שתף קטע נבחר

לראשונה בירושלים: מכירה פומבית של נכסי נדל"ן

וילות מפוארות בנות שמונה ועשרה חדרים ודירות באזורי יוקרה נמכרות לכל המרבה במחיר. הכוכב הגדול: המיתון, שבגללו רוב ההצעות אינן מגיעות אפילו למחיר המינימום

יום ראשון, שמונה בערב, מאות אנשים מתכנסים בתוך אולם קטן במלון שרתון פלאזה כדי לצפות באחד המחזות המעניינים ששוק הנדל"ן יכול להציע: רכישת נכסים במכירה פומבית. השיטה פשוטה: במקום לעבור דרך מתווכים ולפרסם מודעות בעיתונים, בעלי הנכסים מפרסמים את הבתים בקטלוג מהודר המחולק למשתתפים. למעשה, החוברת נשלחת לכל מתעניין בדואר או באינטרנט. במקביל הם מודיעים לחברה המארגנת, אקסל, מהו מחיר המינימום, והמכירה מתחילה.

הקהל מורכב בעיקר מסקרנים ומאנשי נדל"ן שבאו לראות איך אפשר לעשות זאת אחרת. בין הנוכחים גם אנשי עסקים יהודים מצרפת ומארה"ב המקווים לרכוש בית בעיר הקודש.

 

הקרב על הולילנד

 

הכרוז פותח את האירוע בסערה ומכריז על וילה בת תשעה חדרים בקיסריה. יחידת הדיור המפוארת במרכז הארץ אמנם אינה משוש לבם של כל יהודי התפוצות, אבל מסתבר שחלקם מוכנים לוותר על האוויר הירושלמי לטובת אחוזה יוקרתית על חוף הים. האולם כולו מתחיל להתלחש ולערוך חישובים. "איפה יש כאן איזה מומחה לקיסריה?", שואל אחד הירושלמים שמחליט להציע 1.3 מיליון דולר. לבסוף נסגרת המכירה ב-1.8 מיליון דולר, עדיין פחות ממחיר המינימום ולכן הווילה לא נמכרת. לקהל ניתנות עוד 24 שעות להעלות הצעות טובות יותר.

מארגני המכירה אינם מתייאשים, ולמרות שגם הנכסים הבאים ביקנעם ובמושב בית שקמה אינם מגיעים למחיר המינימום, יודעים בחברה כי בקהל שומרים את הכסף לנכסים הירושלמים.

בשעה שמונה וחצי זה מגיע: וילה של שמונה חדרים בהולילנד מוצעת למכירה. הנכס מעורר בקהל עניין מחודש. ההצעות זורמות – 800, 900, 950 אלף דולר, וההצעה הגבוהה ביותר: 1.1 מיליון דולר. גם המחיר הזה לא מספק, והעיסקה אינה נחתמת, אף על פי שהכרוז מצהיר שהחברה תנסה לפשר בין הצדדים ולארגן פגישת גישור.

גם שני הנכסים הבאים – דירת שלושה חדרים ברחביה ווילה ענקית בת עשרה חדרים בעין כרם – אינם מגיעים למחיר המינימום, והקהל מתחיל להתייאש. "כנראה שכולם באו להתרשם ואף אחד לא בא ממש לקנות", אומרת אשת נדל"ן ירושלמית.

 

מנסים אפילו ביידיש

 

מספר מיואשים מתחילים לעזוב, אבל הם מוחלפים בסקרנים חדשים שזורמים אל האולם. הכרוז מנסה לפנות לכיס של הקהל, אפילו ביידיש, העיקר שיישארו ואולי בסוף גם ישלפו את כרטיס האשראי.

הנכס העשירי שעולה למכירה מעודד קצת את הרוחות. קוטג' בן שישה חדרים במעלה אדומים מצליח לגרור הצעה של 250 אלף דולר, כאשר מחיר המינימום נקבע על 260 אלף דולר. במקרה הזה בטוחים אנשי החברה שיצליחו לפשר, והעיסקה הראשונה הממשית אולי נמצאת בדרך.

בשלב זה כבר אפשר להבחין בין שתי קבוצות. בשורות הראשונות יושבים האנשים הפעילים, כביכול, במכירה הפומבית. מטרתם היא בעיקר להשמיע את קולם ולצורך כך הם משתדלים לגלות עניין ומעורבות כמעט בכל ההצעות. התנועה המאפיינת של הקבוצה: נתינת הצעה לכרוז ולאחר מכן שליחת מבט חטוף לאחור כדי לבחון את המתחרים הפוטנציאליים על הנכס. לעומת זאת, את הכסאות מאחור ובצדדים מאיישים אנשי העסקים בעלי משקל שסימנו לעצמם מטרות, ולאחר שהנערים משחקים בפניהם הם מעלים את ההצעה המנצחת ורוכשים את הנכס.

 

המכירה הראשונה

 

למרות התחלופה המתמשכת בקהל, עדיין מתקשים המארגנים להגיע למחירי מינימום וגם הנכסים הבאים – וילה בת 9.5 חדרים באבו-תור (הצעה של 1.25 מיליון דולר) וארבעה חדרים ברמת שלמה (220 אלף דולר) – אינם מגיעים לסף. דווקא וילה בקיסריה מצליחה להרים שוב את המורל ותמורת סכום צנוע של 1.9 מיליון דולר היא צפויה להחליף ידיים בסוף הערב.

דירה בת ארבעה חדרים בקריית משה מצליחה לפתע לעורר מעט את האווירה. המיקום האטרקטיבי של היחידה בלב השכונה הדתית מעיר גם את אלו שכבר חשבו לפרוש. "זה בדיוק איפה שחשבנו לגור", משגר צעיר אמריקני רמז עבה לעבר אביו השוקל ברצינות את העסקה. למרות ההתעניינות, ההצעה המרבית היא של 245 אלף דולר, עשרת אלפים דולר פחות ממחיר המינימום שרכשו הבעלים.

אחרי שהדירה מקריית משה יורדת מהדוכן מנסה הכרוז טקטיקה חדשה לגבי נכס מספר 19: הוא מציע מחיר גבוה ויירד עד מחיר המינימום. המדיניות החדשה נוחלת כישלון חרוץ, ואף אחד אינו מציע דבר. בית נוסף שמעורר עניין הוא יחידה המחולקת לארבעה חדרים ברחוב רפאלי. צמוד אליה בור מים בעומד של 30 מטר, מעיין מקווה פרטי. הנכס מצליח להגיע להצעה של 410 אלף דולר, עדיין נמוך ממחיר המינימום. אבל גם במקרה זה הכרוז אופטימי ומסביר שתיתכן פשרה בהמשך בין הבלעים לבעל ההצעה הגבוהה.

 

שעת משבר

 

הכרוז מבין שהמכירה נמצאת על סף משבר ומתחיל לנסות לשכנע את הקהל: "אנחנו עכשיו בתקופת מיתון, והמחירים שאתם רואים כאן היום לא יחזרו. אל תפספסו הזדמנות בלתי חוזרת לרכישת נכסים במחירים אטרקטיביים". גם במקרה שבו מוצעת למכירה דירת שלושה חדרים ברמת שרת לא מבין הכרוז לאן נעלם הקהל: "במחיר הזה הייתי צריך לראות חצי אולם עם הידיים למעלה", הוא מטיח בהם, אך לא ממש מצליח לעודד את הקהל המוכן להציע רק 210 אלף דולר, גם כן מתחת לרף שנקבע.

נכס מספר 27 משווק בשיטה אטרקטיבית במיוחד: בעלי וילה בת עשרה חדרים בהולילנד מגיעים לאולם ומנסים לשכנע את הקהל בכדאיות הנכס, "זו וילה פשוט מצוינת במיקום נפלא, אפשר לראות ממנה חצי מירושלים, אתם לא תצטערו". גם התחינות האלו אינן עוזרות, והמכירה נעצרת על 750 אלף דולר, כאשר המוכרים יוצאים להתייעצות בניסיון להחליט כיצד כדאי לנהוג. כך הולכת ודועכת המכירה.

אחד מאנשי הנדל"ן הוותיקים בירושלים מסכם: "בארה"ב השיטה מצליחה לא רע, אבל אני לא בטוח שכל רעיון מוצלח מעבר לים מתאים גם למזרח התיכון. למרות זאת, מדובר בניסיון מעניין וייתכן שבימים הקרובים החברה תצליח לסגור מספר עסקאות".

מחברת אקסל נמסר בתגובה: "שוק הנדל"ן נמצא בתרדמת ואנו שמחים על כך שעוררנו אותו. בסיכום המכירה הפומבית ניתן לומר שמספר רב של נכסים נמצא בשלב מתקדם של גישור וייתכנו מכירות אטרקטיביות במיוחד. הסיבות שהמכירות התעכבו תלויות בבעיות שנובעות מהעיצומים בטאבו והבטחת זכות הקנייה היא בשלב זה פרובלמטית. לצערנו נוכחנו גם בתופעה שלילית של מתווכים למיניהם שיצרו קשר עם לקוחות פוטנציאליים וניסו להסיט אותם לעבר נכסים שברשותם, אבל אנו מושיטים להם יד ומציעים שיתוף פעולה לטובת כל הצדדים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצעה ראשונה, שנייה, שלישית - לא נמכר
מומלצים