שתף קטע נבחר

אמנסטי: ישראל משתמשת באמצעי עינויים וסוחרת בהם

דו"ח חדש של אמנסטי שפורסם תחת הכותרת "סוחרי הכאב" קובע כי ישראל נכללת בין המדינות הבודדות, שמייצרות אמצעי עינויים בהלם חשמלי וכן אמצעים כימיים שונים. החדשות הטובות: ישראל לא כלולה ברשימת המדינות שעושות שימוש בעינויים חשמליים

ישראל שוב מככבת בדו"ח של ארגון אמנסטי הבינלאומי, הפעם בכזה שעוסק בעינויים. כך, למשל, ישראל עושה שימוש באמצעי ריתוק מגוונים, בכדורי גומי ונכללת "במועדון" 12 המדינות המייצרות מכשירי הלם חשמליים (שוקרים).

 

בדו"ח שפורסם אמש (יום ג') תחת הכותרת "סוחרי הכאב", כלולה ישראל בין שורת מדינות שעושות שימוש באמצעי ריתוק, הגורמים סבל לנחקרים: אזיקי ידיים, שלשלאות, אזיקי רגליים וכיסאות ריתוק. באמצעים אלו עושות שימוש גם ארה"ב, סין, רוסיה, צ'כיה, אוסטריה, סעודיה, קמבודיה, בלארוס ובוליביה.

 

ישראל עושה גם שימוש נרחב ב"אמצעי נשק פחות קטלניים" כמו כדורי גומי. כותבי הדו"ח מצאו לנכון לציין בהקשר זה דווקא את שוויץ, משום ששוטרים ירו כדור פלסטיק ופגעו בפניו של אדם שהפגין במארס השנה בז'נווה. הרופאים נאלצו להשאיר חלק מהקליע בפניו של הפצוע, מחשש שייגרם לו שיתוק, אם יוצא החלק.

 

אמצעי עינוי כימיים

 

בישראל משתמשים גם ב"כימיקלים משתקים" (Disabling Chemicals), כמו גז עצבים, גז מדמיע וסמים מרדימים. ב"מועדון" הזה נמצאות גם יוון, ירדן, ארה"ב, קנדה, צרפת, ארגנטינה, פורטו-ריקו ורוסיה. אמנסטי איתרה חברות ישראליות בין 65 חברות מ-20 מדינות, המייצרות אמצעים כימיים.

 

אמנסטי קוראת לאסור בשימוש את הגז, שממנו מתו יותר מ-120 בני אדם, במהלך פעולת החילוץ מהתיאטרון במוסקבה בשנה שעברה.

 

בשנים 1990-2003 נמנו 59 מפעלים לייצור מכשירי הלם חשמליים ב-12 מדינות: ישראל, ארה"ב, טיוואן, סין, דרום קוריאה, צרפת, רוסיה, ברזיל, צ'כיה, מקסיקו, פולין ודרום אפריקה. בין השנים 1990-1997 נמנו בעולם 20 מפעלים לייצור מכשירים שכאלה. אמנסטי קוראת להפסיק את ייצורם של אקדחי ההלם ולמנוע את שיווקם.

 

למרבה המזל, ישראל אינה כלולה ברשימה ארוכה מאוד של מדינות, שבהן נעשה שימוש באמצעי עינוי חשמליים.

 

תשעה טונות שלשלאות ברזל - לסעודיה

 

בדו"ח נמצא שרק מספר מועט של מדינות מפקחות על הייצור, ועל היצוא של מכשירים אלו. ארגון אמנסטי מותח ביקורת קשה במדינות שבתחומן מייצרים אמצעי עינויים, ובהן ישראל, שאינן מפקחות כראוי על הסחר באותם אמצעים, ובכך תורמות להמשך העינויים.

 

כך, למשל, בשנת 2002 אישר משרד הסחר האמריקני לחברות אמריקניות למכור מכשירי הלם חשמליים שנועדו למטרות עינויים ל-12 מדינות, שבהן איתרה מחלקת המדינה פעולות עינויים. חוקרי אמנסטי מצאו שארה"ב ייצאה אשתקד לסעודיה תשעה טונות של שלשלאות ברזל לרגליים.

 

הדו"ח מצא שחלה עליה בשימוש במכשירי העינויים, תחת הכותרת "המלחמה בטרור". לשם דוגמה, ממשלת דרום אפריקה פרסמה לא פחות מ-31 מכרזים פומביים לרכישת ציוד עינויים. בדו"ח נמצא שמשטרת סין הציעה למכירה אלות ברזל עם מסמרי מתכת ביריד פומבי.

 

נציבות האיחוד האירופי הגישה הצעה למנוע ממדינות האיחוד לייצא אמצעים המשמשים לעינויים, כמו שלשלאות ברזל, או אמצעים אחרים כמו מכשירי הלם חשמליים וגז מדמיע. לפי שעה, מדובר בהצעה בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
כדור גומי, שבו נעשה שימוש במהומות אוקטובר
צילום: ערוץ 1
צילום: איי פי
בוליביה. מפזרים הפגנות בגז מדמיע
צילום: איי פי
גם אזיקים - אמצעי עינוי
מומלצים