שתף קטע נבחר

שרון: אם הטרור ייעצר - נפסיק את ההתנקשויות

לקראת חידוש המגעים בין ישראל לרשות, מפרסם המגזין "ניוזוויק" ראיונות עם שני ראשי הממשלות. הם מנסים להסביר מדוע נכשל סבב המגעים הקודם, ואלו לקחים יש להפיק. ובעוד זה מאשים את ערפאת וזה את פעולות צה"ל, השורה התחתונה זהה: יחד, אפשר להניע מחדש את התהליך

"אבו עלא הוא פוליטיקאי חכם, ואני סבור שיוכל לתפקד בצורה טובה יותר מזו של קודמו, אבו מאזן". כך אומר ראש הממשלה, אריאל שרון, בראיון לשבועון האמריקני "ניוזוויק".

 

המגזין מפרסם הבוקר (יום א') שני ראיונות, שנערכו השבוע בנפרד - האחד עם ראש הממשלה שרון והשני עם עמיתו הפלסטיני, אחמד קריע (אבו עלא), כאשר על הפרק: חידוש המגעים בין ישראל לרשות, ופגישה קרובה בין שני המנהיגים - ככל הנראה כבר בשבוע הבא.

 

שרון: אפשר להתקדם עם אבו עלא 

 

ראש הממשלה שרון מסביר בראיון היכן לדעתו נכשל אבו מאזן, קודמו של אבו עלא בתפקיד: "הוא נאלץ לפרוש משום שערפאת חתר תחתיו, ומשום שבמקום להילחם בארגוני הטרור, הוא ניסה להגיע אתם להבנות".

 

בתשובה לשאלה האם אבו עלא צפוי לפעול אחרת, השיב שרון: "על-סמך הצהרותיו, התשובה היא לא. אך אין לייחס חשיבות יתר להצהרות. מה שקובע זה הפעילות בשטח".

 

ראש הממשלה מצהיר כי הוא מעוניין להניע קדימה את התהליך המדיני, ולעשות זאת בשלושה שלבים - בהתאם ל"מפת הדרכים". השלב הראשון, הוא מבהיר, חייב להיות הפסקה מוחלטת של הטרור, לאחר מכן תוקם מדינה פלסטינית בגבולות זמניים, ורק לבסוף ייקבעו גבולות הקבע. אחד התנאים ההכרחיים להתקדמות בתהליך, אומר שרון, הוא איחוד של כל מנגנוני הביטחון תחת סמכותו של ראש הממשלה ברשות, והוצאתם מידי ערפאת.

 

את אבו עלא מכנה שרון "פוליטיקאי חכם, שמסוגל להצליח היכן שנכשל קודמו". הוא מוסיף: "אני מכיר אותו זה שנים רבות, ואין לי שום בעיה איתו".

 

ראש הממשלה חזר בראיון על מחוייבותו לקבל "החלטות קשות" כדי להעניק תקווה לעם בישראל, אך מסרב להתחייב לצעדים קונקרטיים, ובהם נסיגה מרצועת עזה או פינוי נצרים. לצעד אחד מוכן שרון להתחייב: "אם פיגועי הטרור ייפסקו, לא יהיה צורך בהמשך פעולות הסיכול הממוקד" - הקוד בו משתמשת מערכת הביטחון להתנקשויות בפעילי טרור פלסטינים.

 

אבו עלא: עם קצת עזרה מישראל, נצליח

 

לראש הממשלה הפלסטיני גרסה שונה לנסיבות שבעטיין נכשל קודמו בתפקיד: "הבעיה אינה בערפאת, אלא בישראל", הוא מצהיר. את אבו מאזן מכנה אבו עלא "איש טוב שעשה ככל יכולתו", אך לדבריו, ממשלת ישראל לא סיפקה את הסחורה, ולא יצרה אווירה נוחה יותר למגעים, או הקלות כלפי האוכלוסייה הפלסטינית.

 

אבו עלא נשאל לחלקו של ערפאת בהכשלת הממשלה הפלסטינית הקודמת. הוא השיב: "יאסר ערפאת הוא בן-אדם. הוא נשיאנו הנבחר, אך הוא נתון למצור מתמשך. הוא לא היה מרוצה ממשלתו של אבו מאזן והוא לא יהיה מרוצה גם מזו שלי, אם המצב יישאר כפי שהוא עכשיו. לכן, אחד הדברים הראשונים שעל ממשלת ישראל לעשות זה לשנות את תנאיו: הם חייבים לאפשר לו לצאת לרצועת עזה ולחו"ל".  

 

ראש הממשלה הפלסטיני דורש מישראל לנקוט לאלתר במספר צעדים נוספים: הפסקת ההתנקשויות, הרס הבתים והפעולות בעומק השטח הפלסטיני, הסרת מחסומים ושחרור אסירים. הוא מוכן להתחייב מצדו לרדוף מבצעי פיגועים, אם וכאשר יתרחשו. "אנחנו נעניש אותם", הוא אומר, "בעם הפלסטיני מעוניינים לתת סיכוי לתהליך".

 

בתשובה לשאלה האם בכוונתו לפעול להעברת מנגנוני הביטחון לסמכותו, כנדרש במפת הדרכים, השיב אבו עלא: "מפת הדרכים איננה התנ"ך. אני מדווח לערפאת ויודע כיצד לפעול מולו. הוא מצדו סומך עליי, ועם קצת תמיכה מישראל ומארצות-הברית - אני סבור שנוכל להצליח".

 

את שרון, שותפו החדש-ישן לתהליך המדיני, מתאר אבו עלא כ"איש חם בפגישות אחד-על-אחד, אך אדם לא קל".       

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"איש חם, אבל קשה". שרון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
"היכרות של שנים". אבו עלא
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
"יודע להסתדר איתו". ערפאת
צילום: איי פי
מומלצים