שתף קטע נבחר

הרכב שופטות יפורק בגלל "התדמית הנשית" שלו

ההרכב, שידוע בכינויו "הרכב הנשים", כולל את השופטות: מרים סוקולוב, ברכה אופיר-תום, ותחיה שפירא. "לא מועיל לתדמית בית המשפט שהרכב על טהרת המין הנשי ידון בתיקי עבירות מין נגד נשים", אומרים גורמים בבית המשפט המחוזי. הפרקליטות: "לא הגיוני לפרק צוות כל-כך יעיל, מקצועי וחרוץ"

הרכב השופטות היחידי מאז ומעולם בבית המשפט המחוזי בתל אביב יפורק בקרוב, עקב "התדמית הנשית שנוצרה להרכב". כך מדווח הבוקר (יום ד') "ידיעות אחרונות".

 

בהרכב השופטות, שהוקם לפני כשנה, מכהנות השופטות ברכה אופיר-תום, מרים סוקולוב ותחיה שפירא.

 

"ההרכב הוכיח עצמו כמאוד מקצועי, רציני, יעיל וזריז", אומרים משפטנים המכירים את ההרכב. "הדיונים מתנהלים באופן מאוד מסודר וסמכותי. השופטות מתואמות ביניהן ומקפידות על מתן הכבוד הראוי לבית המשפט".

 

עם זאת, במסדרונות היכל הצדק ההרכב נחשב לשנוי במחלוקת, ואף הודבק לו הכינוי "הרכב הנשים". הביקורת היא בעיקר כלפי "הגוון הנשי" של ההרכב. "זה לא טוב לתדמית בית המשפט, שהרכב על טהרת המין הנשי ידון בתיקים שבהם גברים מואשמים בעבירות מין נגד נשים, סחר בנשים ואלימות גברים נגד בנות זוגם", אומרים גורמים בבית המשפט.

 

האחראי על ההרכבים, נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, אורי גורן, הגיב להחלטה לפרק את ההרכב: "משיקולים שונים הורכבו הרכבים חדשים". גם דוברת בתי המשפט הסבירה את השינויים בשיבוצי הרכבי פשע חמור ב"מינויים חדשים וקבלת שופטים חדשים".

 

השופט ישעיהו שנלר יהיה זה שיחליף את השופטת תחיה שפירא.

 

בפרקליטות נשמעה השבוע ביקורת על ההחלטה. "לא הגיוני לפרק הרכב נהדר כמו זה, יעיל וחרוץ עם דינמיקה טובה", אמרה אחת הפרקליטות.

 

לעומת זאת, לא מעט סניגורים טענו כי הרכב השופטות היה "הרבה יותר מחמיר וקשוח" ביחס לנאשמים גברים. "ההרכב היה מאוד אחיד בראיית העולם שלו. זה לא הבדל בין זיכוי להרשעה", אמר אחד הפרקליטים,

 

"אבל הייתה אווירה שונה, במיוחד בתיקי עבירות מין", הוסיף. "למשל, חשתי במבטי הזדהות עם הקורבן בעיניים שלהן. כשיש גבר בהרכב זו הרגשה שונה לגמרי". אותו פרקליט טרח לציין: "ראש ההרכב, השופטת ברכה רותם, מאוד עניינית ורצינית".

 

הרכב גברי של שופטים פעל ללא מחאה

 

עם זאת, כל הסניגורים שהשמיעו טענות נגד השופטות, התקשו למצוא דוגמא לתיק שבו החמיר "הרכב הנשים" עם עברייני מין באופן יוצא דופן. אחרי חיפושים רבים נמצאה דוגמה אחת: תיק של סחר בנשים, שבו הפרקליטות הציעה הסדר טיעון של 42 חודשי מאסר, אך השופטות לא כיבדו את העסקה והטילו על העבריין 55 חודשי מאסר.

 

כעת, לאחר השינוי בהרכבי השופטים, כל ההרכבים בבית המשפט המחוזי בתל אביב יכללו שתי נשים וגבר אחד. 

 

לפני מספר שנים פעל בבית המשפט המחוזי בתל אביב הרכב של שלושה גברים – השופטים אמנון סטרשנוב, זאב המר ושלי טימן.

 

משחק הכיסאות במחוזי גובה בינתיים מחיר יקר. בחודשים האחרונים נעצר ניהולם של תיקים חדשים בגלל התחלופה הקרבה בין השופטים. הסיבה: לא ניתן להחליף שופטים באמצע משפט.

 

החלפת השופטים הייתה אמורה להתבצע לפני חודשיים, אך נדחתה לינואר-פברואר, כי השופטים לא הצליחו לסיים את כל התיקים שכבר החלו לטפל בהם.

 

באחרונה התנהל ויכוח ציבורי בעקבות כתבה בעיתון "הארץ" על כך שבפרקליטות המדינה יש רוב נשי. עורכי דין פרטיים טענו, כי הפרקליטות מורכבת בעיקר מנשים והדבר משפיע על אופן תפקודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להרכב נוצרה תדמית נשית". (אילוסטרציה)
מומלצים