שתף קטע נבחר

ערפאת: לא נחזור בנו מההכרה בישראל ובזכותה לביטחון

בישיבת המועצה המחוקקת ברמאללה, שאישרה את הממשלה החדשה בראשות אבו עלא, תקף יאסר ערפאת בחריפות את ישראל והאשים אותה בנגיסת אדמות הפלסטינים, שימוש באורניום מדולל ופגיעה במקומות הקדושים. עם זאת, הדגיש חלק נכבד מהנאום לכך שאין בכוונתו לחזור בו מהתחייבויות הפלסטינים

"ישראל פתחה במתקפה נגד ההנהגה ההיסטורית והנבחרת של העם הפלסטיני - אבל לא נחזור בנו מההכרה בה ובזכות העם הישראלי לחיות בביטחון וביציבות", כך אמר בצהריים (יום ד') יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אל מול המצלמות בבניין המועצה המחוקקת ברמאללה.

 

האירוע היה ההכרזה הרשמית על הממשלה הפלסטינית החדשה, בראשות אחמד קריע (אבו עלא), ששודרה בשידור חי לכל רחבי העולם. למעלה מ-65 חברי מועצה מתוך 84 השתתפו בדיון - העזתיים שבהם באמצעות קשר וידאו, לאחר שישראל סירבה לתת להם אישורים. בהצבעה תמכו 48 מחברי המועצה בממשלה החדשה, 13 חברים התנגדו וחמישה נמנעו.

 

אחרי הקראת שמותיהם של השרים, פתח ערפאת בנאום ארוך נגד ממשלתו של אריאל שרון - אבל תוך הדגשה לחשיבותו של תהליך השלום ונטישת האלימות (גם בחמאס התבטאו היום בזכות "הודנה" חדשה).

 

 יו"ר הרשות גינה בחריפות את בניית גדר ההפרדה שאותה כינה "חומת ברלין חדשה וגזענית", ואמר כי רק תלבה את האלימות. הוא טען כי ההתנחלויות ממשיכות לנגוס באדמות הפלסטינים. "סרטן ההתנחלויות מבקש לנגוס מירושלים מכל ארבעת כיווניה", אמר ערפאת, וטען כי ישראל פוגעת גם במקומות הקדושים לנוצרים בבירה.

 

ערפאת שב על ההאשמה לפיה צה"ל עושה שימוש בפגזים ובהם אורניום מדולל, ואף נופף אל מול המצלמה "מסמך אמריקני" המוכיח זאת, לטענתו.

 

הוא שיבח את האזרחים הפלסטינים בעזה ובגדה, וכינה את העיר רפיח "רפיח-גרד", תוך השוואה לעמידתם של החיילים והאזרחים הרוסים בסטלינגרד במצור מול הנאצים במלחמת העולם השנייה. הוא שב על המחויבות לזכות השיבה ולמדינה פלסטינית ואמר כי "מי שלא חפץ בכך - שישתה את מימי ים המלח".

 

תמיכה מרומזת בהסכם ז'נווה?

 

ועם זאת, הקדיש יו"ר הרשות חלק נכבד מנאומו לפנייה לדעת הקהל הישראלית, וטען כי "ממשלת ישראל מפיצה שמועות לפיהן איננו רוצים שלום. זה לא נכון. אני אומר לדעת הקהל בישראל - הכרנו בישראל בעבר ואנחנו לא מתחרטים על כך. לעם בישראל יש זכות לחיות לצידו של העם הפלסטיני בביטחון ויציבות".

 

הוא אמר כי ההנהגה הפלסטינית מגנה כל אלימות נגד אזרחים, והדגיש כי הפלסטינים מקבלים את תוכנית מפת הדרכים הקוראת "לצאת ממערבולת הדמים באמצעות משא ומתן".

 

ערפאת אף הביע תמיכה מרומזת בהבנות ז'נווה: "אני מברך על המפגשים שמתקיימים עם כוחות השלום בישראל, כדי להגיע להבנות ולהסכמים שיקדמו את תהליך השלום".

 

על הממשלה החדשה, אמר יו"ר הרשות כי "לא תחסוך מאמץ לחידוש הדיאלוג הלאומי ותסתייע בכל תומכי השלום בעולם, כדי לחזור לדרך ההידברות המדינית". ערפאת טעה בפנייתו וכינה את אבו-עלא "ראש ממשלת ישראל", לקול צחוקם של חברי המועצה.

 

אבו עלא: אפעל לבחירות חדשות

 

ראש הממשלה, אבו עלא, שדיבר לאחר מכן, בירך בנאומו את העם הפלסטיני בשטחים ובפזורה על "עמידתו האיתנה נגד הכיבוש והדיכוי הישראלים". הוא הזכיר בכירים פלסטינים הכלואים בישראל כמו מרואן ברגותי ועוסאם חאדר ואמר  כי נושא האסירים יהיה נושא מרכזי על סדר יומה של ממשלתו.

 

הוא הבהיר: "קיבלתי את המינוי להקמת ממשלה פלסטינית על בסיס בחירת השלום כבחירה אסטרטגית, על בסיס ההסכמים החתומים וזכויות העם הפלסטיני להקמת מדינה עצמאית".

 

אבו עלא הוסיף ואמר כי יפעל לקיום בחירות חדשות - כלליות ולנשיאות - בחודש יוני 2004. הוא קרא לישראל ולקהיליה הבינלאומית לאפשר את קיום הבחירות.


פורסם לראשונה 12/11/2003 11:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
ערפאת. ניפנף במסמך אמריקני
צילום: CNN
צילום: רויטרס
אבו עלא. האסירים בראש
צילום: רויטרס
מומלצים