שתף קטע נבחר

מומחה: האזרח ירוויח מסיפוח בתיה"ד הרבניים למשפטים

עו"ד דון יחייא, מומחה לדיני משפחה, צופה התייעלות בפעולת בתי הדין הרבניים ושיפור במצב הנשים הפונות אליהם, עם העברתם לאחריות משרד המשפטים. לדבריו, "כיום הציבור מצביע ברגליים ופונה ברובו לבתי המשפט למשפחה"

בעקבות החלטת הממשלה לאשר את פירוק משרד הדתות ולהעביר את בתי הדין הרבניים למשרד המשפטים תחת אחריותו של השר לפיד, אומר ל-ynet עו"ד בני דון-יחייא, מומחה לדיני משפחה, כי "האזרחים ייצאו נשכרים מהצעד, אם הוא יהיה ענייני". לדבריו, בתי הדין הרבניים צריכים להתייעל ולשפר את יחסם למתדיינים.

 

עו"ד דון יחייא, מהן ההשלכות של החלטת הממשלה להכפיף את בתי הדין הרבניים למשרד המשפטים?

 

"השאלה היא מה המניע של ההליך הזה, האם הכוונה היא לקצץ את כנפי בתי הדין הרבניים, היינו 'לייבש אותם' כחלק מהשקפת עולם אנטי דתית של שינוי, או שהמניע הוא ענייני. בעבר דובר על האפשרות לספח את בתי הדין הרבניים למשרד המשפטים וזה אף היה לרצונו של חלק מהעולם הרבני. זאת, מתוך רצון של בתי הדין הרבניים לשפר את תנאיהם תוך השוואת תקציבם לתקציב של בתי המשפט הרגילים. כיום אני סבור שהמהלך הזה מעורר חששות אצל הרבנים משום שהמהלך הזה נראה להם כניסיון לחתור תחתם".

 

האם המהלך הזה ישפר את מצבו של האזרח הקטן?

 

"באופן עקרוני אני חושב שהאזרחים ייצאו נשכרים מהמהלך הזה, אם הוא יהיה ענייני. בתי הדין הרבניים מתחרים עם בתי המשפט למשפחה על אותו קהל יעד והמצב הוא שהציבור מצביע ברגליים ופונה ברובו לבתי המשפט למשפחה. אם בתי הדין הרבניים רוצים להתחרות כמו בשוק החופשי הם צריכים להתייעל וזה אומר: לקיים דיונים מהירים יותר, לשפר את היחס שלהם למתדיינים, ולעדכן את הסכומים שהם פוסקים למזונות. סכומי המזונות הנפסקים לנשים הם לרוב נמוכים מאלה הנפסקים בבתי המשפט למשפחה, הסיכוי של אשה לקבל את הרכוש המגיע לה בבית הדין הרבני נמוך מהסיכוי שלה בבית המשפט למשפחה.

 

כמו כן, ההתדיינות סביב נושא הילדים - משמורת, הסדרי ראייה וכו' - מתנהלים ביעילות רבה יותר בבתי המשפט למשפחה. לפיכך, אם סיפוחם של בתי הדין הרבניים למשרד המשפטים יגרום להם להתרעננות ולהתגייס למלחמת הקיום שלהם, תהייה ברכה במהלך. אם תקציבם יגדל, ייתכן שהציבור ייצא נשכר".

 

האם המהלך אכן יישפר את מצבן של הנשים בבתי הדין הרבניים?

 

"מצבן של הנשים ישתפר אם הדיינים עצמם יחששו מפגיעה בבתי הדין הרבניים ובגלל זה הם ייעלו את עצמם ויתאימו עצמם לדרישות ולנורמות של החברה המודרנית, למשל בהעלאת גובה המזונות, רכוש וכו".

 

מדוע אנשים עדיין מתדיינים כלל בבתי הדין הרבניים?

 

"בבתי הדין הרבניים הנגישות של בעלי הדין היא יותר נוחה וידידותית. כל אחד יכול לפנות לבית הדין הרבני לבד, ללא עורך דין, להגיש תביעה בכתב יד, וישמעו אותו. בתי המשפט למשפחה מקפידים על פרוצדורה נוקשה יותר שמחייבת היעזרות בעורך דין, על כל ההוצאות הכרוכות בכך".

 

מהו החשש האמיתי של הרבנים לנוכח השינוי?

 

"הרבנים חוששים שהיוזמה אינה תמת לב ובאה לפגוע בהם. הם חוששים שהמטרה היא לייבש אותם ושהשלב הבא יהיה שינוי החוק וצמצום הסמכויות שלהם לדון בעניינים שונים, שכיום יש להם סמכות לדון בהם. ייתכן שהם גם חוששים מפיקוח של משרד המשפטים על העבודה שלהם, היינו: שעות העבודה, יעילות הדיונים, ומהירות מתן פסקי הדין. מכך עלולים להיפגע כמה דיינים, שירגישו רדופים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים