שתף קטע נבחר

אין תחליף לחלב אם

השאלה שצריכה להתעורר בעקבות פרשת מחלת התינוקות שניזונו מרמדיה צמחית היא: להיניק או לא להיניק

מרגע שנודע החשד לבעיה ברמדיה הצמחית, הפנו אלי רבים את השאלה: האם לעבור למזון תינוקות על בסיס חלב פרה?

 

לחלב פרה איכויות מסוימות, והרכבו שונה מחלב אם. חלב זה עובר עיבוד תעשייתי, תוך ניסיון להפוך אותו לחומר נוח לשימוש, נמס בקלות וקרוב ככל האפשר לחלב אם. לעוסקים בתחום ברור כי אין סיכוי לקבל מוצר שמתקרב לחלב אם, גם באיכותו, וודאי בהרכבו: פחמימות, חלבונים, ברזל וכו'.

 

מנקודת מבט הוליסטית, החלב הוא לא רק הרכב של חומרים אורגניים, אלא גם בעל איכויות ייחודיות שאינן תלויות בכמות החלבון או הברזל שבו. לכן, חלק מהילדים הניזונים מתחליף חלב על בסיס חלב פרה מגלים קשיים שאינם מתבטאים בהכרח בתגובה אלרגית קלאסית. אני רואה זאת יום-יום בעבודתי הקלינית: תינוקות שסובלים מכאבי בטן, משינה לא רגועה, מאי-שקט ומנטייה תכופה לבכי. יש כמובן ילדים שמפתחים בעיות עור או נשימה כתוצאה מחשיפה לחלב פרה, ובמקרים אלה יש הסכמה כי מדובר בחשד לאלרגיה רחבה יותר, למרות שמנקודת מבט מחקרית הנושא דורש העמקה נוספת.

 

כל הילדים שסובלים מהתופעות הנ"ל זקוקים לתחליף חלב על בסיס צמחי או להידרוליזט של חלבון, ואין כל סיבה שבשל תהליך תעשייתי פגום הם לא יקבלו את המוצר שלו הם זקוקים.

 

עם זאת, השאלה שצריכה להתעורר בעקבות החשדות ברמדיה הצמחית היא השאלה האם להיניק או לא להיניק.

 

חלב אם הוא הדבר הטוב ביותר עבור התינוק, וברוב המקרים ניתן להתגבר על קשיי ההנקה בעזרת הדרכה מתאימה. למרות הדעה הרווחת שתחליפי חלב מהווים פתרון הולם להימנעות מהנקה - דבר זה אינו מתיישב עם המציאות.

 

מחקרים רבים הוכיחו כי חלב אם מונע סוכרת נעורים - ללא ספק מחלה קשה שאינה ניתנת לריפוי – ורק בשל עובדה זו הייתה צריכה כל אם לעשות מאמץ עילאי להיניק. ידוע גם כי חלב אם מונע אלרגיות ומחלות זיהומיות, ומשפר את התפתחות הילד הן ברמה הגופנית והן ברמה הקוגניטיבית. האם סיבות אינן מספיק חשובות כדי להעדיף הנקה?

 

אני מבין את האם שזה עתה ילדה, מרגישה חלשה וחסרת כוחות להתמודד עם משימת ההנקה. התפקיד של כולנו לעודד אותה ולתת לה את הכלים לאפשר הנקה בצורה קלה וחלקה. כפי שיש קורס הכנה ללידה, צריך לבנות קורס מקביל להכנה להנקה, שבו תקבל האם לעתיד הכנה על-ידי יועצת הנקה, שגם תלווה אותה בימים הראשונים לאחר הלידה, עד למצב שבו ההנקה תיכנס לשגרה.

 

יש תרופות הומאופתיות, צמחי מרפא וטיפולים רבים בתחום הרפואה המשלימה, שיכולים להגדיל את כמות החלב, למנוע סדקים בפטמות ולהקל על תחושת הגודש. מניסיון, אחוזי ההצלחה יפים.

 

המלצתי לכל הנוגעים בדבר: הגבירו את מאמצי ההסברה בעד הנקה והקלו ככל האפשר על האמהות הטריות. ולאימהות שבדרך: הכינו עצמכן מבעוד מועד לחלק חשוב בגידול הילד: ההנקה.

 

בהצלחה לכולן ואיחולי החלמה לתינוקות המאושפזים.

 

ד"ר מוטי לוי, האחראי על הרפואה המשלימה בשירותי בריאות כללית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
תינוק חולה. חלב אם - הדבר האמיתי היחידי
צילום: חן מיקא
מומלצים