שתף קטע נבחר

הקונגרס אישר כ-145 מיליון דולר לפיתוח ה"חץ"

האישור מהווה תוספת של 80 מיליון דולר לבקשה המקורית של הממשל. בנוסף אושרו 57 מיליון דולר להמשך פיתוח תוכנית הלייזר להגנה מטילי קטיושה. גורמים בארה"ב: ה"חץ" מתעכב כי ישראל לא מעבירה את הכספים

הקונגרס האמריקני אישר סכום חסר תקדים של 144.8 מיליון דולר לפיתוח פרויקט ה"חץ" ולייצור טילים להגנת ישראל בשנת 2004. מדובר בסכום מפתיע בהתחשב במשבר הכלכלי בארה"ב והאווירה הפוליטית הנוכחית. למרות זאת החליט הקונגרס האמריקני לפני מספר ימים להקציב לפרויקט החץ תוספת של 80 מיליון דולר, מעבר לבקשה התקציבית של הממשל שהיתה 64.8 מיליון דולר.

 

בשנה שעברה הקציבו האמריקנים 70 מיליון דולר לייצור המשותף של טילי "חץ" שאמור להתחיל בשנה הבאה, בתעשיה האווירית בישראל ובמפעלי חברת בואינג בארה"ב. 64.8 מיליון דולר נועדו לפתח ולשפר את ביצועי החץ ואילו 80 מיליון דולר הם החלק האמריקני בפרויקט המשותף לייצור של טילים, להגנת שמי ישראל.

 

כספים ל"תוכנית הלייזר"

 

הקונגרס האמריקני אישר גם סכום של 57 מיליון דולר להמשך פיתוח תוכנית הלייזר להגנת גבול הצפון מטילי קטיושה. הממשל האמריקני ביקש להקצות 40 מיליון דולר לפרוייקט הלייזר ואילו הקונגרס הוסיף 17 מיליון דולר מעבר לבקשת הפנטגון.

 

את פיתוח נשק הלייזר ליירוט קטיושות, אישר הנשיא ביל קלינטון בשנת 1996 כמחווה לראש הממשלה דאז שמעון פרס.

 

מאז הושלמה בהצלחה בנייתו של אב טיפוס נייח ומגושם. ארה"ב וישראל החליטו שבמקום להביאו לישראל, עדיף לפתח דגם קטן ונייד, שניתן יהיה להתאימו לשדה הקרב העתידי ולא להגבילו ליירוט קטיושות בלבד.

 

"הפרוייקט מתעכב"

 

גורמים בארצות הברית אומרים כי בעוד ארה"ב הקציבה את חלקה בייצור הטילים, מערכת הביטחון הישראלית מתקשה לקבוע איזה סכום יוקצה לייצור טילי "חץ", בגלל הקיצוצים בתקציב. טרם נתקבלה תגובת משרד הביטחון לטענה.

 

לדברי האמריקנים, עיכוב ההחלטה מצד מערכת הביטחון גורם לדחיית תחילת פרוייקט הייצור המשותף. בעוד שהתעשיה האווירת עומדת על סף סיום פס הייצור הראשון של טילי חץ שהחל לפני שלוש שנים, מתעכבת פתיחת קו הייצור השני בישראל ובארה"ב.

 

התעשיה האווירית ובואינג ממתינות עד שמשרד הבטחון יחתום על חוזה עם חברת בואינג ויוציא בקשת קניה לתעשיה האווירית.

 

חברת בואינג אמורה לייצר את ה"חץ" בעיקר במדינת מיסיסיפי, שהסנטור טד קוקראן המייצג אותה, הוא יו"ר תת הועדות להגנה ובטחון פנים בסנאט, ונחשב לידיד גדול של ישראל.

 

על פי האישור שניתן בקונגרס, טילי ה"חץ" ישמשו רק להגנה על שמי ישראל ואסור להם להימכר למדינות אחרות. הדבר מבטיח לישראל בעתיד פריסה טובה להגנתה אבל ימנע ממנה ביצוע עסקות עצמיות עם מדינות אחרות, דוגמת הודו, המבקשת להצטייד בטילי חץ.

 

רק לפני שבועיים הגיש ראש ממשלת הודו, אטיל וג'פאי, בקשה לממשל האמריקני לרכוש טילי פטריוט להגנת שמי הודו מפני האיום הפקיסטני ולעבות את קו ההגנה בטילי "חץ".

 

גורמים בוושינגטון מדגישים שנושא מכירת טילי ה"חץ" למדינה שלישית הוא בעל רגישות גבוהה ביותר בבירת ארה"ב וכי ישראל התחייבה שלא למכור טילים למדינה שלישית בלא הסכמתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ניסוי בטילי ה"חץ". ארכיון
צילום: לע"מ
הקונגרס אישר. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים