שתף קטע נבחר

"ישראל לא יכולה לוותר על העסקת זרים בסיעוד"

מצד אחד צמצמה הממשלה את אפשרויות האשפוז עבור קשישים וחולים כרוניים שזקוקים לו. מנגד, צמצמה את האישורים הניתנים להעסקת זרים. "קו לעובד" מאשים את הממשלה בכך שהיא מאלצת אזרחים להעסיק זרים בתנאי עבדות ובאופן לא חוקי

מרכז המחקר והמידע של הכנסת מעריך, כי ישראל אינה יכולה לוותר על העסקת עובדים זרים בתחום הסיעוד, אחרת "תעמוד לפני שוקת שבורה בטיפול בקשישים, מאחר שלא דאגה לפתרונות חלופיים", כך נמסר היום (א').

 

מנגד, מאשים ארגון "קו לעובד" את הממשלה בהתנערות מהקשישים ומהנכים, שנאלצים להעסיק מהגרי עבודה, בתנאים בלתי אנושיים ובניגוד לחוק.

 

מרכז המחקר והמידע הכין סקירה בנושא העסקת עובדים זרים בתחום הסיעוד עבור יו"ר ועדת העבודה והרווחה בכנסת, ח"כ שאול יהלום (מפד"ל), לקראת דיון משותף של ועדת העבודה והרווחה ושל הוועדה לנושא עובדים זרים בכנסת. לפי נתוני המרכז, בחודש דצמבר 2002, ענף הסיעוד היה לענף העיקרי המעסיק עובדים זרים בהיתר. 41 אחוז מההיתרים באותו חודש ניתנו לענף הסיעוד עבור 39,000 עובדים.

 

לנתונים אלה יש להוסיף עוד כ-15,000 עד 30,000 עובדי סיעוד לא חוקיים. בשנים 1995 עד 2001 גדל מספר העובדים הזרים בסיעוד בהיתר פי שבעה. 42 אחוז מהעובדות בסיעוד, נכון לשנת 2000, הן מהפיליפינים. 13 אחוז מרומניה ועשרה אחוז מחבר המדינות.

 

האחריות לטיפול בקשיש כבר אינה של המדינה

 

נתוני המרכז מצביעים על כך שהמדינה החליטה לצמצם את מספר המיטות לאשפוז קשישים לטווח ארוך, וכיום מאושפזים רק ארבעה אחוז מהקשישים בטיפול ארוך טווח, שיעור נמוך ביחס למרבית מדינות מערב אירופה.

 

מדיניות זו ננקטת בגלל העלות הגבוהה של אשפוז לטווח ארוך. הצמצום במתן פתרונות מוסדיים העביר את האחריות למתן פתרונות לטיפול בקשיש אל המשפחות והקהילה.

 

מכורח הנסיבות התפתחו בארץ שני פתרונות. הראשון, מטפלות בית ישראליות, המטפלות בקשישים מכח חוק ביטוח סיעוד, עד כ-16 שעות ביממה. השני, טיפול סביב השעון, באמצעות העסקת עובדים זרים. מסקנת המרכז: "אין בישראל כח אדם לטיפול אינדיבידואלי של 24 שעות ביממה בקשישים".

 

ח"כ יהלום: הפיתרון הטוב ביותר הוא עובדים זרים

 

בעקבות נתונים אלו אמר ח"כ יהלום כי "הפתרון הטוב, היעיל והזול ביותר לטיפול בקשישים הדורשים סיוע של 24 שעות ביממה הוא העובדים הזרים. כל טיפול אחר לקשישים אלו הוא דמיוני. הוא ייקר את השירות פי כמה ויחייב את המדינה בהוצאות השתתפות שאינה יכולה לעמוד בהן, או בבניית מוסדות לטיפול בקשישים, שאף הם עולים ממון רב".

 

"קו לעובד" מאשים את הממשלה כי החלטתה על סגירת בתי חולים סיעודיים היא צעד נוסף בהתנערותה מחובותיה כלפי הקשישים והנכים בחברה.

 

"חולי אלצהיימר, לדוגמא, זקוקים להשגחה צמודה במשך 24 שעות ביממה. בכל מדינה אחרת בעולם המערבי, הם יאושפזו בבתי חולים מיוחדים.

בישראל יועסק סביבם 24 שעות ביממה מהגר עבודה. רק חפיפת אינטרסים בין הממשלה המבקשת להתנער מאחריות, וחברות כח האדם הגורפות הון מיבוא מהגרי עבודה, והמשפחות הנאלצות להעסיק עובדים בתנאים לא אנושיים של 24 שעות, יכלה ליצור את המיתוס ש'עובדים ישראליים לא יכולים לעבוד בענף הסיעוד'".

 

קו לעובד: לחזור להעסקה נורמלית

 

"קו לעובד" קובע, כי רק ניצול המצוקה של מהגרי העבודה מאפשר את העסקתם בצורה זו. "משפחות ישראליות שיכלו להעסיק עובדים ישראלים בפחות מ-24 שעות ביממה מעדיפות העסקה זו המשחררת אותם כליל מעול הקשיש, ומאפשרת במקרים רבים גם לנצל את העובד מעבר לתנאי ההיתר".

 

הארגון קרא לממשלה לחזור להעסקה נורמלית בענף הסיעוד, בפחות שעות או במשמרות, מה שיאפשר גם לעשרות אלפי ישראלים למצוא את פרנסתם בענף זה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מעצר עובדים זרים. קו לעובד מאשים הממשלה
צילום: שאול גולן
צילום: סבסטיאן שיינר
עובדות סיעוד. הענף העיקרי המעסיק זרים (ארכיון)
צילום: סבסטיאן שיינר
הפגנה נגד גירוש עובדים (ארכיון)
מומלצים