שתף קטע נבחר

טרנד חדש: חתונה בורנה

לאט לאט כובשת העיר הבולגרית ורנה את מקומה של קפריסין כהיכל החתונות הישראלי האלטרנטיבי. השנה כבר מצפים ל-600 זוגות מהארץ. הכלייזמרים המקומיים כבר מכירים מצוין את 'הבאנו שלום עליכם'

מי מתחתן כמה זה עולה היום הגדול 

פעם היתה זאת קפריסין. זוגות שהרבנות סירבה להשיא, או כאלה שלא רצו בטקס יהודי-דתי, קפצו לאי השכן וגמרו עניין. אבל כבר יותר משנתיים תופסתהעיר הבולגרית ורנה, שעל חוף הים השחור, את מקומה של קפריסין. תחילה היו אלה מספר זוגות שניצלו את קירבתה לחבר המדינות וגם לישראל, ואחרי שסיפרו לאחרים על העיר היפה, המחירים הנמוכים והרצון הטוב של הבולגרים לסייע בכל דרך אפשרית, המספרים גדלו בהתמדה.

 

 

 

מי מתחתן

 

תעשיית חתונות שלמה

 

ב-2002 כבר נישאו בורנה 300 זוגות ישראלים והשנה כבר מצפים ל-600 זוגות. יותר מכך, מסביב לחתונות הישראליות התפתחה תעשייה שלמה הכוללת אולמות טקסים, מסעדות מיוחדות הקוראות לעצמן בשמות מתאימים ('הכלה המכורה', 'שלום'), נגנים בודדים, תזמורות, מתורגמנים, מספרות ומכוני יופי, וכמובן, הרבה הרבה חנויות.

 

רוב הישראלים שמגיעים לורנה כדי להינשא הם עולים מחבר העמים, אם כי יש גם זוגות מעורבים, בהם אחד מבני-הזוג הוא ישראלי ותיק. המשותף לכולם הוא שהרבנות בישראל סירבה להשיא אותם בגלל ספק לגבי יהדותו של אחד מבני-הזוג או אפילו שניהם. באחרונה הגיעו לשם גם כמה זוגות כשרים לחלוטין, ועבורם הוטס לורנה הרב של בית-הכנסת של סופיה.

 

יש גם זוגות יהודים שנישאו בבולגריה, או אפילו בישראל, לפני 50 שנה ויותר, בצורה מסודרת לחלוטין, לפי כל כללי הדת היהודית, ובורנה הם נישאים שנית, מטעמי נוסטלגיה או כדי שהילדים והנכדים ישתתפו בטקס.

 

חזור למעלה
כמה זה עולה

 

חבילת חתונה: 1,000 דולר ליום

 

משרדי הנסיעות ראו כי טוב והחלו מארגנים טיסות צ'רטר מיוחדות מלוד לורנה, בשיתוף עם משרד הנסיעות הבולגרי 'הפי טורס'. העניינים השתכללו עד כדי כך שמשרדי הנסיעות נוטלים על עצמם את ארגון המבצע כולו - מהעלייה למטוס ועד לחזרה לישראל. מאחר שעיריית ורנה אינה מסוגלת להתמודד עם זרם הזוגות הישראלים, צצו כמה 'אולמות טקסים', כפי שהבולגרים מכנים אותם, המתפרנסים יפה מאוד רק מהזוגות הישראליים. נציג העירייה מגיע אל האולמות האלה בשמחה. הסכום שהוא מקבל עבור עריכת הטקס הקצר (5-3 דקות) הוא 20 דולר - שווה ערך למשכורתו השבועית. אז פלא שכולם מרוצים?

 

טיסות הצ'רטר מישראל, המסיעות את הזוגות המאושרים, מגיעות לורנה בימי ראשון, ובאחרונה גם בימי שישי, אחרי שנוסעיהן שילמו 1,000 דולר לזוג במשרד הנסיעות. המחיר כולל טיסה, ארבעה ימים במלון שלושה כוכבים, ואת טקס הנישואים עצמו. זול יחסית.

 

יש כאלה שלא חוסכים ומגייסים את אחת התזמורות הקטנות שממתינות בשדה-התעופה, בלובי המלון או סביב אולם הטקסים. אחרים מסתפקים בנגן בודד - בדרך כלל אישה הפורטת על עוגב נייד קטן או אקורדיון. גם התזמורות וגם הנגנים הבודדים רכשו בינתיים רפרטואר לא רע של שירים רוסים וישראלים. 'הבאנו שלום עליכם' ו'ירושלים של זהב' מככבים בראש מצעד פזמוני החתונות הישראליות.

 

כרזה גדולה ברוסית ועברית, 'שלום מתחתנים', מקדמת את הזוגות היורדים מהמטוס. בשדה-התעופה הכל הולך מהר, 15-10 דקות ואתם ביציאה. אוטובוס מיוחד ממתין לזוגות ומסיע אותם אחר כבוד לבית-המלון.

גם כאן הסידורים הם עניין של דקות. עולים לחדר, פותחים את המזוודות, עולים על בגד-ים, חוצים את הרחוב וקופצים למים. ההפתעה הגדולה תגיע למחרת, כשיתברר לזוגות הנישאים שלהבדיל מישראל בורנה השמש זורחת מהים.

 

בערב עוד ניתן לסגור על תזמורת או נגן יחיד, לסכם לגבי השושבינים (גם אותם אפשר לשכור, אם כי מרבית הזוגות משמשים שושבינים זה לזה וחוסכים בכך כסף) ולתכנן את הבילויים. כל זה נעשה בלובי של המלון, תחת עיניהם הפקוחות של כמה גברתנים לבושי שחור, שנשכרו על-ידי בית-המלון וחברות הנסיעות כדי לשמור על ביטחון הזוגות.

 

תתקרבו אליהם, ותשמעו שפות: עברית, רוסית, בולגרית. אלה גם השפות השולטות בסביבת בית-המלון ובאולם הטקסים. על קירות הלובי מתנוססות כרזות בעברית ורוסית עם הצעות מהצעות שונות - מטיולים וקניות ועד ביקורים במסעדות ובתי מרזח. גם סדר החתונות תלוי על קיר הלובי. כך יודע כל זוג באיזו שעה בדיוק עליו להתייצב באולם.

 

האמת היא שאין הרבה מה לתכנן, כי אין כמעט זוג שמתעניין במוזיאונים או במוסדות תרבות אחרים בעיר. גם טיולים בסביבה הם לא להיט. בילוי בורנה זה ים, אוכל ושתייה, ואת זה מספקות מסעדות הדגים והגריל ובתי מרזח, בהם נשפכת ה'גרוזדובה ראקיה', הגראפה הלאומית, כמים.

 

חזור למעלה
היום הגדול

 

חשיבות האהבה והנאמנות

 

רשימה או לא, מרבית הזוגות כבר ממתינים בשמונה וחצי בבוקר ליד אולם הטקסים. הלבוש מגוון מאוד ומעיד בדרך-כלל על תקציב מצומצם ודמיון בריא: מכנסי ג'ינס, שמלות קצרות, שמלות ארוכות שראו ימים טובים יותר ואפילו כלה או שתיים בשמלות חופה. גם הגברים לא מציגים ליין אופנתי מפוקס.

 

סביב לאולם הטקסים פורחת תעשייה בפני עצמה: עשרות דוכנים לממכר פרחים (5 דולר לזר יפהפה), הרבה צלמים (30 דולר לקלטת וידאו, דולר לתמונה), שושבינים להשכיר (10 דולר), מתורגמנים (אותו סכום), וכו'.

 

הסרט הנע של הטקסים מתחיל בשעה תשע, כשנציגת חברת הנסיעות הבולגרית, המחזיקה בידה את רשימת הזוגות המתחתנים באותו יום, מפקחת על הכל. אלה ששכרו צלם או הביאו מצלמות מתחילים בפולחן ההנצחה בחצר אולם הטקסים. העצים הישנים משמשים רקע רומנטי יפה להבזקי הפלשים. אחר-כך ממשיכים קדימה אל חדר ההכנה. שתי פקידות בולגריות חייכנית נוטלות שם את הדרכונים הישראליים ובודקות את השמות. שלוש דקות מקסימום, וגם ההליך הזה תם.

 

מי שמתקשה יכול להסתייע במתורגמן השולט בעברית ומוכן לעזור בכל בעיה שצצה. העניין הוא שפרנסה רבה אין לו, כי אף-אחד כאן לא מייצר בעיות. לא הזוגות, ועוד פחות מזה הבולגרים, המברכים על מקור ההכנסה הנאה.

 

מחדר ההכנה צועד הזוג היישר אל אולם הטקסים המרשים. רצפת שיש, שטיח ארוך, קירות מצופים עץ כבד ונברשות קריסטל ממתינים לו שם. בקצה השני של השטיח ניצבת נציגת ראש העיר, שעורכת טקס קצר נטול כל סממן דתי, המורכב מנאום קצר על חשיבות האהבה והנאמנות. נגנת העוגב הנייד שנשכרה מנגנת את מארש החתונה של מנדלסון והצלם קופץ שמאלה וימינה כדי לתפוס זווית צילום שווה.

 

לאחר שבני-הזוג חתמו על המסמכים, מכריזה עליהם נציגת ראש העיר כבעל ואישה ומברכת, ברוסית, בהרבה אושר. אגב, היא גם יודעת להגיד מזל טוב בעברית, וזה נשמע בדיוק כמו ביפו. זוגות שמעוניינים בטקס עם סממנים דתיים יהודיים יזכו גם בזה. מי שרוצה בקורטוב נצרות, יקבלו את טקס החלפת הכתרים: שמים כתרי זהב על ראשי בני-הזוג, כשהפקידה מעבירה אותם, שלוש פעמים, מראש לראש. 10 דולר, וזהו.

 

בחצר ממוקם דוכן למכירת כוסות למקרה שבני הזוג יתעקשו לקנות ולשבור אותן (כן, גם הכלה!). בטקס בו נכחתי שלפה הפקידה, בתנועה מיומנת, שתי מגבות מהמגירה, עטפה בהן את הכוסות והגישה אותן לבני-הזוג, לניפוץ. דולר לכוס, זה התעריף.

 

התהליך כולו, מהכניסה לחדר ההכנה ועד היציאה מאולם הטקסים, נמשך פחות מעשר דקות. עד הצהרים היו כבר כל הזוגות נשואים. במשך שלוש וחצי שעות, עד שתמה כל הצרמוניה, לא סר החיוך מפניה של נציגת ראש העיר, שנאלצה לחזור על אותו טקסט 15 פעם, כמספר הטקסים. הצלמים תיקתקו בינתיים את התמונות האחרונות, כשבני-הזוג מחזיקים בגאווה את המסמך הרשמי של עיריית ורנה, המעיד על כך שנישאו לפי כל כללי החוק הבולגרי.

 

עכשיו מצפה לזוגות ירח דבש של יום וחצי. מרביתם מבלים אותו על שפת הים במהלך היום, ובאחת ממסעדות הדגים בערב. ביום רביעי, כשיגיעו לשדה-התעופה, שוב תקדם את פניהם הכרזה: 'שלום מתחתנים'.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הלן חזן
התהליך כולו נמשך עשר דקות
צילום: הלן חזן
צילום: הלן חזן
ואחריו יש יום וחצי של ירח דבש
צילום: הלן חזן
מומלצים