שתף קטע נבחר

המשבר סביב הרבנים הראשיים נפתח מחדש

שעות ספורות לאחר שנראה היה כי הושגה פשרה, והצדדים כבר בירכו על המוגמר, חזרה בה המפד"ל מהסכמתה לסעיפי ההסכם, ושבה לאיים: "במצב הנוכחי, לא נוכל להישאר בממשלה". סלע המחלוקת: תקצוב המועצות הדתיות עם פירוק משרד הדתות. את הצעת הפשרה של מנכ"ל משרד רה"מ כינו בסיעה "מריחה גדולה"

המשבר הקואליציוני סביב פירוק המועצות הדתיות והעברת בתי-הדין הרבניים למשרד המשפטים נפתח הערב (יום ב') מחדש, שעות ספורות לאחר שנדמה היה כי נפתר בדרך של פשרה.

 

בשעות הצהריים הודיעו ראשי המפד"ל כי "אפשר לחיות עם הפשרה". אולם הסיעה חזרה בה מכל הסיכומים שהושגו, והודיעה כי במצב הנוכחי, לא תוכל להישאר בממשלה. "מדובר במריחה אחת גדולה של משרד ראש הממשלה לפתרון המשבר", כך כינו בסיעה את הצעות הפשרה שהעלה מנכ"ל משרד רה"מ, אביגדור יצחקי.

 

סלע המחלוקת כעת הוא תקצוב המועצות הדתיות והאלטרנטיבה למשרד הדתות. סיעת המפד"ל בחנה את צעדי פירוק משרד הדתות, וקבעה כי "עד כה לא נעשה שום צעד חיובי כדי למצוא אלטרנטיבה רצינית לסיפוק שירותי הדת היהודיים". המפד"ל שבה והחליטה כי אם נושא לא ייפתר עד ההצבעה על חוק התקציב, לא תוכל לשאת באחריות הקואליציונית, ותפרוש מן הממשלה.

 

הסביר יו"ר המפלגה, השר אפי איתם: "פירוק משרד הדתות, עליו הסכמנו, מתבצע בצורה רשלנית וחובבנית ועלול להביא להרס ולהפסקת התמיכה של המדינה במוסדות התורה. ועדת היישום שאמורה לדון בכך עדיין לא התכנסה ולו פעם אחת. בשנת התקציב הקרובה תישאר ישראל ללא שירותי דת בסיסיים".

 

יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ שאול יהלום, אמר כי ההצעה שהגיש יצחקי "התגלתה כגרועה". לדבריו, "איש לא דואג לתחומי הטיפול של משרד הדתות. המועצות הדתיות מתוקצבות לשנת 2004 ב-50 אחוזים פחות, הישיבות מתוקצבות בתת-תקציב, לא מדברים עם עובדי המשרד. חמישה שבועות בלבד לפני ההצבעה במליאת הכנסת על קריאה שנייה ושלישית על תקציב המדינה, ועדיין שום דבר לא מסודר".

 

מנגד, מקור בכיר בפמליית ראש הממשלה ברומא אמר ל-ynet כי מסתמנת פשרה שמקובלת על כל הצדדים בנושא הרבנים וסמכויותיהם. בעניין בתי הדין הרבניים, לדבריו, נותרו מספר סעיפים שעדיין מצריכים ליבון. בשבוע שעבר התקיימה פגישה שהוגדרה "חיובית מאוד", בה השתתפו יו"ר שינוי לפיד, מזכיר הממשלה, ח"כ רוני בריזון, מנכ"ל הרבנות הראשית והיועצים הראשיים של משרדי הדתות והמשפטים.

 

הרבנים הראשיים הסכימו לפשרה

 

מוקדם יותר היום קיבלו הרבנים הראשיים יונה מצגר ושלמה עמר את הצעת הפשרה של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, לפיה מינוי דיינים לבתי הדין הרבניים יעשה תוך הסכמה מלאה בינם לבין שר המשפטים, יוסף לפיד.

 

סיעות המפד"ל ושינוי הודיעו כי הפשרה מקובלת עליהן. ההצעה סיימה לכאורה את המשבר הקואליציוני שפרץ סביב פירוק משרד הדתות והעברת האחריות על בתי הדין הרבניים למשרד המשפטים. לפי הפשרה שהוצעה, מעמדם של הרבנים הראשיים יהיה כשל נשיא בית משפט עליון: שר המשפטים יהיה חייב לקבל את הסכמת הרבנים הראשיים כדי למנות דיינים, כפי שהוא חייב לקבל את הסכמת בית המשפט העליון למינוי שופטים.

 

עוד צויין בהסכם הפשרה, כי הרבנות הראשית תהיה יחידת סמך נפרדת במשרד ראש הממשלה או במשרד המשפטים, על פי החלטת הרבנים שתתקבל בקרוב; השר יתייעץ עם הרבנים וכן תיבחן הצעה להסדיר את הרבנות כרשות המעוגנת בחוק.

 

בתי הדין הרבניים, בשונה מהרבנות, יפעלו תחת אחריות משרד המשפטים. זימון הוועדה למינוי דיינים יעשה בתיאום מלא בין השר לפיד (שינוי) לנשיא בית הדין הגדול, הרב שלמה עמר. אם יתגלעו ויכוחים או מחלוקות על נחיצות הכינוס - יכריעו חברי הוועדה.

 

הרבנים הראשיים קיבלו את הסכם הפשרה כברירת מחדל. "קיבלנו את הסכם הפשרה בשמחה, אך זהו עדיין לא פתרון מושלם", אמר הרב מצגר בתגובה. "חשוב לסגור את כל הקצוות בחוק על מנת שהזכות להטיל וטו על מינוי דיינים תישאר בידי הרבנים".

 

כאמור, שעות ספורות לאחר קבלת ההסכם - הודיעה המפד"ל על נסיגה ממנו. הצדדים ממתינים לשובו של המנכ"ל יצחקי מאיטליה, שם הוא נמצא בביקור עם ראש הממשלה. שרי המפד"ל אף ייפגשו בימים הקרובים עם ראש הממשלה עצמו.


פורסם לראשונה 17/11/2003 14:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
"ההצעה התגלתה כגרועה". יהלום
צילום: מיכאל קרמר
צילום: דן בלילטי
הייתה פשרה. הרב יונה מצגר
צילום: דן בלילטי
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מחכים שיחזור מאיטליה. יצחקי
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אלכס קולומויסקי
תיאום מלא. השר לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים