שתף קטע נבחר

ועדת החינוך שוקלת לסגור שלוחות האוניברסיטאות הזרות

המועצה להשכלה גבוהה התלוננה על כך שאין ביכולתה לבדוק אם תוכניות הלימודים בשלוחות זהות לתוכניות באוניברסיטאות האם. נציגי השלוחות, לעומת זאת, טוענים שמערימים עליהם קשיים

ועדת החינוך של הכנסת בוחנת אפשרות לסגור את שלוחות האוניברסיטאות הזרות הפועלות בארץ. היום (ג') התקיים בוועדה דיון בנושא, בעקבות תלונות של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) כי היא אינה יכולה לבדוק אם תוכניות הלימודים בארץ מתאימות לתוכניות הנלמדות באוניברסיטאות האם. במקביל טענו נציגי השלוחות כי המל"ג מערים קשיים במתן אישורים.

 

האישור לפתיחת השלוחות ניתן לפי חוק שחוקק לפני כשש שנים, במסגרתו הוסמך המל"ג להעניק רשיונות להפעלת שלוחות, אך לא לפקח עליהן אקדמית. תחום הלימודים בשלוחות זכה לפריחה ותלמידים רבים, ביניהם עובדי ציבור, למדו בשלוחות, כדי לקבל תואר שיעניק להם תגמול השתלמות קבוע במשכורת. לאחרונה עלתה לכותרות פרשת שלוחת אוניברסיטת לטביה בישראל, שעל פי החשד, העניקה תארים אקדמיים פיקטיביים.

 

הוועדה תבדוק אם מוצדק שיהיו שלוחות 

 

"האם מוצדק שיהיו בארץ שלוחות?", שאל בדיון יו"ר ועדת החינוך, ח"כ אילן שלגי. "יש לנו מכללות רבות בארץ, ויש עליהן פיקוח של המל"ג. מה שהוועדה מתכוונת לבדוק זה מספר אפשרויות – האחת, לסגור את השלוחות, בגלל שלמל"ג אין אמצעי לפקח עליהן, והחוק לא מחייב אותן בפיקוח אקדמי. אפשרות שנייה היא לצמצם את מספר השלוחות לכעשר, שיגיעו מאוניברסיטאות ממדינות מתקדמות, בהן יש מחקר אקדמי מפותח. האפשרות השלישית היא להפוך את השלוחות למכללות ישראליות בפיקוח המל"ג, כפי שהיא מפקחת על המוסדות להשכלה גבוהה בארץ".

 

גם אם תתקבל ההחלטה לסגור את השלוחות הזרות, אמר ח"כ שלגי, הסטודנטים שלומדים בהן לא ייפגעו ויוכלו לסיים את תאריהם.

 

נציגי השלוחות: זו לא מדינת קרטל

 

נציגי השלוחות בדיון התרעמו על הדברים. "אנחנו לא מתנגדים לפיקוח וביקורת של המל"ג, וגם לא לפיקוח אקדמי, אך לשם כך צריך להיות שינוי בחקיקה. הדיון בוועדה היה צריך להיות בנושא כללים להפעלת השלוחות, וגלש להתלהמות נגדן. מדינת ישראל אינה מדינת קרטל", אמר אבי ביטן, הבעלים והמנכ"ל של שלוחת אוניברסיטת דרבי האנגלית בישראל.

 

"בעבר פעלו בארץ כ-43 שלוחות אך כעת נותרו רק חמש פעילות, המייצגות גופים אוניברסיטאיים גדולים מבריטניה וארה"ב. לקבוע שהאוניברסיטאות מחו"ל העומדות מאחורי השלוחות אינן ברמה, זה שחצני ויומרני. אנשים שוכחים שמרבית מהסגל האקדמי בישראל עשה בחו"ל את התארים שלו. אני מייצג שש שלוחות של דרבי בעולם, ביניהן בשוודיה, אוסטריה, הולנד ויוון. שם אנחנו מתקבלים בברכה, ואי אפשר להגיד שהן לא מדינות מפותחות".

 

ביטן ציין שבוגרי שלוחת דרבי אינם נופלים בהישגיהם מבוגרי האוניברסיטאות בארץ. "אם הייתי מקבל תקצוב כמו שמקבלים המוסדות הישראליים, הייתי מלמד בשלוחה בחינם. השלוחות שקופות לכל ביקורת עניינית. אם יש סטודנטים שמוכנים לשלם שכר לימוד גבוה יותר כדי ללמוד בשלוחות, זה מעיד שיש לכך מקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
הסטודנטים יוכלו לסיים את התואר (ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
יש מכללות רבות בארץ. ח"כ שלגי
מומלצים