שתף קטע נבחר

יוזמת ז'נווה: נציג שוויץ בישראל זומן ל"שיחת נזיפה"

מנכ"ל משרד החוץ הביע בפני הנציג את "הסתייגות הממשלה ממעורבותה הפעילה של שוויץ לקידום ההבנות בזירה הבינלאומית", והדגיש: "היוזמה תכשיל את מפת הדרכים - שהיא התוכנית הלגיטימית היחידה". הנציג לא נשאר חייב: "אנחנו תמיד מקדמים הידברות בעולם". ביילין: "ניסיון הממשלה לדה-לגיטימציה להסכם - פגיעה במרקם הדמוקרטי"

במשרד החוץ התלבטו ארוכות כיצד להגיב לחסות השוויצרית שניתנת ליוזמת ז'נווה, שפורסמה לראשונה ב-ynet. בסמוך לפרסום היוזמה החליט שר החוץ, סילבן שלום, כי המדיניות תהיה להימנע מתגובה מדינית או מכל תגובה שאינה במישור הפוליטי, ואשר תעצים את כוחה של היוזמה. הרעיון היה להתייחס ליוזמה כשולית - בניגוד גמור לעיסוק התקשורתי הרב בנושא.

 

בימים האחרונים שונה הקו. שלום החליט לבקש ממנכ"ל משרדו, יואב בירן, לזמן את נציג שוויץ בישראל, קלוד אלטרמט, ולהביע בפניו מחאה דיפלומטית.

 

היום (ב') זימן בירן את הנציג (בהעדרו של השגריר, שנמצא בחו"ל), והביע את הסתייגות ישראל מ"מעורבותה הפעילה של שוויץ לקידום הבנות ז'נווה בזירה הבינלאומית". בירן הוסיף כי "ממשלת ישראל לא הסמיכה איש לעסוק בנושא זה. לפיכך, אין להבנות כל תוקף משפטי, ובכל מקרה - מדובר ביוזמה אחת מני רבות".

 

מנכ"ל משרד החוץ אמר שישראל תומכת בחזון הנשיא בוש וב"מפת הדרכים", שהיא התוכנית היחידה, לדבריו, אשר זכתה ללגיטימיות בינלאומית ומקובלת על כל הצדדים. "ישראל אינה רואה מקום ליוזמות חלופיות", אמר בירן, והזהיר: "מאמצים בינלאומיים שיושקעו לקידום הבנות ז'נווה, דוגמת הפעלתנות השוויצרית, עלולים לבוא על חשבון מפת הדרכים ולהביא להכשלתה".  

 

בירן ציין כי עמדת שר החוץ היא ש"יש ממשלה אחת שעוסקת בזה, וכל דבר אחר הוא וירטואלי בלבד". בנוסף אמר כי "הצד הפלסטיני לא הסמיך את חברי משלחתו להיכנס להתקשרויות מחייבות, וגם בין מנסחי ההבנות בצד הפלסטיני היו מי שחזרו בהם מהסוגייה המרכזית של זכות השיבה".

 

הנציג השוויצרי הגיב באומרו ש"אין לראות בפעילותה של שוויץ דבר חריג". לדבריו, "מדובר בחלק ממדיניות רציפה לסייע בשיחות שלום ובהידברות במקומות שונים בעולם". עוד אמר הנציג אלטרמט, כי הסיוע שהעניקה שוויץ ליוזמי ההסכם היה "טכני בלבד".    

 

השר לשעבר יוסי ביילין, מיוזמי ההבנות, אמר בתגובה: "על אף ניסיונות ממשלת הימין למנוע את הוויכוח על מהות הבנות ז'נווה ופריצת הדרך שהן טומנות לפתרון הסכסוך - הוויכוח הציבורי בישראל כבר החל. כל ניסיון לדה-לגיטימציה של יוזמת ז'נווה מהווה פגיעה במרקם הדמוקרטי של החברה הישראלית".

 

שר החוץ שלום התייחס היום לנושא: "מספר מדינות אירופיות מנסות לתמוך במסמך ז'נווה, פוליטית ופיננסית", אמר. "היה ניסיון להביא זאת להצבעה במועצת שרי החוץ של אירופה. זה נכשל לאחר שמספר מדינות סירבו לשתף עם העניין פעולה". ברומזו על צרפת ובלגיה, הוסיף שלום: "מסתבר שיש מדינות שמעוניינות לסייע פיננסית גם מעבר לכך".

 

בלגיה וצרפת מצידן הכחישו פרסומים, לפיהם התכוונו להציע מימון של 7 מיליון דולרים ליוסי ביילין עבור שיווק היוזמה וקידומה - כפי שטען שר החוץ בישיבת הממשלה. גורמים בלשכת השר אומרים כי "גם אם הדבר לא התבצע, הגיע לידינו מידע שישנה כוונה לעשות כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שלום. נזיפה בשוויץ
צילום: רויטרס
צילום: ג'רמי פלדמן
ביילין. כספים מבלגיה?
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: סי די בנק
"לא חריג". דגל שוויץ
צילום: סי די בנק
מומלצים