שתף קטע נבחר

גנרל חורף: האם הרשויות ערוכות?

רגע לפני שינחת עלינו גנרל חורף, בדק ynet את ההיערכות של הרשויות המקומיות בכמה מהמקומות המועדים להצפות, לקראת הגשמים הצפויים. האם גם השנה יחזרו על עצמן תמונות ההצפות כתוצאה ממערכות ניקוז לקויות? תמונת מצב

האם שוב נחזה השנה בתמונות של הצפות ברחבי הערים כתוצאה ממערכות ביוב כושלות? קצת לפני שגנרל חורף מגיע, בדק ynet את ההיערכויות בכמה מרשויות לקראת הגשמים, שמקצתם צפויים לפקוד אותנו כבר בסוף השבוע. בינתיים ההבטחות של הרשויות נראות יחסית מבטיחות, נשאר רק לחכות לרגע האמת.   

 

נהריה: לא רוצים לחזור לוונציה

 

את החורף האחרון לא ישכחו בנהריה. ב-29 בינואר השנה החלו לרדת גשמי זעף שהציפו את נהר הגעתון, הזורם במרכזה של העיר ובמרבית ימי השנה נחשב לנחל אכזב. לאחר 26 שעות רצופות של גשם הוצפו שתי שכונות בעיר וגובה המים הגיע לכמעט מטר וחצי. 10 מכוניות נתקעו במים ומספר אנשים נזקקו לחילוץ מבתים פרטיים. התמונה שהתגלתה לעיני התושבים היתה של ונציה נוסח נהריה.

 

העירייה השקיעה מאז רבות בשיפוץ מערכות הניקוז תוך הפניית אצבע מאשימה לרשויות שכנות שמזרימות שפכים לנהר הגעתון וגרמו להצפתו. בדומה לשנה שעברה ישנו גם הפעם חשש מפני עליית מפלס הים לעבר הבתים הפרטיים ובית הקברות הנמצאים בסמיכות אליו וגם שם ניסו בעירייה להיערך לתסריט הפסימי ביותר.

 

עכו: הוחלפו צינורות ניקוז 

 

רבים מתושבי העיר העתיקה בעכו סבלו בשנים האחרונות מהצפות בבתיהם הפרטיים. העירייה החלה במהלך להחלפת הצנרת הקיימת במקום כבר עשרות שנים, מהלך שלא הושלם במלואו אבל צפוי לצמצם את מספר מקרי ההצפה.

 

אחד המקומות המועדים לפורענות הוא אזור המגדלור הנמצא בחלק המערבי של העיר העתיקה וכבר הוצף בעבר. במקום נעשו עבודות לעצירת האפשרות כי הגשמים, בשילוב הגלים הגבוהים, יציפו בתי מסחר ואת הבתים הממוקמים בסמוך. במרכז העיר מוחלפים במהלך כל השנה צינורות הביוב ונבנות מערכות ניקוז בכל מקום בו סוללים את הכביש והמדרכות מחדש.

 

מוקד החירום של העירייה אמור לתת מענה לכל מצוקה, אולם בעירייה מבקשים להרגיע ומאמינים כי יצלחו את החורף בשלום.

 

כרמיאל: מערכת ניקוז מודרנית

 

בכרמיאל לא מתרגשים מהחורף. גם בשכונות הוותיקות של העיר הושלמו עבודות ניקוי פתחי הניקוז והביובים. ראש העירייה עדי אלדר אמר כי "כרמיאל היא עיר שתוכננה בקפידה. בכל הרחובות מותקנות מערכות ניקוז מודרניות שמותאמות גם לקליטת גשמים רבים והדבר מתייחס לשכונות החדשות והוותיקות כאחד".

 

מוסדות החינוך עברו בדיקה מדוקדקת ובעירייה בטוחים כי גם חורף קשה לא ימצא אותם לא מוכנים. מוקד החירום יתוגבר במהלך ימי חורף סוערים כדי לסייע במידה ובכל זאת יהיו תקלות שיחייבו פינוי או סיוע לקשישים או למשפחות.

 

שלומי: המים ילכו לים

 

בשלומי עסקו במהלך הקיץ בניקוי פתחי הניקוז כדי למנוע הצפת כבישים. בכל הנוגע לבתים הוותיקים והחדשים, ממהר ראש המועצה גבי נעמן להרגיע: "שלומי בנויה ברובה על גבעה והבתים מדורגים כך שכל המים למעשה יתנקזו מערבה לכיוון הים וסכנת ההצפה מזערית. פרט לכך פועל מאגר מים משותף לנו ולמועצה האזורית מטה אשר שמסוגל לקלוט עד מיליון קוב בתוכו. במהלך השנה הוא משמש לקליטת מי ביוב להשקיה ובחורף לקליטת גשמי הברכה", ציין נעמן.

 

עם זאת, נערכו בשלומי בדיקות במוסדות החינוך ובמוסדות הציבור כדי למנוע שם דליפות מהגגות או הצפות כלשהן.

 

תל אביב: מכינים את הסירות

 

ואלה הפעולות שנעשו למניעת שטפונות ברחבי העיר תל אביב השנה: פתיחת כ-7,000 קולטנים (פתחי ניקוז בצידי הדרך) והכנתם לקליטת מי הגשמים. תגבור על ידי משאיות ניקוז לפתיחת הקולטנים שיוצפו.

 

הכנת סירות הצלה מסוג "זודיאק" הערוכות לקראת פעילות הצלה במרכז "בני ברית". פתיחת שישה מרכזי הפינוי ברחבי העיר. הגברת מספר המוקדנים במוקד העירוני 106 מלבד זאת, משקיעה העירייה בעבודות תשתית. 

 

על פי העירייה, צנרת הביוב הוחלפה ב-164 רחובות באורך כולל של 50 ק"מ ובעלות של 120 מיליון שקלים. צנרת המים הוחלפה ב-183 רחובות באורך כולל של 64 ק"מ ובעלות של 65 מיליון שקלים. מערכת הניקוז הוחלפה ב-43 רחובות באורך של כ-14 ק"מ ובעלות של 55 מיליון שקלים. הקמת תעלת ניקוז מרכזית ביפו (פרדס דקא) בעלות של 35 מיליון שקלים.

 

המגזר הערבי: אין כסף, יש הצפות

 

בכל שנה חוזרת על עצמה אותה תמונה עגומה בכפרי הערבים והדרוזים בגליל המערבי. במועצה המקומית מג'דל כרום היו בשנה שעברה חמישה מקרי הצפה גדולים. מי הביוב והגשמים של הכפרים המזרחיים בענה ודיר אל אסד זורמים למג'דל כרום, מציפים את הרחובות ומותירים שוב ושוב את התושבים חסרי אונים.

 

הצפות נרשמו גם ברחובות המרכזיים של סכנין, דיר חנא ועראבה. בכפר מזרעה שליד נהריה עלה בשנה שעברה נחל בית העמק והציף חלקים גדולים בכפר.

 

ראשי הרשויות טוענים שמחסור במזומנים מצד משרדי הממשלה השונים מונע מהם לטפל בתשתיות הניקוז והביוב. השנה נראה כי מערכת הבחירות המקומית עשויה להיות עוד תירוץ לכך שאיש לא התכונן כראוי לחורף הקרב.

 

אשדוד: הסתיימו עבודות תשתית  

 

בעיריית אשדוד ערכו בימים האחרונים ישיבה בה השתתפו מנהלי האגפים, כדי להיערך לגשם הראשון. לפני כמה שנים הוצפו הרובעים הישנים בעיר וגרמו לחסימת נתיבי תנועה. לפיכך, השנה נערכו מבעוד מועד לחורף: במהלך הקיץ הסתיימו עבודות תשתית ברובעים הישנים ועל פי הערכת העירייה, הגשמים הראשונים לא יביאו לחסימת צירי תנועה או לשטפונות בעיר.

 

נתניה: בדיקות בפתחי הניקוז

 

בתחנות כיבוי האש בנתניה נערכו כבר לפני כשבועיים לקראת החורף, ערכו אימונים ובדקו את המשאבות למקרה שיהיו אזורים שיוצפו ויצטרכו להשתמש במשאבות לצורך חילוץ תושבים שייפגעו מהשטפונות בעיר. בעיריית נתניה נערכו לקראת החורף והתקיימו בדיקות במערכות פתחי הניקוז התת קרקעיים בעיר.

 

ראשל"צ: צוותי כוננות  

 

בימים האחרונים סיימו עובדי עיריית ראשון לציון את נקיונם של 4000 קולטי ביוב ומים שאמורים לקלוט את מי הגשמים. במקביל נערכה בדיקה של מערכות הניקוז בעיר והיא נוקתה כדי שלא יווצרו סתימות ולא יהיו הצפות.

 

בנוסף, לקראת סוף השבוע הגשום העמידה העיריה צוותי כוננים אשר יהיו אמורים לתת מענה ראשוני לכל מקרה של תקלה, הגם שבעיריה מעריכים שלא תהיה כזו.

 

מנכ"ל העיריה, גדי לידור, אמר כי "העיריה נערכה בהתאם, בכל האמצעים האפשריים, גם למקרה של גשמים חזקים שיירדו בסוף השבוע, למרות שמדובר בסיכוי קלוש. העמדנו צוותים מיוחדים אשר מיומנים לפעול במקרה של הצפות ותקלות אחרות כתוצאה מגשם חזק".

 

בהכנת הכתבה השתתפו חגי עינב, חנן גרינברג ואלי סניור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
מתכוננים
צילום: אפי שריר
ההצפות ישובו?
צילום: מאיר ושירי אלאלוף
מומלצים