הכל תלוי ברצון הטוב של מערכת הביטחון וזה לא מקובל עלי. לאחרונה יש תחושה כי הפיקוח הפרלמנטרי נתון למשא ומתן. ברור שיש עליונות של הפרלמנט על הדרג הצבאי".

 

בצבא חוששים מדליפת מידע רגיש

 

שטייניץ נתקל באחרונה בהתנגדות עזה מצד מערכת הביטחון להקמת ועדה שתבחן את רמת תפקוד מערך המודיעין ערב המלחמה בעיראק. התנגדותה של מערכת הביטחון לוותה בחילופי האשמות. עיקר טענותיהם של ראשי מערכת הביטחון היו כי חברי הכנסת ידליפו מידע מסווג.

 

בשבועות הקרובים יפורסמו הפרוטוקולים של ועדת החוץ והביטחון מישיבות שהתקיימו ערב מלחמת יום כיפור. שטייניץ גילה כי יומיים לפני פרוץ המלחמה התכנסה ועדת החוץ והביטחון לסקירה ביטחונית של ראש הממשלה דאז, גולדה מאיר. מהפרוטוקולים עולה כי הוועדה עסקה רק בביקורה של גולדה מאיר באוסטריה ולא הועלו לדיון ענייני ביטחון שעמדו על סדר היום. כמו כן, לא דווח לוועדה על פגישת גולדה-חוסיין.

 

בוועדה הציבורית יישבו שני רמטכ"לים לשעבר

 

שטייניץ טוען כי קריאת הפרוטוקולים היא שדחפה אותו ליזום את הקמת הוועדה הציבורית. "אין תחליף לוועדה פרלמנטרית חזקה. לוועדת חוץ וביטחון אפקטיבית היה סיכוי למנוע את אותו מחדל מודיעיני".

 

חברי הוועדה  הציבורית הם: פרופ' יפה זילברשץ מאוניברסיטת בר אילן;  יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מיכאל איתן; ח"כ אברהם בורג וכן שני רמטכ"לים בצה"ל לשעבר, רב אלוף (מיל') דן שומרון ורב אלוף (מיל') אמנון ליפקין-שחק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
פרופ' אמנון רובינשטיין. יוביל
ארכיון ידיעות אחרונות
היו"ר ראובן ריבלין. אישר
אתר הכנסת
ח"כ יובל שטייניץ. יזם
אתר הכנסת
מומלצים