שתף קטע נבחר

בג"ץ הורה לשדר פרסומת על "הסכם ז'נווה"

למרות התנגדותם של רשות השידור והרשות השנייה, קבע הרכב השופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק כי יש לשדר את הפרסומת, אולם ללא המשפט "אתם תשפטו בעצמכם". ההסכם הופץ השבוע בדואר לאזרחי ישראל

הרכב של שלושה שופטי בג"ץ, בראשות נשיא בית המשפט, השופט אהרון ברק, הורה הבוקר (יום ד') לרשות השידור לשדר את הפרסומת של יוזמי "הסכם ז'נווה".

 

הרכב השופטים הוציא צו מוחלט המורה לרשות השידור לשדר את הפרסומת. בג"ץ גם קבע את נוסח הפרסומת, בזו הלשון: "מיום ראשון נשלחת לכל בית בישראל הצעת הסכם ז'נווה. עותקים של ההסכם, על כל פרטיו, יחולקו לכל בית בישראל על-ידי רשות הדואר". השופטים קבעו כי יש לשנות את נוסח המשפט "אתם תשפטו בעצמכם", שהופיע בפרסומת.

 

ההרכב, שכלל גם את השופטים יעקב טירקל ואסתר חיות, ייתן את נימוקיו לפסק הדין בנפרד.

 

העותרים, "ח.ל. חינוך לשלום בע"מ", פנו לבג"ץ לאחר שרשות השידור הפסיקה את שידור הפרסומת אודות חלוקת ההסכם בתיבות הדואר, וזאת לאחר שכבר שודרה מספר פעמים ביום רביעי שעבר.

 

בא כוחם של העותרים, עו"ד דב חנין, טען בבג"ץ כי רשות השידור משדרת פרסומת המעודדת ביקורים ביישוב היהודי בחברון, השנוי במחלוקת פוליטית ואידיאולוגית, ומנגד פוסלת את הפרסומת לחלוקת הסכם ז'נווה, למרות שנוסח הפרסומת היה אינפורמטיבי בעיקרו, לדבריו.

 

מטעם רשות השידור, טענה עורכת הדין גיתית שריקי כי זמן הפרסומת ברשתות ב', ג' ויתר רשתות קול ישראל אינו המקום המתאים לפרסומות בנושאים פוליטיים, ויש חשש כי "בעל המאה יהפוך לבעל הדעה", כלומר, גופים להם משאבים כלכליים יכתיבו את אופי הפרסומות.

 

"לבער הפוליטיזציה ברשות השידור"

 

מטה יוזמי הסכם ז'נווה בירך על פסיקת בג"ץ וקרא לרשות השידור להפיק את הלקחים הנדרשים ולבער מתוכה את ניסיונות הפוליטיזציה. 

 

מנהל הקמפיין, דרור שטרנשוס, אמר כי הבג"ץ הוכיח ש"הפסקת התשדיר היתה סתימת פיות ופגיעה בחופש הביטוי. נעשה כל מאמץ לשכנע את הציבור לקרוא את מסמך ז'נווה במלואו ולדון בו לגופו של עניין".

 

ח"כ עמרם מצנע, מיוזמי ההסכם, בירך: "ההחלטה מוכיחה שמי שפועל בניגוד לחוק הם לא החותמים, אלא הממשלה שאינה בוחלת בשום אמצעים לסתום פיות ואוזניים. חבל שהממשלה מזלזלת באינטיליגנציה של אזרחי ישראל וחושבת שבאמצעות הורדת התשדיר היא תוכל להתחמק מהשאלה מדוע אין ביטחון". 

 

ואילו בסיעת האיחוד הלאומי אמרו מנגד כי "בשורת ההחלטות האחרונות הוציא עצמו בג"ץ מחוץ לקונצנזוס הציבורי ובכך הוא מסכן לא רק את הדמוקרטיה - אלא את עצם קיומה של המדינה בתנאי המלחמה הנוכחיים. אין מנוס מלהגדיר מחדש את סמכויות העליון ואת שיטת בחירת השופטים".

 

שר הבריאות, דני נווה, פנה למנכ"ל הליכוד בבקשה לקיים דיון בוועידת הליכוד הקרובה בעניין הסכם ז'נווה. נווה אומר: "הליכוד חייב להתנגד להסכם, ולומר את דברו בעניין ההבנות שפוגעות באינטרסים הביטחוניים והמדיניים של ישראל".

 

ואילו השר עוזי לנדאו טוען: "בפסיקתו, הופך בית המשפט להיות מנותק ותלוש. פסיקת בג"ץ תאפשר לממשלות זרות, באמצעות העברת כספים, להתערב ולשבש את מדיניות החוץ של ישראל. לא ייתכן שבג"ץ ייתן לכך סיוע. יש להצטער על ההחלטה, המצטרפת להחלטתו בנושא 'ג'נין ג'נין'. בכך מוציאים עצמם השופטים מן הקונצנזוס".

 

המסמך להסדר הקבע, כפי שנוסח על-ידי בכירים בשמאל הישראלי ובציבור הפלסטיני, חולק השבוע באמצעות הדואר לכל בתי האב בישראל. עלות המבצע: שלושה מיליון שקלים - כספי תרומות.


פורסם לראשונה 19/11/2003 08:41

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
השופט ברק. לפרסם
צילום גלי תיבון
צילום: ג'רמי פלדמן
ביילין, מיוזמי ההסכם. התשדיר אושר
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: אתר הכנסת
מצנע. הממשלה סתמה פיות
צילום: אתר הכנסת
מומלצים