שתף קטע נבחר

אנחנו זה לא ש"ס

באום אל-פאחם מתכוננים לניצחון רביעי ברציפות של התנועה האיסלאמית בבחירות. גם מעצרם של השייח ראאד סלאח וראשי התנועה לא הצליח להפחית ולו במעט את הפופולריות של התנועה בעיר. התושבים לא מאמינים שיש לתנועה קשר לטרור - ויתר המפלגות הערביות אמנם התאחדו, אבל מתקשות לנגוס בהצלחתה של התנועה

"בעצם אנחנו זו דוגמא הפוכה לאריה דרעי וש"ס", אומר בחיוך תאופיק ג'ברין, עורך העיתון "סאות אל-חק" (קול האמת), ביטאון התנועה האיסלאמית. "אחרי שאותו עצרו, המפלגה נחלשה. אחרי שעצרו את השייח' ראאד - אנחנו רק מתחזקים".

 

14 שנים שולטת התנועה האיסלאמית באום אל פאחם. 45,000 תושבים מתגוררים בעיר הנמצאת בתנופת בניה בלתי פוסקת, מתוכם 22 אלף בעלי זכות בחירה. בשלוש מערכות הבחירות האחרונות גרפה התנועה והעומד בראשה, השייח ראאד סלאח, למעלה מ 70% מקולות הבוחרים.

 

בין ההישגים שנרשמו בשלוש הקדנציות: בתי ספר חדשים, אצטדיון כדורגל מרשים, מתנ"ס, מרכז טכנולוגי, תוכניות יזמות לזוגות צעירים, וההישג האחרון בו מתפארים בתנועה יותר מכל - הקאנטרי קלאב החדש שנפתח לפני כחודש, ובו מועדון בריאות שאינו נופל ממועדונים יוקרתיים ברמת אביב ג'.

 

מעצרם של בכירי התנועה, ובהם השייח סלאח וכן ראש העיר המכהן ד"ר סולימאן אגבריה העלו ספק בנוגע להמשך הדרך. כבר היו כאלה שהחלו להספיד את התנועה. אבל ביקור בעיר, שבוע לפני ההליכה לקלפי בבחירות, מלמד כי סיסמת הבחירות "כולנו התנועה האיסלאמית" חיה ובועטת. 

 

גם במעצר, גם בבחירות

 

בעצם, הכל מתרחש במקביל: המרוץ לבחירות מתנהל בצמוד לפעילות בלתי פוסקת של אנשי התנועה למען בכיריה העצורים. השייח האשם עבד אל רחמן, דובר התנועה שכיהן בקדנציה הקודמת כממלא מקום ראש העיר, הוצב בראש הרשימה ועמו ניצבת רשימה ארוכה של פעילים המבקשים להתמנות לחברי מועצה. וכך, במקביל לפסטיבל ילדי אל אקצה, ארועי המהרג'אן, ותהלוכות תמיכה בסמוך לבית מעצר קישון בו נמצאים השייח סלאח וחבריו - נערכים במקביל לבחירות, בלעדיהם.

 

לדברי ראשי התנועה, סקרים שהזמינו מנבאים להם הצלחה של 75% מהקולות בבחירות לראשות העיר ו-65% אחוזי תמיכה ברשימה למועצה. "מאז המעצרים, הרחוב רק מחבק אותנו", אומר ל-ynet ג'ברין, עורך ביטאון התנועה.

 

באחד מבתי הקפה ברחוב מספרים בחיוך את הסיפור הבא: השר גדעון עזרא מהליכוד אמר יום לאחר המעצרים של ראשי התנועה, כי מבחנה יהיה בפסטיבל ילדי אל-אקצה שהתקיים בחודש אוגוסט האחרון, לפסטיבל הגיעו 30 אלף איש. לאחר מכן אמר השר עזרא כי המבחן יהיה באירועי המהרג'אן - שאליו הגיעו 80 אלף איש. " עכשיו הוא בטח מחכה שיפסידו גם בבחירות", צוחק אחד התושבים, ג'מאל מחמיד, "הם ינצחו בגדול - לפחות 80% תמיכה".

 

השייח סלאח, יש להדגיש, לא נעלם מהתודעה עקב שבתו בכלא. הוא מעורה היטב בנעשה ומקבל דיווחים מהשטח. מידי שבוע מתפרסמים מאמרים פרי עטו בביטאון התנועה. "הוא מודה לתושבים על התמיכה וקורא להם לצאת ולבחור בתנועה האיסלאמית", מספר ג'ברין, "עוד תראו שהאהבה וההערכה אליו תבוא לידי ביטוי בקלפי".

 

אם תשאלו באום אל-פאחם כיצד ניתן לתמוך באדם החשוד בתמיכה בארגון טרור כמו חמאס, תזכו לתשובה אחידה - לא מאמינים. "זו תנועה הומניטרית וכפי שהיא דאגה לתושבי אום אל פאחם היא ביקשה גם לתמוך ביתומים בשטחים. מה רע בכך?", אומר אחד התושבים. אחר טוען כי טרם נולדה תשובה פוליטית אמיתית לתנועה האיסלאמית: "אין מישהו אחר שיוכל לכהן כראש עיר ולעשות זאת טוב כמותם".

 

מתאחדים נגד התנועה

 

ההצלחה הזו של התנועה, למרות מעצר ראשיה, הביאה את שאר המפלגות הערביות להתאחד ולהתמודד כגוף אחד נגדה. ברשימה המאוחדת הנקראת "תחאלוף" חברים תנועת בני הכפר, חד"ש, בל"ד והאשם מחמיד, שכיהן לפני 15 שנה כראש העיר.

 

מזכיר תנועת בל"ד באום אל פאחם, מחמוד אדיב, מסביר: "הגענו למסקנה שאם נרוץ לבד לא נצליח לעשות את השינוי המיוחל. אולי ביחד כן נצליח". אדיב טוען כי האיחוד זוכה לתגובות חיוביות ברחוב. "האנשים רוצים שינוי, ואנחנו אופטימיים. הבחירות לדעתי יוכרעו על חודו של קול לכאן או לכאן".

 

בתנועה האיסלאמית לא חוששים מאובדן ההגמוניה. לדבריהם, סיכוייו של סעיד אגבריה, חבר תנועת בני הכפר והמועמד מטעם 'תחאלוף' לכהן כראש עיר - קטנים מאוד. השמועה הרווחת ברחוב היא שכלל המפלגות התאחדו נגד התנועה האסלאמית מאחר וידעו שכל אחת מהן בנפרד לא תעבור את אחוז החסימה. "הם מתאחדים כדי לא לעשות בושות לעצמם, כל אחד לחוד אפילו מנדט לא יקבל", אומר מחמיד.

 

בדרך החוצה עוצרים במסעדת 'אל באבור', שם מסביר הבעלים, עוסאם עבאס, למה בעצם התנועה האיסלאמית תמשיך להצליח: "הממסד הישראלי הזניח את המגזר הערבי והתנועה משלימה עבורם את החסר. הציבור בישראל חושב שמדובר בתנועה טרוריסטית. הם לא יודעים שזו תנועה ששמה לה למטרה לעזור - ועל כן תושבי העיר מוקירים לה תודה ויוסיפו לתמוך בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
עבד אל-רחמן. הוצב בראש הרשימה
צילום: אבי כהן
צילום: זום 77
שייח סלאח. במעצר, אבל מעורה בשטח
צילום: זום 77
צילום: ערוץ 10
הפגנות בעד שיחרור העצירים
צילום: ערוץ 10
צילום: מוטי קמחי
ראש העירייה העצור אגבריה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים