שתף קטע נבחר

חדרה: עלייה חדה בעבריינות בני הנוער

בשנת 2003 נרשמה עלייה של 50 אחוז בעבירות רכוש וגניבות בהשוואה לשנה שעברה ועלייה של 15 אחוז באלימות הנוער בעיר. מחזיק תיק החינוך בעירייה: "אנו לא מטאטאים את הבעיות מתחת לשטיח"

ראש מדור נוער באגף החקירות במשטרת ישראל: עלייה של 15 אחוז באלימות הנוער בחדרה

עלייה חדה בעבירות אלימות, סמים, רכוש וגניבות בקרב בני הנוער בחדרה. המידע נחשף על ידי ראש מדור נוער באגף החקירות במשטרת ישראל, סנ"צ ד"ר סוזי בן ברוך, במהלך כנס למניעת אלימות שקיימה לאחרונה עיריית חדרה.

ד"ר בן ברוך הוזמנה על ידי ראש עיריית חדרה, ישראל סדן, כדי להרצות בכנס על עבריינות, ולהציע פתרונות. בכנס נכחו גם מחזיק תיק החינוך, אברהם בלדב, מנהל אגף החינוך, אמנון אריה, מנהלי בתי הספר, אנשי השירות הפסיכולוגי, עובדים סוציאליים וועדי הורים. הנתונים מתייחסים לעבירות של בני נוער בגילאים 12-18 בין החודשים ינואר עד ספטמבר 2003, הן במוסדות החינוך והן בשעות הפנאי. מהנתונים שהציגה סנ"צ בן ברוך עולה, כי ישנה עלייה של 15 אחוז במקרי האלימות בקרב בני נוער בחדרה.

העלייה באלימות בני הנוער אינה אופיינית רק לחדרה, אך בחדרה היא גבוהה מהממוצע הארצי, העומד על עלייה של 12 אחוז באותה תקופה ובאותן העבירות.

בחינה מפורטת יותר מגלה נתון מדאיג במיוחד: עלייה דרמטית של 30 אחוז בעבירות סמים בקרב בני נוער מהעיר. גם הפעם יותר מהממוצע הארצי, המצביע על עלייה של 23 אחוז בעבירות סמים בישראל.

נתון חמור נוסף מתייחס לעלייה של 50 אחוז בעבירות רכוש וגניבות בקרב בני הנוער בחדרה, הרבה יותר מהממוצע הארצי, המצביע על עלייה של 30 אחוז בעבירות אלו. סנ"צ ד"ר סוזי בן ברוך: "החל מחודש ינואר החליטו מפקדי המחוזות להציב את הנוער כיעד מרכזי, והורחבה פעולת המניעה והאכיפה. לכן אחוז החשיפה של העבירות גבוה יותר".

כיצד פועלים בחדרה לצמצום העבריינות?

"חדרה נבחרה להשתתף בתוכנית 'מסיכון לסיכוי', המופעלת גם בבית שמש, אשקלון ונצרת עלית. במסגרת זו מופעל מודל מערכתי כולל, שיופעל 24 שעות ביממה, והוא מיועד לבני נוער עולים חדשים עוברי חוק ולאלו מביניהם הנמצאים בסיכון. הפרוייקט מתוקצב על ידי משרדי החינוך, הרווחה והקליטה, המשטרה, ג'וינט-אשלים ועמותת ידידים. נבנתה תוכנית, לפיה יוקצו החל מהימים הקרובים תקציב של שלושה מיליון שקל לכל רשות. העירייה תקבל מיליון שקל כל שנה. יודגש, כי לנוער עולה יש מימון מיוחד לנושא".

עבור בני נוער שאינו עולה נבנה מודל אס"א – אלימות, סמים ואלכוהול – הפועל ב-24 רשויות מקומיות. מפכ"ל המשטרה, רנ"צ שלמה אהרונישקי, הקים ועדה בינ-מערכתית לפני כשנתיים וחצי, המתאמת בן 24 משרדי ממשלה ועמותות ציבוריות, וסנ"צ ד"ר בן ברוך עומדת בראשה. לדבריה, "מדובר בתוכנית כוללת, שעיקרה מתן מענה לבני נוער בשעות הלימודים ובמרחב הפנאי. ראש רשות מקומית הוא הגורם הדומיננטי, ואמור לקבל תמונת מצב של בני הנוער ביישוב שלו. המידע מגיע מראשי ועדות שהוא ממנה, ביניהם אנשי חינוך, רווחה וקליטה".

לטענתה, "בחדרה פועלת הוועדה, אך לא מתקיימת התוכנית. כדאי שיישמו בעיר את תכנית אס"א כלשונה, מכיוון שהדבר נותן מענה לכל בני הנוער". במסגרת תוכנית אס"א כל בית ספר הופך למרכז קהילתי בשעות אחר הצהריים, מדריך חברתי מגיע, ומאפשר לנערים חוגים מסובסדים וחוגי ספורט לנערים ולהוריהם.

סגן ראש העיר ומחזיק תיק החינוך, אברהם בלדב: "יוזמת הכנס היא עיריית חדרה בראשות אגף החינוך, במטרה להתמודד באופן אמיתי ומעמיק עם תופעה חמורה שאנו חווים. התופעה נכונה לכל מקום בארץ, וגם לחדרה. למרות שאנו נמצאים בעיצומה של מערכת בחירות, אנו לא מטאטאים את הבעיות מתחת לשטיח, אלא מציפים את הבעיות ומתמודדים איתן באומץ ציבורי. חלק מהטיפול הוא הצבת הבעיה והכרה בקיומה. אנו עורכים התייעצויות במטרה למצוא דרכים להתמודדות עם התופעה. אנו מבטיחים לא לוותר במלחמה האין סופית בהורדת האלימות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
חדרה. עלייה חדה של 30 אחוז בעבירות סמים
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים