שתף קטע נבחר

הוועדה לזכויות הילד: 300 נערות בסיכון לא מקבלות סיוע

מהדיון בוועדה לזכויות הילד עולה שהנערות שנשלחות למעון "צופיה", על ידי בית משפט, ממתינות למקום במעון במשך שישה עד שמונה חודשים

300 נערות במצוקה ממתינות שישה עד שמונה חודשים למקום במעון הסגור "צופיה", לאחר שהן נשלחות לשם בצו בית משפט.  

 

כך מסר הבוקר (יום ג') מנהל רשות חסות הנוער במשרד הרווחה, ראובן יעקב, בוועדה לזכויות הילד בכנסת. על פי הנתונים, בשנת 2002 טופלו במעון רק 137 נערות.

 

רק לאחר חודשים ארוכים, כשמגיע תורה של הנערה, היא נכנסת למעון ומקבלת טיפול של שלושה חודשים הכולל איבחון. על פי הנתונים, לאחר הטיפול, 58 אחוז מהנערות חוזרות לטיפול במסגרת קהילתית הכוללת גם הוסטלים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל מלכיאור, וחבר הכנסת עזמי בשארה, תהו אם הטיפול, הניתן לנערות במצוקה באיחור רב כל כך, עדיין יעיל. "'האמבולנס' מגיע אחרי שנה ואז המקרה אבוד", אמר ח"כ בשארה.

 

הדיון בוועדה התקיים בעקבות תלונה שהגישה בחודש שעבר האגודה לזכויות האזרח נגד הנהלת המעון, על כליאתן של חלק מהנערות ב"כלוב", לפרקי זמן מסוימים. 

 

יעקב ומנהלת המעון, ענת נגרי, שללו את טענת האגודה כי מדובר ב"כלוב". יעקב הסביר שהחדר, שגודלו שני מטרים על שני מטרים, נקרא "פסק זמן", קירותיו מרופדים ואין בו חלונות, כך שהוא מאפשר לנערות שמתפרעות לפרוק את הכעס בתנאים בטוחים.

 

יעקב אמר עוד שהחדר מיועד לנערות שמסכנות את סביבתן או שמנסות לפגוע בעצמן. בדרך כלל הן מוכנסות לחדר למשך כ-20 דקות, אך היו מקרים שנערות הושארו בחדר למשך שעתיים, באישור מנהלת המעון. במקרים חריגים מאוד, אמר יעקב, נערות הושארו  בחדר 4 או 5 שעות או למשך הלילה, באישור הממונה על המעונות במשרד הרווחה.

 

המנהלת נגרי התייחסה גם לסוגיות נוספות שעלו מהתלונה, בין היתר למדיניות נעילת הנערות בחדריהן. נגרי אמרה שהנעילה בחדרים מוגבלת ועובדות סוציאליות מגיעות לשיחות טיפוליות עם הנערות ושהן יוצאות לארוחות בחדר האוכל. לדבריה, יש בנעילה אלמנט חינוכי-טיפולי ומסר לנערות שאסור להן לפגוע בנערות אחרות או בצוות. בכל מקרה, ציינה, הן לא נעולות יותר משלושה ימים רצופים.

 

שר הרווחה זבולון אורלב הקים ועדת בדיקה חיצונית, בראשות שופט לנוער בדימוס, שעדיין לא החלה את עבודתה, כדי לבדוק את טענות האגודה.

 

נציגת האגודה בדיון, עו"ד סוניה בולוס, אמרה שתלונת האגודה נתמכת בעדויות עובדי המעון, עורכי דין שייצגו חלק מהנערות וכן הנערות עצמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
הטיפול מתעכב (צילום ארכיון)
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים